Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Αναγεννητική γεωργία και αναγεννητική οικονομία: προτάσεις για ένα διαφορετικό μέλλον

Σας προσκαλούμε σε δύο ανοιχτές ομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στα πλαίσια της επίσκεψης του Αυστραλού σχεδιαστή περμακουλτούρας και αναγεννητικής γεωργίας Darren J. Doherty στην Ελλάδα, για το πρώτο πλήρες σεμινάριο περμακουλτούρας στην Αθήνα. Οι ομιλίες θα γίνουν στο βιολογικό αγρόκτημα Μάλι Βένι, στο Μαρκόπουλο Αττικής και είναι ανοιχτές και δωρεάν για το κοινό, με διαδοχική μετάφραση στα ελληνικά.

Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου, 19.30: «Αναγεννητική Γεωργία: Χώμα, νερό και άνθρακας για κάθε αγρόκτημα»
Μια γενική εισαγωγή στη αναγεννητική γεωργία και κτηνοτροφία και σε μια σειρά από οικονομικά αποδοτικές τεχνολογίες και πρακτικές για την οικοδόμηση πιο ανθεκτικών γεωργικών συστημάτων. Απευθύνεται τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ερασιτέχνες παραγωγούς αλλά και σε όσους σχεδιάζουν να ασχοληθούν με τη γεωργία σε επαγγελματικό επίπεδο ή για προσωπική τους χρήση.
Η ομιλία θα διαρκέσει μία ώρα και θα ακολουθήσουν ερωτήσεις.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, 19.30: «Να αναγεννήσουμε την Αττική»
Μία πρόταση για μια αναγεννητική οικονομία που φέρνει κοντά τον παραγωγό με τον καταναλωτή. Προσκαλούμε τους αγρότες της Αττικής να φέρουν δείγματα της παραγωγής τους και τους καταναλωτές να έρθουν να τα δοκιμάσουν, δίνοντας σε όλους μία γεύση για το πώς μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά η άμεση σχέση παραγωγού – καταναλωτή.
Η ομιλία θα διαρκέσει μία ώρα και θα ακολουθήσουν ερωτήσεις.

Darren J. Doherty
Ο Darren J. Doherty έχει εκτεταμένη εμπειρία σε όλο τον κόσμο στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διαχείριση με το μοντέλο της Περμακουλτούρας. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του ασχολήθηκε με την επανασχεδίαση μεγάλων γεωργικών εκτάσεων για την αύξηση της παραγωγικότητας τους, ένας σημαντικός γεωργικός τομέας που συχνά παραβλέπεται. Είναι πιστοποιημένος σχεδιαστής Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Αγροκτήματος (Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης), εγκεκριμένος Keyline ® Designer, Διαπιστευμένος Εκπαιδευτής Permaculture (APT ®) και Εγγεγραμμένος ως δάσκαλος στο «Ινστιτούτο Περμακουλτούρας» (αυτό το σύστημα καταχώρισης έπαυσε τον Μάρτιο του 2010).
Ο Darren έχει ασχοληθεί με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη περισσότερων από 1400 έργα, σε 5 ηπείρους σε περισσότερες από 40 χώρες, για ιδιώτες, εταιρείες, κρατικούς και μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Πραγματικά και ουσιαστικά «ενωτικός», ο Darren είναι ο δημιουργός μιας σειράς σεμιναρίων με θέμα το Keyline ® Design (σχεδιασμός και ανάπτυξη γεωργικής γης), της Ανθρακοδεσμευτικής Γεωργίας και Οικονομίας και της Αναγεννητικής Γεωργίας (RegenAG ®) σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και Ωκεανία.
Για τη δουλειά του Darren Doherty και των συνεργατών του στην αναγεννητική γεωργία, δείτε την ιστοσελίδα Regenerative Agriculture.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου