Είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Πρόταση συμμετοχής σε αυτό υπέβαλε η Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Βόλου (ΑΝΕΒΟ).Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη εργαλείων και πολιτικών για την υποστήριξη της Αστικής Γεωργίας σε πόλεις και οικισμούς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς επίσης η αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων και υποβαθμισμένων περιοχών των πόλεων με τη δημιουργία αστικών πάρκων γεωργίας, όπου οι πολίτες θα μπορούν να μάθουν πώς να καλλιεργούν τα δικά τους προϊόντα και να παράγουν το δικό τους φαγητό.
Όπως επισημαίνει η ΑΝ.Ε.ΒΟ.: "πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα, καθώς το τελευταίο διάστημα αναπτύσσονται και πάλι, αρκετές πρωτοβουλίες για την γεωργική αξιοποίηση του αστικού χώρου, έτσι ώστε οι κάτοικοι να προμηθεύονται φρέσκα προϊόντα άμεσα και με χαμηλό κόστος, ενώ δημιουργούνται θέσεις εργασίας και πρασινίζουν οι μεγαλουπόλεις. Αυτή η γεωργία διακρίνεται από την αγροτική, καθώς είναι πλήρως ενσωματωμένη στο αστικό, οικονομικό και οικολογικό σύστημα των πόλεων».
Αναλυτικότερα, στους στόχους του έργου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
- Η ενθάρρυνση ενσωμάτωσης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (μετανάστες, άνεργοι, κλπ) στην κοινωνία, προσφέροντας τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη γεωργική παραγωγή που θα λάβει χώρα μέσα και γύρω από την πόλη.
- Η δημιουργία δεσμών και συνεργασιών μεταξύ μητροπολιτικών περιοχών και περιφερειακών οικισμών, δημιουργώντας ένα δίκτυο προσφοράς τροφίμων για τοπικά προϊόντα.
- Η μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή στις ευρωπαϊκές πόλεις με τη δημιουργία ανοιχτών χώρων που θα χρησιμοποιούνται ως γεωργικές εκτάσεις, χρησιμοποιώντας μόνο οικολογικές μεθόδους καλλιέργειας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και βιολογικά προϊόντα.
- Η ευαισθητοποίηση των αρχών της πόλης, και των πολιτών για τα οφέλη που έχει η αστική γεωργία στο περιβάλλον, στην κοινωνική και εδαφική συνοχή, την οικονομική ανάπτυξη, την ασφάλεια των τροφίμων, την απασχόληση και την αστική ανάπλαση.
- Η αναζωογόνηση των αστικών χώρων που δεν χρησιμοποιούνται ή η χρήση τους επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον της πόλης.
- Η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων μεταξύ των εταίρων του έργου, για θέματα Αστικής Γεωργίας.
- Η ενσωμάτωση της αστικής καλλιέργειας στις περιφερειακές και τοπικές πολιτικές.
- Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών ανάπτυξης όσο αναφορά την αστική χρήση γης.
Σχόλιο: ενδιαφέρον πράγματι το πρόγραμμα, αρκεί να μη γίνει πάλι ευκαιρία να τα "αρπάξουν" κάποιοι "ημέτεροι"-όπως γινόταν μέχρι τώρα με τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Για αυτό θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση από τους ενδιαφερόμενους άνεργους πολίτες-δημότες, ώστε να απαιτήσουν από τον ίδιο τον δήμο να διαθέσει δημοτικές αστικές και περιαστικές εκτάσεις για να παράξουν οι ίδιοι συλλογικά και με ποιοτικό-βιολογικό τρόπο μέρος τουλάχιστον της τροφής τους στους δύσκολους καιρούς που έρχονται.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου