Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ!
Αγαπητέ φίλε/φίλη,

Σου ζητάμε επειγόντως να δραστηριοποιηθείς για να βοηθήσεις να σωθεί η καταπράσινη βόρεια Εύβοια μαζί με τη θαλάσσια περιοχή γύρω της, καθώς βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο η διαδικασία αδειοδότησης Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ) στην περιοχή Φούρνοι δίπλα στον οικισμό του Μαντουδίου.
Η ίδρυση ΒΙΠΕ (η πρώτη ιδιωτική στην Ελλάδα) θα σημαίνει ότι ο ιδιώτης διαχειριστής θα μπορεί να εγκαταστήσει οποιαδήποτε ρυπογόνα μονάδα επιθυμεί με συνοπτικές διαδικασίες και με μηδαμινά περιθώρια ενστάσεων από τους κατοίκους. Ήδη η εταιρία έχει ανακοινώσει τη δημιουργία τεράστιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 1160 MWe, που θα μετατρέψει το Μαντούδι στο δεύτερο ενεργειακό κέντρο της Ελλάδας μετά την Πτολεμαΐδα. Η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε έκθεση της στις 17 Οκτώβρη εκφράζει φόβους ότι στις εγκαταστάσεις τη ΒΙΠΕ μπορεί να γίνει καύση αποβλήτων ή να εγκατασταθούν δεξαμενές υγροποιημένου φυσικού αερίου! Πρόκειται για μια μεγάλη απειλή στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής και στην υγεία των κατοίκων.
Παρά τον αγώνα που διεξάγουν οι κάτοικοι για να σταματήσουν αυτό το έγκλημα, ο φάκελος βρίσκεται ήδη στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης για την τελική υπογραφή!

Ζητάμε από ΕΣΕΝΑ προσωπικά:
Να στείλεις μέχρι την Δευτέρα 5 Δεκέμβρη επιστολή διαμαρτυρίας στους δύο συναρμόδιους υπουργούς, όπου με δικά σου λόγια να δηλώνεις την αντίθεση σου με τα σχέδια για ΒΙΠΕ. Να αναφέρεις τυχόν σχέση με τη βόρεια Εύβοια και να υπογράφεις με πλήρες ονοματεπώνυμο και διεύθυνση.
Αν έχεις τη δυνατότητα, στείλε ταχυδρομικά την επιστολή σου στις δύο ακόλουθες διευθύνσεις:
Προς:
- Υπουργό ΠΕΚΑ,
Γιώργο Παπακωνσταντίνου
Μεσογείων 119, 7ος όροφος
Αθήνα, ΤΚ10192
- Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Κάνιγγος 20
Αθήνα, ΤΚ10677

Αμέσως μετά στείλε ηλεκτρονικό μήνυμα (αν έχεις τη δυνατότητα) στη διεύθυνση oxibipe@gmail.com, για να μας ενημερώσεις για την επιστολή που έστειλες. Απλά γράφεις “ΟΚ” και το ονοματεπώνυμο σου.
Αν δεν μπορείς να ταχυδρομήσεις την επιστολή σου, τότε στείλε την σε εμάς ηλεκτρονικά (στη διεύθυνση oxibipe@gmail.com) για να τη στείλουμε.
Διάδωσε και προώθησε αυτό το μήνυμα όσο πιο πλατιά μπορείς! Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο! Πρέπει να πλημμυρίσουμε τα γραφεία των δύο υπουργών με επιστολές διαμαρτυρίας! Να αισθανθούν τη μαζική αντίδραση μας! Να υποχρεωθούν να μετρήσουν το πολιτικό κόστος που θα έχει η υπογραφή αυτού του εγκλήματος.

Πρωτοβουλία Κατοίκων βόρειας Εύβοιας ενάντια στη ΒΙΠΕ
Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από τη σχεδιαζόμενη ΒΙΠΕ και τον αγώνα μας:
- Σελίδα «ΟΧΙ ΒΙ.ΠΕ. ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ» στο facebook
- www.kireas.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου