Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Βρέχει μικρόβια! Έλληνες ανακάλυψαν βακτήρια που αλλάζουν το κλίμα


Βακτήρια και άλλα μικρόβια αφθονούν στην τροπόσφαιρα, στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, και μάλιστα είναι πιθανό ότι ασκούν ισχυρή επίδραση στον σχηματισμό των νεφών και, κατά συνέπεια, αλλάζουν τον καιρό και το κλίμα. Αυτή την απρόσμενη ανακάλυψη στο πεδίο της ατμοσφαιρικής μικροβιολογίας έκανε για πρώτη φορά μια ομάδα Ελλήνων και άλλων ερευνητών στις ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούν ότι οι αερομεταφερόμενοι μικροοργανισμοί όχι μόνο επιβιώνουν σε ύψος οκτώ έως 15 χιλιομέτρων, αλλά παίζουν πολύ σημαντικότερο ρόλο στον σχηματισμό των σύννεφων από ό,τι θεωρείτο έως τώρα.

Κάθε χρόνο, εκατοντάδες εκατομμύρια τόνοι σκόνης, νερού και ρυπογόνων ουσιών (αιθάλη, χημικά κ.α.) ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα, συχνά κάνοντας μακρινά διηπειρωτικά ταξίδια με όχημα τα ρεύματα του αέρα. Η νέα μελέτη δείχνει ότι ανάμεσά τους ταξιδεύουν και δισεκατομμύρια μικρόβια, αποτελώντας εναέρια δυναμικά οικοσυστήματα ψηλά στους ουρανούς, χωρίς να αποκλείεται μάλιστα ότι στην πορεία αναπτύσσονται (π.χ. τρώγοντας οργανικές χημικές ουσίες) και αναπαράγουν εκεί ψηλά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου