Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Οι αγανακτισμένοι της Wall Street


Τα μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ δείχνουν να τα 'χουν χαμένα. Ο κόσμος εκτός ΗΠΑ, επίσης. Κάτι συμβαίνει στη Νέα Υόρκη, κι ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσο σοβαρό είναι.
Ξάφνιασαν τα αμερικανικά και τα διεθνή ΜΜΕ οι διαδηλωτές εναντίον της διαφθοράς που συμβολίζει η Wall Street. Το κέντρο της αμερικανικής μητρόπολης έχει καταληφθεί από νεαρούς που δεν είναι πολλοί αλλά το 'χουν πάρει απόφαση ότι δεν θα φύγουν από κει αν δεν γονατίσει στα αιτήματά τους η αμερικανική κυβέρνηση κι αν δεν επιβληθεί δικαιοσύνη στους εγκληματικούς μηχανισμούς της Wall Street. Την πρώτη μέρα της κατάληψης, στις 17 Σεπτεμβρίου, ήταν περίπου 5.000 διαδηλωτές (ρεπορτάζ του καναλιού ABC), αλλά σήμερα παραμένουν μερικές εκατοντάδες που τα βράδια λιγοστεύουν επικίνδυνα και οι κάμερες ζουμάρουν σε καμιά εικοσαριά απ' αυτούς τα ξημερώματα. Μετά ξαναμαζεύονται. Το γεγονότα εκτυλίσσονται στο πάρκο Ζουκότι, μια ιδιωτική πλατεία περίπου 4 στρεμμάτων στην καρδιά του Μανχάταν, μια ανάσα από το Σημείο Μηδέν της 9/11, και ένα τετράγωνο από το χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης και τη Wall Street. Οι καταληψίες συνθέτουν το κίνημα «Κατάληψη της Wall Street», που εμπνεύστηκε από τα λαϊκά συμβούλια του ισπανικού αναρχισμού κι από τις επιτυχίες της ακόμη ανθίζουσας αραβικής άνοιξης, και φιλοδοξεί να στήσει μια «Ταχρίρ στο Μανχάταν». Που δεν θα γκρεμίσει κάποιο δικτάτορα αλλά «θα διαλύσει την οικονομική Γομόρρα του έθνους» - την Wall Street για όποιον δεν κατάλαβε. Την όμορφη αυτή ιδέα συνέλαβε η γνωστή ομάδα των Adbusters που προωθεί έναν ευφυή σημειολογικό ανταρτοπόλεμο στις ΗΠΑ, κόντρα στην κουλτούρα του δυτικού υπερκαταναλωτισμού.
Στις 13 του περασμένου Ιουλίου, οι Adbusters ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους το όραμά τους: «Στις 17 Σεπτεμβρίου θέλουμε να δούμε 20.000 ανθρώπους να κατακλύζουν το Μανχάταν, να στήνουν σκηνές και κουζίνες, να ορθώνουν ειρηνικά οδοφράγματα και να καταλαμβάνουν τη Wall Street για μερικούς μήνες». Δεν είδαν τους 20.000, αλλά και οι 5.000 ήταν αρκετοί για να ξετυλιχτεί το γνωστό σενάριο της κρατικής καταστολής - αστυνομικός αποκλεισμός της Wall Street, έφιππα και πεζοπόρα τμήματα πάνοπλων μπάτσων παντού γύρω, συλλήψεις (έφτασαν ήδη τις 20), τηλεοράσεις που ανταγωνίζονται σε λαϊκισμό τις μεγάλες εφημερίδες του έθνους. Η «Huffington Post», εστιάζει το ρεπορτάζ της στις γυμνόστηθες διαδηλώτριες του πάρκου Ζουκότι, που κρατούν χαρτόνια με τα λόγια «δεν έχουμε λεφτά για μπλουζάκια» και τους σπεύδοντες οικοδόμους από παραδίπλα γιαπί, που τις φωτογραφίζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα. Με τέτοια ταξική αλληλεγγύη δεν πας μακριά, αλλά οι καταληψίες δεν το βάζουν κάτω.
Σε σαφή, συνοπτικά μανιφέστα τους που αναρτώνται στις ιστοσελίδες http://www.adbusters.org/ και https://occupywallst.org/, οι κατασκηνωτές καταληψίες διευκρινίζουν ότι άλλο Ταχρίρ κι άλλο Μανχάταν, διότι η οικονομική ολιγαρχία είναι απρόσωπη κι όχι κάτι σαν τον Μουμπάρακ που τον ήξεραν όλοι. Ανάλογα αόρατοι είναι και οι μηχανισμοί καταπίεσης και ασφάλειας, ενώ διαφέρουν και τα αιτήματα των εξεγερμένων. Στην πολιορκούμενη Wall Street τα αιτήματα είναι ποικίλα: «Η δική μας cri de guerre (πολεμική κραυγή) κάθε άλλο παρά κωδικοποιημένη είναι, και απαιτεί από την απλή μεταρρυθμιστική κυβερνητική παρέμβαση μέχρι τη ριζοσπαστική ανατροπή του συστήματος». Υπάρχει κι άλλη διαφορά που τους ανεβάζει ποιοτικά, κι αφορά την έλλειψη αρχηγών (των αναδυόμενων ηγετών της αντίστασης, όπως στις χώρες της αραβικής άνοιξης) - κάτι που μετά μανίας αναζητά ο δημοσιογραφικός λαϊκισμός σε κάθε παρόμοια περίσταση. Παράδειγμα: δημοσιογράφος του νεοϋορκέζικου καναλιού CBS «χώνει στη μούρη του συντρόφου πολίτη Μπιλ Κάσπο ένα μικρόφωνο και ρωτά με έμφαση αν είναι ο εκπρόσωπος των ακτιβιστών της Occupy Wall Street, οπότε εκείνος του απαντά γελώντας «όχι σε μας τέτοια, ο καθένας μας εδώ είναι εκπρόσωπος».
Διακηρυγμένος βασικός στόχος των καταληψιών της πλατείας Ζουκότι είναι να παραμείνουν στις σκηνές μέχρις ότου ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα τιμωρίας και ελέγχου των ανθρώπων της Wall Street - έστω κι αν η Wall Street υπήρξε ο βασικός χρηματοδότης του στις προεδρικές εκλογές του 2008. Και μετά να ακολουθήσουν άλλες, βαθύτερες τομές στο διεφθαρμένο αμερικανικό οικονομικό σύστημα.
Κι όπως πάντα, ζητούν την αλληλεγγύη «του 99 τοις εκατό» των συμπολιτών τους (το υπόλοιπο 1 τοις εκατό, είναι οι δισεκατομμυριούχοι), κι όλου του κόσμου που έχει εξεγερθεί στις αραβικές και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
ΑΧ. ΦΑΚ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=312619

Περισσότερες από 80 συλλήψεις διαδηλωτών στο Μανχάταν
Από: tvxsteamthes tvxs.gr/node/70588

Η πορεία αποτέλεσε την τελευταία μιας σειράς κινητοποιήσεων, ενάντια στην απληστία πολιτικών και στελεχών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν για διατάραξη της κοινής ειρήνης. Οι συλληφθέντες έκλεισαν κεντρικούς δρόμους του Μανχάταν κατά τη διάρκεια της πολύωρης πορείας, από την συνοικία του χρηματιστηρίου και προς την Γιούνιον Σκουέαρ.
Σύμφωνα με την NYPD, ένας διαδηλωτής κατηγορείται πως επιτέθηκε σε αστυνομικό.Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση κρατούσαν πανό που ανέγραφαν αιτήματα όπως "Φορολογήστε τους πλούσιους" και συνθήματα όπως "Θέλουμε χρήματα για την υγειονομική περίθαλψη, όχι για τις εταιρίες". Στην πλειοψηφία τους ήταν φοιτητές. Αστυνομικοί τους είχαν περικυκλώσει και τους βιντεοσκοπούσαν από το σημείο της συγκέντρωσής τους.
Οι διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα "Κατάληψη στη Γουόλ Στριτ, όλη μέρα, όλη την εβδομάδα", αλλά δεν κατάφεραν να επιτύχουν αυτόν το στόχο.
Με μεταλλικά οδοφράγματα και εκατοντάδες αστυνομικούς να έχουν τοποθετηθεί σε όλη την περιοχή γύρω από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE), το πιο κοντινό σημείο στο οποίο μπορούσαν να φθάσουν οι διαδηλωτές ήταν η Λίμπερτι Στριτ--τρία τετράγωνα μακριά.

Ανάλογη κινητοποίηση είχε πραγματοποιηθεί και την προηγούμενη εβδομάδα σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ. Οι ακτιβιστές που οργάνωσαν τη διαμαρτυρία δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή αυτής της εβδομάδας και τονίζουν ότι θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες αυτού του τύπου κάθε Σάββατο.

Σχόλιο: φαίνεται ότι η αστυνομία της Ν. Υόρκης διδάχθηκε από την ελληνική για τον τρόπο που υπεράσπισε την ελληνική βουλή στο Σύνταγμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου