Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Γκαίιτς και τα μεταλλαγμένα


Το ίδρυμα του Bill & Melinda Gates έδωσε τελευταία 18.6 εκατομμύρια δολάρια σε δύο εταιρείες βιοτεχνολογίας με το αιτιολογικό της καταπολέμησης του υποσιτισμού στον «αναπτυσσόμενο» κόσμο.
Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη γ.τ. ποικιλιών ρυζιού και μανιόκα που θα περιέχουν β-καροτένιο και άλλα θρεπτικά συστατικά - μια δαπανηρή και αμφιλεγόμενη προσέγγιση σε ένα πρόβλημα που έχει ήδη πολλές απαντήσεις χαμηλής τεχνολογίας.
Το Ίδρυμα Gates προτείνει στους μικρούς αγρότες «να επιλέξουν να αναπτύξουν αυτές τις νέες βελτιωμένες καλλιέργειες» και τους καλεί να υπογράψουν μια επικίνδυνη λύση, που δεν θα έχει στην ουσία καμία συμβολή στη καταπολέμηση του υποσιτισμού..
Οι μικροαγρότες σε αυτές τις χώρες είναι πράγματι το κλειδί για την καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού. Θα πρέπει όμως να στηριχθούν για να πολυκαλλιεργήσουν διάφορες ποικιλίες φυτών και δένδρων που είναι ήδη από τη φύση τους θρεπτικές και αποδοτικές και είναι προσαρμοσμένες στις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Οι κοινότητες είναι αυτές που θα πρέπει να ενθαρυνθούν να πάρουν στα χέρια τους την καταπολέμηση του υποσιτισμού και της πείνας.


Για παράδειγμα το δέντρο Moringa (Moringa oleifera), που φυτρώνει στις άνυδρες περιοχές της Αφρικής, έχει στα φύλλα του (πωλούνται αποξηραμένα) περισσότερη βήτα-καροτίνη από τα καρότα, περισσότερη πρωτεΐνη από τα μπιζέλια, περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες και περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι.

Ακριβώς όπως και τα πολλά άλλα δένδρα που διαθέτουν φυσικά θρεπτικά συστατικά, το δέντρο Moringa είναι επίσης πιο ανθεκτικό στην ξηρασία από τις «συμβατικές» καλλιέργειες τροφίμων, καθιστώντας το ανεκτίμητο σε πιθανές περιόδους λιμού.
Για να καταλάβουμε ότι είναι τουλάχιστον απογοητευτικό το ότι το Ίδρυμα Gates προτίμησε να δώσει την εν λόγω μεγάλη επιχορήγηση σε πρόγραμμα γενετικής μηχανικής, που δεν υπόσχεται τίποτε στις κοινότητες που βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη για θρεπτικές πηγές τροφίμων. Αντί να προτιμήσει να ενισχύσει τις δυνατότητες που έχουν οι ίδιες για να πετύχουν τη διατροφική τους ασφάλεια.
Αλλά τι μπορεί να περιμένει κανείς από έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη-που έκανε τα λεφτά του με την υψηλή τεχνολογία-πέρα από το να αναθέσει την υλοποίηση των «φιλανθρωπικών» του αισθημάτων στην υψηλή τεχνολογία της γενετικής μηχανικής;

Στοιχεία από το http://www.treeaid.org.uk/page2.asp?pID=2&sID=133

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου