Tο Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF), προειδοποίησε για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους των γεωτρήσεων στα βαθιά νερά για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην θαλάσσια βιοποικιλότητα.
«Ο πυθμένας της Ανατολικής Μεσογείου είναι γεμάτος από μια ζωή για έναν τύπο πολύ ειδικό και μοναδικό. Η WWF καταδικάζει σθεναρά τις αδιάκριτες διατρήσεις των αποθεμάτων της βιοποικιλότητας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη".
Το αέριο Λεβιάθαν που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, 135 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, είναι η βαθύτερη γεώτρηση της τελευταίας δεκαετίας. Κοιτάσματα, επίσης ανακαλύφθηκαν στα αιγυπτιακά χωρικά ύδατα 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αλεξάνδρειας.
ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
"Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι δύο περιοχές περιέχουν ένα μοναδικό οικοσύστημα και λεπτό, με σπάνια είδη όπως τα θαλασσινά σφουγγάρια σε βαθιά νερά, τα οστρακοειδή και κοράλλια ψυχρών υδάτων, εδώ και αρκετές χιλιάδες χρόνια ".
« Η WWF καλεί επομένως τις χώρες της Ανατολικής Μεσόγειου - κυρίως την Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο - και την Ευρωπαϊκή Ένωση να διασφαλίσουν ότι τα περιβαλλοντικά πρότυπα θα είναι υψηλότερα από τα καθορισμένα για τις τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις στις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε βαθιά νερά στην ανατολική Μεσόγειο », ανέφερε η δήλωση.
«Αν ένα οικοσύστημα βαθέων υδάτων ρυπανθεί, ίσως και να χρειαστούν χίλια χρόνια ή και περισσότερο για την αποκατάσταση του μοναδικού μικρο-οικοσυστήματος", προειδοποίησε ο οργανισμός.
Πηγή: LEMONDE
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου