Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Διεθνή ΜΜΕ: «Αν φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, θα μείνουμε τα δυο μας»

Από το tvxsteam:
Συνεχίζεται στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η συζήτηση για το αν η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη και ποιές θα είναι οι συνέπειες για την ίδια και για τα άλλα κράτη-μέλη.
Στην ιστοσελίδα των Financial Times δημοσιεύται σχετικό βίντεο-ρεπορτάζ με δηλώσεις διακεκριμένων οικονομολόγων και του πρώην πρωθυπουργού της Ισπανίας, Jose Maria Aznar. Στις συζητήσεις του συμποσίου Ambrosetti Forum που διεξάγεται στη βόρεια Ιταλία, υπογραμμίζει το ρεπορτάζ, επικρατεί απαισιοδοξία για την οικονομία της ευρωζώνης και ειδικότερα για την Ελλάδα. Η κυρίαρχη τάση στη συνεδρίαση αυτή υποστηρίζει την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μία ιδέα που έξι μήνες νωρίτερα θα χαρακτηριζόταν ως ριζοσπαστική.
Ο οικονομολόγος Martin Feldstein τονίζει ότι ένα από τα βασικά προβλήματα της ευρωζώνης, εκτός από την κρίση χρέους, είναι ότι δεν συζητείται καθόλου το διαρκές πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας εντός του ευρώ.
Ακόμα και αν η Ελλάδα, η Πορτογαλία και οι υπόλοιπες υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίσουν το δημοσιονομικό τους πρόβλημα, σε μερικά χρόνια θα ξαναεμφανίσουν μεγάλα ποσοστά χρέους λόγω της έλλειψης ανταγωνιστικότητας. Η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η έξοδός της από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, αλλά αυτό είναι πολιτικά αδύνατο, επισημαίνει το δημοσίευμα. Τόσο η Μέρκελ, όσο και ο Σαρκοζί έχουν επενδύσει ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο ώστε να διατηρηθεί η ευρωζώνη ως έχει, γεγονός όμως που έχει τεράστιες συνέπειες για την Ελλάδα, καθώς είμαστε μάρτυρες ενός τεράστιου πολιτικού χάους στη χώρα
Οι περικοπές σε μισθούς και σε δαπάνες στην Ελλάδα πρέπει να κυμανθούν γύρω στο 20% - 30%, μία πολύ δύσκολη διαδικασία που μοιάζει με εκείνη της Γερμανίας την περίοδο του 1929 – 1933. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου, καταλήγει το άρθρο.
«Θα μείνουμε μόνο η Ολλανδία και η Γερμανία;»
O Frits Bolkestein, πρώην ηγέτης του κόμματος VVD (Φιλελεύθεροι Συντηρητικοί) και πρώην επίτροπος της Ολλανδίας στην ΕΕ, μια μέρα μετά την αποχώρηση της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Αθήνα, δήλωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να πάρει βοήθεια, με τον όρο ότι θα υποσχεθεί να βγει από το ευρώ. Οι Έλληνες πρέπει να ξαναγυρίσουν στη δραχμή. Με μια σημαντική υποτίμηση, οι Έλληνες θα μπορέσουν να κάνουν εξαγωγές ευκολότερα. Το μειονέκτημα είναι ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας θα αυξηθεί. Ως αντιστάθμισμα, οι χώρες του ευρώ θα πρέπει να παρατείνουν το χρόνο διάρκειας των δανείων ή να μειώσουν το επιτόκιο. Ένα μέρος του χρέους θα πρέπει, επίσης, να παραγραφεί. Αυτό θα είναι άσχημο για τις τράπεζες, αλλά δεν μπορούμε πλέον να χρονοτριβούμε. Αυτή είναι μια καταστροφική πορεία» καταλήγει ο πρώην ηγέτης του VVD.
Όπως η μεγάλη πλειοψηφία των ειδικών, έτσι και ο Gerrit Zalm, πρόεδρος της τράπεζας ΑΒΝ AMRO, δεν συμφωνεί με την πρόταση, γιατί θα αυξηθεί η πίεση προς την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να εγκαταλείψουν την νομισματική ένωση. «Στο τέλος, σε μια τέτοια περίπτωση, θα μείνουμε μόνο η Ολλανδία και η Γερμανία. Τότε, θα ακολουθήσει μια ύφεση, πολύ χειρότερη από την δεκαετία του ’30, του περασμένου αιώνα», καταλήγει ο Zalm.

Σχόλιο:
Διαφωνούν οι διάφοροι εκφραστές διαφορετικών συμφερόντων στα πλαίσια της Ευρωζώνης για το αν πρέπει να βγεί η Ελλάδα από αυτήν ή όχι. Η οπτική τους γωνία είναι τα συμφέροντα των κάθε είδους ελίτ και όχι το καλό των Ελλήνων ή Νοτιοευρωπαίων. Είτε διώξουν, είτε κρατήσουν την Ελλάδα στο Ευρώ, αν αυτό γίνει με τους όρους που αυτοί υπαγορεύουν, αυτό θα είναι υπέρ τους και όχι υπέρ του Ελληνικού λαού.
Μόνο αν σαν λαός αποφασίσουμε ότι: δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε, αλλά και δεν θέλουμε ούτε χρειαζόμαστε τα λεφτά τους, τότε μπορεί να υποφέρουμε για ένα διάστημα, αλλά θα υπάρχει ελπίδα να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη κοινωνία για τα παιδιά μας, έξω από το παγκοσμιοποιημένο δυτικό μοντέλο "ανάπτυξης" που θα οδηγεί σε χρεοκοπία όχι μόνο κράτη και λαούς, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου