Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΠΕΡΝΟΝΤΑΣ ΣΠΟΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ


Στέκι Οικολογίας & Αλληλεγγύης,
Κ.Καρτάλη 135 Βόλος
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011, ώρα 20.00 μ.μ.

Υπό τη σκιά της φτώχειας που επιβάλλει η παγκόσμια διακυβέρνηση, οι βιοκαλλιεργητές κρατάμε σπόρους από ντόπιες ποικιλίες και σπέρνουμε Σπόρο Ελευθερίας. Σπέρνουμε ελπίδα στην ελληνική γεωργία!

Επείγον κάλεσμα για συλλογική δράση στο ζήτημα των σπόρων


Ποτέ ως τώρα δεν είχε απαξιωθεί τόσο το επάγγελμα του γεωργού. Ζήσαμε τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο η παραγωγή της τροφής να θεωρείται εύκολη, τετριμμένη, απαρχαιωμένη και αυτονόητη διαδικασία. Επίσης ζήσαμε, γεωργία να θεωρείται η μονοκαλλιέργεια επιδοτούμενων φυτών, η χρήση βαρέων τύπου τρακτέρ, τα συμβόλαια για τα ενεργειακά φυτά, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στον κάμπο, κ.λ.π. Τώρα, που η κρίση αξιών έγινε τελικά και οικονομική, η γεωργία μπορεί –στην αληθινή της διάσταση ως τροφός– να στηρίξει τους αγρότες αλλά και τη μεσαία αστική τάξη. Μπορεί να συμβάλλει στα πλαίσια της αυτάρκειας και της αυτοσυντήρησης όχι μόνο σε επίπεδο οικογένειας αλλά και ενός χωριού, μιας πόλης, μιας περιοχής, μιας χώρας ολόκληρης. Η επιστροφή των ανθρώπων στα χωριά και την ύπαιθρο, η αλλαγή στα πρότυπα διαβίωσης και η απεξάρτηση σε όλα τα επίπεδα μπορούν να δημιουργήσουν σκηνικό αντίστασης και ανατροπής των όρων που επέβαλαν στους λαούς την οικονομική κρίση.
Οι σπόροι ελευθερίας είναι τα εργαλεία της γεωργίας σε αυτό το εγχείρημα. Είναι σπόροι που κρατά ο ίδιος ο γεωργός, επιλέγοντας από τα καλύτερα φυτά στο χωράφι του, (χιλιετηρίδες πριν τα υβρίδια, τα μεταλλαγμένα, τους υπερ – σπόρους της τελευταίας 50ετίας), που του επιτρέπουν να κάνει γεωργία στον τόπο του, χωρίς χημικά ή άλλες εξαρτήσεις. Είναι, κατά κανόνα, παραδοσιακές ποικιλίες, ή ποικιλίες που δημιούργησε η κλασική ελληνική βελτίωση τα τελευταία εκατό χρόνια και που μπορεί κάποιος να κρατήσει σπόρο, οι οποίες έχουν πολλά ωφέλιμα χαρακτηριστικά όπως: προσαρμοστικότητα στα φτωχά εδάφη και την ξηρασία, ανθεκτικότητα σε έντομα και ασθένειες, απόδοση, ποιότητα, γεύση κλπ.
Είναι ανάγκη να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε τους σπόρους αυτούς που επιτρέπουν και διευκολύνουν την οικολογική γεωργία και που κάνουν τον γεωργό πραγματικό και κυρίως ανεξάρτητο παραγωγό τροφής. Να συνεχίσουμε, ενσυνείδητα και οργανωμένα, αυτήν την πανάρχαια γεωργική παράδοση και τέχνη την οποία απαξιώσαμε και εγκαταλείψαμε τα τελευταία χρόνια.

Ας φτιάξουμε, συλλογικά και για όλους, σπόρο ελευθερίας!!!

ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ
Δίκτυο για την Βιοποικιλότητα και την Οικολογία στη Γεωργία
Email : info@aegilops.gr
www.aegilops.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου