Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που διήρκησε τρία χρόνια και έγινε σε 30 ευρωπαϊκές χώρες από το Ινστιτούτο Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας στο πανεπιστήμιο της Δρέσδης στη Γερμανία, σχεδόν 165 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή ή αϋπνία σε ετήσια βάση.
"Οι ψυχικές διαταραχές έχουν γίνει η μεγαλύτερη πρόκληση στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα" υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η κατάθλιψη θα αποτελεί τη συχνότερη ασθένεια του βιομηχανικού κόσμου το 2020 (σήμερα στην κορυφή βρίσκονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις)
Όπως αποκαλύπτει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Χανς Ούλριχ Βίτκεν, το φαινόμενο της “ασθένειας του 21ου αιώνα” έχει εμφανιστεί πρόωρα στην Ευρώπη, με τις ψυχικές παθήσεις να αποτελούν ήδη τον υπ’ αριθμόν ένα παράγοντα επιβάρυνσης του συστήματος υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η «λαϊκή ασθένεια» της κατάθλιψης ειδικά, κοστίζει π.χ. στη γερμανική οικονομία 22 δισεκατομ. Ευρώ ετησίως, σύμφωνα με μια μελέτη της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz του Μονάχου. Είναι κατά το ένα τρίτο περισσότερο από ότι πριν 6 μόλις χρόνια και αντιπροσωπεύει το 1% του ΑΕΠ της χώρας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται άλλα 5 δις. περίπου που είναι το κόστος της νοσοκομειακής της περίθαλψης, το οποίο συνεχώς ανεβαίνει. Μεταξύ 2002 και 2008 αυξάνονταν για παράδειγμα οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κατά 20.000 το χρόνο, λόγω της κατάθλιψης. Το έμμεσο αυτό κόστος της-μαζί με το κόστος των κατά 14.000 το χρόνο αυξανόμενων περιπτώσεων σχιζοφρένειας-ανεβαίνει στα 17 δις. Ευρώ επιπλέον.
Η κατάθλιψη είναι ήδη σήμερα στη Γερμανία η κύρια αιτία για την αδυναμία προσφοράς εργασίας και για πρόωρη συνταξιοδότηση, σύμφωνα με τον Florian Holsboer, διευθυντή του Ινστιτούτου Max-Planck για την ψυχιατρική. Τέσσερα εκατομμύρια Γερμανών-ίδων υποφέρουν από την ασθένεια. Ένας στους 10 ασθενεί μια φορά κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Οι κοινωνικές ομάδες που διατρέχουν περισσότερο τον κίνδυνο να ασθενήσουν είναι: άνεργοι, νοσοκόμες, εργαζόμενοι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Η βασικότερη αφορμή είναι το στρες γενικότερα, αλλά και το στρες στη θέση εργασίας. Η συνεχής διαθεσιμότητα για εργασία μέσω κινητού ή ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι επίσης σήμερα σοβαρή αιτία της ασθένειας. Εντοπίζεται περισσότερο στις γυναίκες, που υφίστανται διπλή πίεση, από την εργασία και από το νοικοκυριό.
Αυτά για όσους ζηλεύουν το μοντέλο «ανάπτυξης» και τα επιτεύγματα της βιομηχανοποιημένης δυτικής κοινωνίας. Όχι μόνο καρκίνους, εγκεφαλικά και καρδιακές παθήσεις, αλλά και ψυχασθένειες στο φουλ. Ας μη νομίζουμε λοιπόν στην Ελλάδα ότι «ένας Γερμανός θα μας σώσει !». Το «ανάπτυξη ή θάνατος», με το οποίο μας κάνουν πλύση εγκεφάλου οι θαυμαστές της ανάπτυξης, εμείς θα πρέπει να το μετατρέψουμε σε «ανάπτυξη με θάνατο; Όχι ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε! ».
Πηγή: FRANKFURTER RUNDSCHAU
Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου