Όπως μας ενημερώνουν οι κάτοικοι του Μαντουδίου και ο «Σύλλογος Περιβάλλον και Πολιτισμός Δήμου Κηρέως», η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ ανακοίνωσε την πρόθεση της να ιδρύσει Βιομηχανική Περιοχή στην Βόρεια Εύβοια, περιοχή Μαντουδίου, την «ΒΙΠΕΒΕ ΑΕ» με πρώτη εγκατάσταση θερμοηλεκτρικό σταθμό υψηλής όχλησης καύσης υδρογονανθράκων με φυσικό αέριο 1.160 MWe μεγαλύτερο κι αυτό της Μεγαλόπολης που είναι 850 MWe!
Και η πράσινη ανάπτυξη με τις ΑΠΕ πάει περίπατο στον καιάδα. Τώρα επιταχύνουμε την καύση υδρογονανθράκων, για να βοηθήσουμε τη κλιματική αλλαγή. Στις 15 Ιουλίου 2011 η ΤΕΡΝΑ μέσω της υπό σύσταση «ΒΙΠΕΒΕ ΑΕ» υπέβαλε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την δημιουργία ΒΙ.ΠΕ. στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ζητάει δε από το δημόσιο την χωροθέτηση 783 στρεμμάτων! Δημιουργώντας επί της ουσίας ένα δούρειο ίππο για να περάσει το εργοστάσιο καύσης υδρογονανθράκων και ένα άλλο απορριμμάτων.
Σε μια ΒΙ.ΠΕ. μπορούν νόμιμα να εγκατασταθούν: διυλιστήρια πετρελαίου, θερμοηλεκτρικοί (λιθάνθρακας, φυσικό αέριο κλπ) , πυρηνικοί σταθμοί, εγκαταστάσεις για την αποθήκευση ραδιενεργών καταλοίπων, χαλυβουργίες, εγκαταστάσεις διάθεσης τοξικών και επικινδύνων αποβλήτων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης στερεών, αερίων και υγρών καυσίμων (υγροποιημένο αέριο) και μονάδες επεξεργασίας βιομηχανικών και αστικού τύπου αποβλήτων (καύση σκουπιδιών). Με την χωροθέτηση της περιοχής σαν ΒΙΠΕ ρυπογόνες μονάδες σαν τις παραπάνω θα μπορούν να εγκατασταθούν εύκολα χωρίς να χρειάζονται άδειες χωροθέτησης και εγκατάστασης και Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (Π.Π.Ε.Α.). Θα είναι δύσκολο για την τοπική κοινωνία να παρεμποδίσει την εγκατάσταση ανεπιθύμητων δραστηριοτήτων. Η ΒΙΠΕ θα γίνει ένας νέος ρυπογόνος πόλος (όπως η Πτολεμαΐδα και η Μεγαλόπολη) και θα αποτελέσει πόλο έλξης τέτοιου είδους ρυπογόνου δραστηριότητας.
Κι απ΄ ότι λέει η περιφερειακή σύμβουλος Δέσποινα Σπανούδη «Στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν περιγράφεται καμία επίπτωση από τη λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου, αν και η κατανάλωση καθαρού νερού, οι αέριοι ρύποι και τα υγρά απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον αφορούν τεράστια μεγέθη». Δηλαδή μια μονάδα υψηλής όχλησης καύσης υδρογονανθράκων, δεν καμία επίπτωση στο περιβάλλον! Η πράσινη ανάπτυξη στο μεγαλείο της.
Πηγές: http://kireas.org/
http://periferiastereas.blogspot.com/2011/09/blog-post_01.html
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου