Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Το ΔΝΤ και η τραγική μοναξιά της Ελλάδα


 To www.tometopo.gr παρουσιάζει έξι διαγράμματα από την πολυσέλιδη πρόσφατη Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την κατάσταση στην Ελλάδα, που αποτελεί ομολογία του φυσικού και ηθικού συναυτουργού – μαζί με την Ευρωζώνη – για το έγκλημα του σε βάρος της χώρας μας.
  (Μπορείτε  να κάνετε κλικ πάνω στις εικόνες για να φαινονται καθαρά τα διαγράμματα.)
 Το πρώτο διάγραμμα εκφράζει παραστατικά την τραγική μοναξιά της Ελλάδας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με το βαθμό της παρακμής που έχει φτάσει.
 Το σχέδιο αυτό παρουσιάζει ταυτόχρονα τις αλλαγές και στο ΑΕΠ και στους μισθούς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περίοδο μεταξύ 2008 και 2012. Αριστερά της κάθετης γραμμής είναι οι χώρες που έχουν πτώση στο ΑΕΠ τους, δεξιά αυτές που έχουν αύξηση. Κάτω από την κάθετη γραμμή είναι οι χώρες που έχουν μείωση των μισθών των εργαζομένων, πάνω αυτές που έχουν άνοδο. Η μοναχική θέση της Ελλάδας με κατακόρυφη μείωση και του ΑΕΠ και των μισθών μιλάει από μόνη της για την ακραία απτυχία και του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης που αυτά τα χρόνια κυβερνούν την Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτή την πενταετία της μεγάλης κρίσης την καλύτερη επίδοση – πρώτη στη μεγέθυνση του ΑΕΠ, δεύτερη στις μισθολογικές αυξήσεις - έχει μια χώρα εκτός Ευρωζώνης, η Πολωνία. Ακολουθείται από τη Σουηδία – μια χώρα εκτός Ευρωζώνης, και οι δύο σε μεγάλη απόσταση από τις άλλες.. Πρώτη στην αύξηση μισθών, αν και με μικρή πτώση του ΑΕΠ της η Βουλγαρία – μια χώρα επίσης εκτός Ευρωζώνης.

 Η κατάρρευση του ΑΕΠ της Ελλάδας

 Η πλήρης διάψευση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η μπλε γραμμή είναι η πραγματική κατάρρευση του ΑΕΠ. Η κόκκινη διακεκομμένη γραμμή είναι η «ενδεχόμενη» κατά τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Συνολικά μέσα σε αυτό το διάστημα υπάρχει μια πτώση του ΑΕΠ κατά 20% περίπου. Το ΔΝΤ αποδίδει αυτή την εξέλιξη στην αβεβαιότητα, την παύση των κυβερνητικών πληρωμών, την έλλειψη ρευστότητας, την πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος, την απότομη μείωση των μισθών.




 Η κατάρρευση των μισθών
 


Το διάγραμμα δείχνει μια μείωση κατά 25% των μισθών μεταξύ 2009 και 2012. Το ΔΝΤ ομολογεί πως κι εδώ έπεσε έξω στις προβλέψεις του.




  Η κατάρρευση των καταθέσεων

 Το διάγραμμα αυτό παρουσιάζει την απότομη καθοδική πορεία των ιδιωτικών καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζας.






Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη του ΑΕΠ, που το ΔΝΤ σπεύδει προκαταβολικά να δικαιολογήσει τη μελλοντική τους διάψευση.

 Το ενδιαφέρον σε αυτό το διάγραμμα είναι η εκτίμηση για τη χρονική στιγμή της αναστροφής της ύφεσης. Με βάση το ως σήμερα πρόγραμμα του ΔΝΤ προβλέπονταν στα μέσα του 2013 (κόκκινη διακεκομμένη γραμμή). Με βάση τη σημερινή προβολή του (projection) προβλέπεται για τα μέσα του 2014. Για καλό και για καλό όμως και για να αποφύγει την πλήρη γελοιοποίηση θέτει και το ενδεχόμενο (potential) κακό σενάριο για τα τέλη του 2015. Κι έχει ο Θεός.



 Το πρωτογενές πλεόνασμα δεν γλυτώνει από τα χρέη χωρίς ανάπτυξη

Ο πίνακας αυτός έχει ένα περίεργο ενδιαφέρον. Δείχνει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν τη μεγαλύτερη διάρκεια πρωτογενών πλεονασμάτων (δεν υπολογίζονται δηλαδή οι τοκοχρεωλυτικές τους υποχρεώσεις) στον κρατικό προϋπολογισμό τους. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι τέταρτη στη σειρά έχει την Ελλάδα την περίοδο 1994 – 2000, που ανήκει στη φάση της συνεχούς διόγκωσης του χρέους. Αυτό επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η το πρωτογενές πλεόνασμα – που το εμφανίζουν από μόνο του σαν τη μαγική στιγμή της σωτηρίας - χωρίς ανάπτυξη είναι ανίκανο να αναστρέψει τη διόγκωση του χρέους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου