Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Μαύρα μαντάτα για το χρέος από τη Βουλή

Αναθεώρηση προς τα πάνω για το μέγεθος του χρέους της χώρας στο επτάμηνο του 2011, βλέπει η έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία που επικαλείται η έρευνα με τίτλο "Οι δημοσιονομικές εξελίξεις στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου του 2011", το έλλειμμα του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 15,587 δισ. ευρώ, μεγαλύτερο από αυτό του 2010.
Τονίζει πως εάν συνεχιστεί αυτή η πορεία, η σταθεροποίηση του χρέους καθίσταται αδύνατη εντός του 2012.
Οι αποκλίσεις, οφείλονται σύμφωνα με την έκθεση στα μειωμένα έσοδα και λιγότερο στην υπέρβαση των δαπανών.
Η αρνητική πορεία των εσόδων, οφείλεται:
♦ στη σημαντική μείωση των εισοδημάτων
♦στη νέα φορολογική κλίμακα
♦στα μέτρα που μειώνουν τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος
♦στην ανεργία
♦στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου ύφεση
♦και στην εντατικοποίηση της φοροδιαφυγής

Πηγή: Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο:

  1. Την παραίτησή της υπέβαλε η επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Στέλλα Σάββα-Μπαλφούσια, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του Γραφείου ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την έκθεση για το χρέος.
    Με ανακοίνωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος αμφισβήτησε την εγκυρότητα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτει "τη γνώση, την εμπειρία και την υπευθυνότητα είναι προφανές ότι δεν τη διαθέτει ακόμη το Γραφείο Προϋπολογισμού".

    Στην έκθεσή του, το Γραφείο έκανε λόγο για ανεξέλεγκτη πορεία του χρέους -το οποίο υπολογίζει στο 172% του ΑΕΠ για το 2012- και αποτυχία του Μεσοπρόθεσμου ακόμα κι αν εφαρμοστούν τα μέτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή