Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Στοιχεία του πολιτισμού της αποανάπτυξης

Είναι καιρός να δημιουργήσουμε ένα υγιέστερο πλανήτη με τη βελτίωση των εδαφών-αέρα-νερών, μια καλύτερη ποιοτικά ζωή με τη βιώσιμη παραγωγή της εγγύτητας για την ικανοποίηση των βιοτικών αναγκών .
Να στηριχθούμε στους μικροαγρότες, στους μικροπαραγωγούς κάθε είδους, στην εγγύτητα της παραγωγής-διανομής αγαθών, στα τοπικά κοινοτικά-δημοτικά δίκτυα παραγωγής-διανομής-κατανάλωσης, στη μικρή ελεγχόμενη τοπική αγορά, στην αντιπαράθεση με τα μεγασυστήματα των εταιρειών και του κράτους.
Να συστήσουμε μια δικαιότερη κοινωνία με ισοκατανομή της οικονομικής-κοινωνικής δύναμης ,στηριζόμενοι στη δυναμική των κοινοτήτων .Η αποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη κοινωνία της εγγύτητας, που θα έχει σαν κύτταρο την αυτοδύναμη κοινότητα και θα στηρίζεται στην άμεση δημοκρατία και στον συνομοσπονδιακό κοινοτισμό(ομοσπονδίες δήμων-συνομοσπονδίες περιφερειών-ομοσπονδίες εθνών ) είναι αυτή που μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση των επόμενων γενεών των ανθρώπων και της βιοποικιλότητας σε αυτόν τον πλανήτη
Αυτός ο στόχος θα εμπνεύσει την πλειοψηφία των ανθρώπων να δημιουργήσει ένα νέο πολιτισμικό ρεύμα, τον πολιτισμό της από-ανάπτυξης («Απο-ανάπτυξη εδώ», «συντήρηση εκεί», «ανάπτυξη πιο πέρα»). Στοιχεία αυτού του πολιτισμού υπάρχουν ήδη. Τα δημιουργεί ένα κίνημα εξόδου από τον καπιταλισμό. Πραγματικά τα τελευταία 20 χρόνια:
• Στην Αυστραλία για παράδειγμα υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτών που αποφάσισαν συνειδητά να αλλάξουν δουλειά και τρόπο ζωής, θυσιάζοντας το εισόδημά τους και τις υποτιθέμενες ανέσεις τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε ένα 20 με 30% του πληθυσμού.
• Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία: από τους πολίτες με ίδια πρωτοβουλία , διέπεται όχι από την αρχή του ανταγωνισμού αλλά από την αρχή της αμοιβαιότητας (reciprοcité), της συνεργατικότητας και της εμπιστοσύνης. Σαν απάντηση στα ελλείμματα, τις στρεβλώσεις και την ενσωμάτωση στην αγορά και τον ανταγωνισμό των κοινωνικών επιχειρήσεων(συνεταιρισμών, ταμείων αλληλασφάλισης κ.λ.π)΄ έχουμε νέους συνεταιρισμούς, συλλογικότητες και δίκτυα, που δεν εντάσσονται ούτε στον κρατικό ούτε στον καπιταλιστικό ιδιωτικό τομέα. Συχνά και με «εσωτερικό νόμισμα».
• Δέκατη οικονομία στον κόσμο: έκθεση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ILO) «Η Ανθεκτικότητα του Συνεταιριστικού Επιχειρηματικού Μοντέλου σε Περιόδους Κρίσης- Απαντήσεις για την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση»: στην Ευρώπη 160.000.000 ενταγμένοι σε συνεταιρισμούς (25.000.000 σε καταναλωτικούς) και στην Υφήλιο 800.000.000 μέλη. Η δέκατη οικονομία στον κόσμο μαζί βέβαια με τους παραδοσιακούς συνεταιρισμούς.
• Κίνημα αντιπαγκοσμιοποίησης :
Τα προηγούμενα χρόνια (Σιάτλ 1999) ενάντια στην «νεοφιλελευθερη» παγκοσμιοποίηση, σήμερα ενάντια στην αλλαγή του κλίματος- «να αλλάξουμε το σύστημα όχι το κλίμα»(Κοτσαμπάμπα Μοράλλες-Βολιβία) και δεν περιμένει από τις συνδιασκέψεις του ΟΗΕ τύπου Κιότο-Κοπεγχάγης-Καγκούν
• Σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν πολλές συλλογικότητες ανθρώπων που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες περιοχές στην περιφέρεια ομαδικά. Κατάλογος στο http://directory.ic.org/iclist/geo.php
• Στην Ευρώπη των 27 και τη Γερμανία κυρίως υπάρχουν πολλές κοινότητες και οικοχωριά με 40-100 ανθρώπους όλων των γενιών που έχουν εγκατασταθεί στην περιφέρεια ομαδικά(πάνω από 400 παρουσιάζονται το 2009, στο βιβλίο που βγαίνει κάθε χρόνο-εδώ και 15 χρόνια- το eurotopia: http://www.eurotopia.de/verzeichnis.html
• Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 5 τέτοιες προσπάθειες για ομαδική εγκατάσταση(μετά το ’81 «αποκέντρωση» όχι ομαδική-επιστροφή)

Παρακάτω το βιβλίο που αναφέρεται πιο πάνω:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου