Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Το πραγματικό κόστος της αγρογενετικής


Η γενετική μηχανική κάνει τη διατροφή ακριβότερη. Κατά πόσο; Εδώ διαφωνούν οι ειδικοί. Αυτό που είναι καθαρό: για να μπορούν οι συμβατικοί αγρότες, οι βιοκαλλιεργητές και οι μεταποιητές να παράγουν προϊόντα απαλλαγμένα από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς(γ.τ.ο.), ξοδεύουν ήδη σήμερα ποσά εκατομμυρίων.

Μια μελέτη της οικολογικής οργάνωσης Friends of the Earth Europe (Foe) αμφισβητεί τα δεδομένα της Ε.Ε., σύμφωνα με τα οποία το κόστος για τον διαχωρισμό, την ιχνηλασιμότητα και την πιστοποίηση των γ.τ. και των μη γ.τ. συμβατικών συγκομιδών είναι μόνο κατά 13% υψηλότερος.
Οι διαδικασίες που ακολουθούνται στους αλευρόμυλους για την αποφυγή της επιμόλυνσης από γ.τ.ο. για παράδειγμα, ανεβάζουν το κόστος των προϊόντων τους κατά 25% σήμερα ήδη, που οι καλλιέργειες γ.τ. ποικιλιών δεν έχουν ακόμα επεκταθεί. Η βιομηχανία θεωρεί ότι αν οι καλλιέργειες γ.τ. ποικιλιών επεκταθούν σε μεγάλες εκτάσεις και άρα η επιμόλυνση ολοένα και θα αυξάνεται, τότε θα αυξάνονται και τα επιπλέον κόστη διαχωρισμού. Αυτό θα πρέπει να το πληρώσει η βιομηχανία γενετικής και όχι οι φορολογούμενοι και οι καταναλωτές, υποστηρίζει η οργάνωση.
Κάθε άνοιξη, η βιομηχανία των μεταλλαγμένων δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους αγρότες: όλο και πιο συχνά πρέπει να αποσύρουν παρτίδες σπόρων, μερικές φορές μάλιστα πρέπει να καταστραφούν οι σπορές στα χωράφια και να ξαναοργωθούν, γιατί εκ των υστέρων ανακαλύπτονται στις σπορομερίδες τους γ.τ. σπόροι. Όσο επεκτείνονται οι γ.τ. καλλιέργειες, τόσο ανεβαίνει το επιπλέον κόστος για τους συμβατικούς παραγωγούς και μεταποιητές.
Παράδειγμα οι αγρότες: καλλιεργητές χρησιμοποιούν συνήθως ακριβά μηχανήματα από κοινού. Αν δεν καθαρίζονται καλά αυτά τα μηχανήματα, όπως οι θρυματιστές, οι σπορομηχανές ή τα σιλό, η επιμόλυνση των αγρών με γ.τ. υλικό είναι σίγουρη στη συνέχεια. Αλλά μόνο ο καθαρισμός μιας μηχανής συγκομιδής κοστίζει γύρω στα 1800 Ευρώ στη Γερμανία και χρειάζεται πολλές ώρες, ενώ οι αγρότες δεν έχουν πολύ χρόνο για να γίνει αυτό στην περίοδο των συγκομιδών. Και δεν είναι σίγουρο ότι η μηχανή θα είναι πραγματικά καθαρή από γ.τ. υλικό. Πειράματα έδειξαν ότι και μετά από πολύωρη διαδικασία καθαρισμού οι συγκομιδές μη γ.τ. σιτηρών βρέθηκαν να περιέχουν πάνω από 1% γ.τ. υλικό.
Παράδειγμα αλευρόμυλοι: το κόστος διαχωρισμού διαπιστώθηκε από το πανεπιστήμιο του Illinois (ΗΠΑ) ότι ανέβηκε κατά 6 ευρώ τον τόνο. Πειράματα στην Ελβετία έδειξαν: για να καθαρισθεί ένας μύλος από γ.τ. καλαμπόκι θα πρέπει η εγκατάσταση να «πλυθεί» για παραπάνω από 2 ώρες με απαλλαγμένο από γ,τ. καλαμπόκι. Αλλά και μετά από αυτό βρισκόταν πάντα ακόμα να είναι κατά ένα μέρος επιμολυσμένο.
Ιδιαίτερα αυξημένο κόστος έχει διαπιστωθεί με την καλλιέργεια γ.τ. ελαιοκράμβης στην Ευρώπη. Και στην παραγωγή των σπόρων, και στις μεταφορές, και στην αποθήκευση. Το επιπλέον κόστος αφορά πάνω από το 21% της τιμής της πρώτης ύλης.
Παράδειγμα παραγωγοί διατροφικών προϊόντων: συστήματα ιχνηλασιμότητας ή επιπλέον ανάλυσης θα ανέβαζαν την τιμή του συμβατικού σιταριού κατά 11% και του συμβατικού καλαμποκιού κατά 13%. Αυτό το κόστος θα πρέπει να προστεθεί και στο προηγούμενο επιπλέον κόστος των αγροτών, σύμφωνα με τη μελέτη της Foe.
Μερικές φορές μάλιστα έχουν ένα σωρό προβλήματα και οι εφευρέτες της γενετικής μηχανικής: παράνομο γ.τ. καλαμπόκι, γ.τ.ρύζι και λινάρι είναι υπεύθυνα για τρομερά επίμονη διαδικασία διαχωρισμού με αποτέλεσμα μεγάλες αποζημιώσεις. Στην περίπτωση του ρυζιού LL601 της Bayer Crop Science η εταιρεία υποχρεώθηκε σε αποζημιώσεις της τάξης του ενός δισεκατ. Ευρώ.

Όλα αυτά βέβαια επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών -ιδίως στην Ευρώπη-δεν θέλει στη διατροφή του γ.τ.ο. Για να μη πληρώνει όμως ακριβά τα απαλλαγμένα από γ.τ.ο. προϊόντα, θα πρέπει να στραφούν ενάντια στη συνύπαρξη των καλλιεργειών. Καλύτερα να απαιτήσουν από τις Κυβερνήσεις και τη Κομισιόν την απαγόρευση πάλι της καλλιέργειας και της διακίνησης των γ.τ. ποικιλιών. Όπως βλέπουμε το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τη λογική του "ο ρυπαίνων πληρώνει", που επεδίωξαν μέχρι τώρα πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις. Τελικά "πληρώνει ο μη ρυπαίνων"!.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου