Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Εχει η ευρωζώνη μέλλον;

ANSGAR BELKE Καθηγητής Μακροοικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Εσεν και επικεφαλής του Οικονομικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου:
Ναι, όμως υπάρχει ένα «αλλά». Νομίζω πως με τη μέχρι τώρα πορεία της, θεωρητικά μπορεί να υπάρξει για μερικά χρόνια ακόμη. Αυτό γιατί η ΕΚΤ, χωρίς περιορισμούς, αγοράζει κρατικά ομόλογα πιστωτών, που με ένα λάθος τρόπο πρέπει στη συνέχεια να τα διαπραγματευθεί με τους φορολογούμενους κράτους-μέλους υπό πτώχευση.
Το επόμενο πρόβλημα νομίζω πως θα είναι η υπερψήφιση του ESM μέσα στο 2012. Οι λαοί και τα Κοινοβούλια των χωρών με τριπλό Α θα έχουν μεγάλο πρόβλημα να αποδεχθούν την κοινωνικοποίηση των χρεών όσο δεν υπάρχουν κανόνες στα χρέη αυτά και όσο δεν τηρείται η πειθαρχία στα δημοσιονομικά τους.
Αλλωστε, μια έξοδος των χωρών με τριπλό Α από την ευρωζώνη, θα κόστιζε πάρα πολύ για τις χώρες αυτές, για τις τράπεζές τους, ενώ θα προκαλούσε και κοινωνικές αναταράξεις.
Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα διατηρήσουν για μερικά ακόμη χρόνια την ανοχή τους, αλλά θα υπάρχουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις απόψεων. Εκτός και αν όλοι στην ευρωζώνη αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μια διαδικασία χρεοκοπίας, αναλαμβάνοντας από κοινού την ευθύνη των χρεών, συνδυάζοντάς την με αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίοι και θα έχουν στόχο τη σταθερότητα.
Η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει και να είναι πολιτικά και οικονομικά ανεξάρτητη. Μπορεί να έχουμε και το ακόλουθο σενάριο. Υστερα από μια μεταβατική περίοδο ισχυρών αναταράξεων, χώρες όπως η Γερμανία, η Φιλανδία, η Αυστρία, τα κράτη της Μπενελούξ, καθώς και η Γαλλία (η τελευταία δεν πρέπει να εξαιρεθεί), θα μπορέσουν να σχηματίσουν έναν σκληρό πυρήνα νομισματικής ένωσης και να συνδέσουν με σταθερές, αλλά προσαρμόσιμες συναλλαγματικές ισοτιμίες, τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
Υπάρχει μια άλλη καλή λύση εκτός της ευρωζώνης. Μόνον που ο δρόμος προς τη λύση αυτή είναι γεμάτος κινδύνους, ώστε κανείς πρέπει να χρησιμοποιήσει όσα χρόνια απέμειναν στην ευρωζώνη με την σημερινή της μορφή, ώστε να οικοδομηθεί ένα θεσμικό πλαίσιο για την επιβίωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου