Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Περί παν-ΚΆΛΟΥ

Το παρκάτω κείμενο το πήρα με το ταχυδρομείο, από ένα "αγανακτισμένο και αποφασισμένο" φίλο:

Έχω τη γνώμη πως πολύ τον ανεχτήκαμε τον παραπάνω "κύριο" εμείς εδώ στο ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝΙ ή ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝΙΑ-αν προτιμάτε- επι το ευρωπαικότερον.Τελικά πλάκα στην πλάκα μας πείσανε πως ο Πάγκαλος έχει το ακαταλόγιστο και μπορεί ,όποτε του καπνίσει,
να σηκώνεται και να πετάει τις μαλ....ίες του και να μην τον πέρνουμε στα σοβαρά.Μέχρι εδώ ίσως δε θα έκανα τον κόπο να διαφωνίσω, όμως αυτό που πραγματικά με εξοργίζει είναι οτι τον ακριβοπληρώνουμε κιόλας τον "κύριο" ως αντιπρόεδρο της κυβέρνησής "μας",
γιατί αν δεν ήταν αντιπρόεδρος πολύ λιγότεροι- έως κανείς- θα ασχολούνταν μαυτόν.
Άκουσον -άκουσον 10.000 ΕΥΡΩ το μήνα πληρώνουμε για να μας φλομώνει με τρείς
σαχλαμαρίτσες κάθε τόσο.Γιατί ο "κύριος" αυτός δεν εκτελεί κανένα έργο, όπως οι άλλοι
-ας πούμε τώρα- συνάδελφοί του στην κυβέρνηση.Του δίνουν μια υψηλού κύρους θέση στην κυβέρνηση για να μην εκτοξεύει τις μαλ....ίες του στην κυβέρνηση αλλά σε μας και εμείς τον ανεχόμαστε να έχει αυτή την αλήτικη συμπεριφορά απέναντί μας και τον ακριβοπληρώνουμε. Μπας και είμαστε μαζώχες -αυτομαστιγωνόμαστε και δεν το πήραμε είδηση; Εδώ οραματιζόμαστε άλλη ανθρωπινότερη κοινωνία και βρισκόμαστε στο σημείο να ανεχόμαστε αυτόν τον "κύριο";Είναι ένας ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΣ και πρέπει πάραυτα να φύγει .
Θα πρότεινα στους κάθε είδους αγανακτισμένους που κατέχουν και την επιδεξιότητα με τα δικτυακά να γίνει ένα διαδικτυακό σύστημα συλλογής υπογραφών με το μοναδικό αίτημα: ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ως ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΣ και να του γίνει 100% ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ.
Μπορεί ο τρόπος που το προτείνω να είναι λίγο μη σοβαρός αλλά έτσι μου βγήκε και δε θέλω να το αλλάξω .Το να φύγει ο Πάγκαλος -ως κυβερνητικός αξιωματούχος -δε λύνεται φυσικά το πρόβλημα, όμως είναι μια πράξη πέρα για πέρα ΠΟΛΙΤΙΚΗ και μάλιστα αμεσοδημοκρατικού χαρακτήρα γιατί αφορά μια λαική απαίτηση στο επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού,που εμείς,του λαού-οι μη λαμόγιες-οι μη αργόμισθοι πρέπει να διδάξουμε,ναι φίλοι μου να διδάξουμε, σ΄αυτούς τους "εκπροσώπους" μας που ακόμα και τα προσχήματα μιας αστικής δημοκρατίας δεν μπορούν να τηρούν.Τόσο μας έχουν ....γραμμένους εμάς ,τους ψηφοφόρους τους,σε σημείο να μας θεωρούν και κάφρους, που τρώμε και αμάσητα ό,τι μας σερβίρουν. Και κάτι ακόμα που αφορά ολόκληρη πια την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.Για ό,τι κάνει και λέει ο κάθε κυβερνητικός αξιωματούχος φέρνει ακέραια ευθύνη και η κυβέρνηση επειδή ανακύπτει πρόβλημα ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.Γιατί μια κυβέρνηση δεν είναι ένα απλό αριθμητικό άθροισμα ατόμων-υπουργών παρά ένα Ο-ΡΓΑ-ΝΟ και μάλιστα ΘΕΣΜΙΚΟ που λειτουργεί ως ΕΝΑ .Αυτό λοιπόν το ΕΝΑ,η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν ακέραια ευθύνη για τον ΚΥΡΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ που καθυβρίζει συνεχώς και ατιμωρητί και οι βρισιές ως γνωστόν χαρακτηρίζονται ως ΑΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ.

Στέλιος Κ./Γέρακας Ατ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου