Αμέσως μετά την άμεση επίθεση εναντίον της ελληνικής Γεωργίας, στα πλαίσια των οικονομικών επιλογών του «Μεγάλου (ευρωπαίου) αδελφού», η χειρότερη υπονόμευση ήταν αυτή που προερχόταν από διάφορες «διευκολύσεις». Η εκτροπή του Αχελώου ήταν μια τέτοια «διευκόλυνση» των αγροτών της Θεσσαλίας, αντί της ανάπτυξης μιας προσαρμοσμένης γεωργίας, με βάση της φυσικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης περιοχής. Η μεταφορά των υδάτων του Νέστου στην πεδιάδα της Θράκης είναι κάτι αντίστοιχο – που «κακομαθαίνει» τη γεωργία και την εμποδίζει να αναπτύξει τις κατάλληλες τεχνικές, με βάση τα πραγματικά «δεδομένα» του περιβάλλοντος. Ευτυχώς για την τελευταία περίπτωση, μετά από αίτηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) διέταξε να ανασταλεί η κατασκευή του έργου. Η αναστολή αυτή ισχύει μέχρι να εκδικαστεί η αίτηση ακυρώσεως, που έχουν καταθέσει οι τρεις οργανώσεις με περιβαλλοντικό σκεπτικό .
Το έργο αποτελεί στην ουσία ένα αδιέξοδο σχέδιο εκτροπής. Αντί παρεμβάσεων για την πραγματική ενίσχυση του υδροφορέα ή τη μείωση της σπατάλης του νερού στις καλλιέργειες της περιοχής, το έργο διαφημίζεται ως αναγκαίο για τις υδροβόρες - και αδιέξοδες - καλλιέργειες. Εξ άλλου οι επιπτώσεις του στους προστατευόμενους υγροτόπους των εκβολών του Νέστου, που εντάσσονται στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, προβλέπονται να είναι πολύ σοβαρές, με δεδομένη την μείωση της παροχής νερού στο υγροτοπικό σύμπλεγμα .
Η απόφαση του ΣτΕ βασίστηκε όχι μόνο στις επιπτώσεις του έργου στη προστατευόμενη περιοχή του Νέστου, αλλά και στο γεγονός ότι εκκρεμούν στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ερωτήματα σχετικά με τη συμβατότητα της διαχείρισης των νερών στη χώρα μας με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
Δήλωσε ο Νομικός Γιώργος Πολίτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία της Φύσης :
«Η λύση δεν είναι να φέρνουμε όλο και περισσότερο νερό όλο και από πιο μακριά. Το μοντέλο αυτό έχει αποδειχθεί καταστροφικό και αδιέξοδο για τη γεωργία και για το περιβάλλον σε παγκόσμιο επίπεδο. Εάν οι καλλιέργειες δε γίνουν συμβατές με τις δυνατότητες της περιοχής και δεν περιοριστεί η σπατάλη νερού, το έργο θα καταστρέψει μια διεθνούς σημασίας προστατευόμενη περιοχή δίνοντας μια ψεύτικη ανάσα για λίγα χρόνια, σε ένα πρόβλημα που θα συνεχίσει να διογκώνεται»
Πληροφορίες για την υπόθεση δίνουν οι Μαλαμώ Κορμπέτη, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τηλ. 6946249450 ,Δάφνη Μαυρογιώργου, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ. 6977205351 και Μαρτίνος Γκαίτλιχ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, τηλ. 210 3224944
Από http://oikonikipragmatikotita.blogspot.com/2011/09/blog-post_3187.html
Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου