Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Κάλεσμα σε συνάντηση για την διατροφική αυτονομία

Από τη NYELENI HELLAS
nyeleni.hellas@gmail.com

Καλημέρα σε όλους,

πριν μερικές εβδομάδες έληξε το Φόρουμ με θέμα την Διατροφική Αυτονομία * σε Ευρωπαϊκό επίπεδο στο Krems,της Αυστρίας (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ: www.nyelenieurope.net).

Κάποιοι από εσάς έχουν ήδη λάβει σχετική ενημέρωση, την Διακήρυξη που υπογράφηκε εκεί και το τελικό δελτίο τύπου που βγήκε -για όσους δεν τα έχουν υπόψιν τα παραθέτουμε και εδώ ως συνημμένα αρχεία.

Ο λόγος της παρούσας επικοινωνίας είναι λιγάκι διαφορετικός. Στην προσπάθειά μας να διευρύνουμε τον αγώνα για την αυτονομία σε θέματα διατροφής στην Ελλάδα αποφασίσαμε, ως μέλη της Ελληνικής Αποστολής στο ΝΥΕΛΕΝΙ, να διοργανώσουμε ένα μίνι συνέδριο -μικρογραφία της εμπειρίας μας στην Αυστρία, όπου οι συμμετέχοντες θα κληθούν να καταθέσουν εμπειρία και γνώση και να συζητήσουν για το ποια θα πρέπει να είναι τα βήματα και ο τρόπος για να το καταφέρουμε αυτό.

Το βασικό ερώτημα λοιπόν που θα κληθούμε να απαντήσουμε θα είναι "Τι σημαίνει Διατροφική Αυτονομία για την Ελλάδα, και πως θα την πραγματοποιήσουμε". Επίσης, θα εξετάσουμε το πλάνο δράσης που προέκυψε από τις εργασίες του Φόρουμ και θα ιεραρχήσουμε τις δραστηριότητες που προτείνονται μέσα από αυτό. Διευκρινιστικά, η υλοποίηση του σχεδίου δράσης για την χώρα μας θα γίνει από ομάδα εθελοντών που θα προκύψει για τον σκοπό αυτό, και όχι αναγκαστικά από τους συμμετέχοντες σε αυτή τη συνάντηση -εκτός και αν το επιθυμούν.

Για να σας δώσουμε σαφέστερη ιδέα του τι σημαίνει και ποιους τομείς αγγίζει ο αγώνας για Διατροφική Αυτονομία, παραθέτουμε τις γενικές κατηγορίες με τις οποίες ασχοληθήκαμε στο NYELENI EUROPE.

1. Μοντέλα παραγωγής
- προώθηση τοπικής παραγωγής
- υποστήριξη οικολογικής παραγωγής
- συμμαχίες
- αλλαγές στην έρευνα
- μείωση του Ελληνικού Διατροφικού Αποτυπώματος

2. Αγορές - Διανομή
- αλυσίδες τροφίμων
- υγειονομική και δημοσιονομική αλλαγή στις νόρμες για την μικρομεσσαία παραγωγή
- εναλλακτική διανομή και τοπικές αλυσίδες
- δημιουργία δια-αγροτικών δικτύων διανομής

3. Κοινωνικές δομές και όροι εργασίας
- υποστήριξη και ενίσχυση δικτύων αυτο-οργάνωσης και δίκαια εισοδήματα για τους αγρότες
- έκθεση των καταχρήσεων και αύξηση της διαφάνειας
- ενίσχυση θεσμικών πλαισίων

4. Πρόσβαση σε γη και πόρους
- μείωση της 'προϊοντοποίησης' των κοινωνικών αγαθών
- έκθεση και επεξήγηση του 'land grabbing' και της κερδοσκοπίας
- αλλαγή των συστημάτων ενοικίασης της γης και ενίσχυση του αγώνα για αγροτικές μεταρρυθμίσεις
- προώθηση κινήτρων για μετακίνηση σε αγροτικές περιοχές

5. Δημόσιες / κρατικές πολιτικές
- εκδημοκρατισμός των κρατικών πολιτικών και αντιμετώπιση του εταιρικού ελέγχου στην διατροφή
- κρατική πολιτική για την Δ.Α. στην Ελλάδα (στα τρόφιμα και την παραγωγή)
- κρατική πολιτική για την Δ.Α. στην Ελλάδα (για όλες τις άλλες πτυχές)
- κρατική πολιτική για την παγκόσμια Διατροφική Αυτονομία

Ζητούμε λοιπόν από εσάς να προτείνετε άτομα ή / και οργανώσεις που θεωρείτε ότι θα έχουν να προσφέρουν κάτι σημαντικό σε αυτή τη συνεύρεση, λόγω εμπειρίας, γνωστικού αντικειμένου, δράσης κτλ και να μας στείλετε το όνομα, τα στοιχεία επικοινωνίας και τον λόγο για τον οποίο τους προτείνετε. Παραδείματος χάρην: άτομα με εμπειρία στην καλλιέργεια και παραγωγή τροφίμων, διάθεση / διανομή, συλλογικές προσπάθειες, θέματα υγείας και διατροφής, κοινωνικών δομών κ.α. Και φυσικά μη παραμελήσετε την συμμετοχή αρκετών γυναικών!

Είναι σημαντική η συμμετοχή σας στη διαδικασία αυτή γιατί για να πετύχει η προσπάθειά μας θέλουμε να υπάρχει ευρεία αντιπροσώπευση από όλους τους τομείς -και είναι σίγουρο ότι δε μπορούμε να γνωρίζουμε τους πάντες και τα πάντα.

Περιμένουμε με χαρά τις απαντήσεις σας! Αν επιθυμείτε να μιλήσουμε τηλεφωνικά μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Βασίλη Αντύπα στο 6977 966532 ή την Τζέννυ Γκιουγκή στο 6977 009470.

Υ.Γ. Παρακαλούμε, μην μας προτείνετε άτομα που έχουν άμεση σχέση με κομματικές δομές γιατί δεν θεωρούμε, ειδικά στις συνθήκες που βιώνουμε, ότι μπορούν να μας αποφέρουν θετικά αποτελέσματα.



* Επεξήγηση αστερίσκου: Θα έχετε δει στις μέχρι τώρα ανακοινώσεις μας τον όρο αυτό ως ''Διατροφική Κυριαρχία", "Διατροφική Αυτάρκεια" κα τώρα ως "Διατροφική Αυτονομία". Πρόκειται για προσπάθεια μετάφρασης του όρου "Food Sovereignty" στα ελληνικά. Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει στον πιο δόκιμο όρο που θα αντιπροσωπεύει πλήρως την ιδέα αυτή στη γλώσσα μας. Αν έχετε να προτείνετε κάποια καλύτερη και πιο ουσιαστική απόδωση στην ελληνική παρακαλούμε επικοινωνήστε τις ιδέες σας μαζί μας. Εμείς αρχίζουμε να τείνουμε υπερ του πιο πρόσφατου "Διατροφική Αυτονομία" και μέχρι να προκύψει κάτι καλύτερο αυτόν προτείνουμε να χρησιμοποιούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου