Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Επιστροφή παλιών ποικιλιών απο Γερμανία στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων

Σπάνιες ποικιλίες σπόρων άγριων, αλλά και καλλιεργήσιμων, φυτών, ποικιλίες τις οποίες οι Γερμανοί είχαν πάρει από την Κρήτη την περίοδο της κατοχής του νησιού, προκειμένου να τις εξελίξουν, βρίσκονται στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Πρόκειται για περίπου 200 ποικιλίες σπόρων, που για χρόνια φυλάσσονταν και αναπαράγονταν στη Γερμανία και που εδώ και μερικές εβδομάδες επιστράφηκαν στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού στα Χανιά.


Ανάμεσα στους σπόρους είναι και πολλές ποικιλίες που δεν υπάρχουν πια και που δεν καλλιεργούνται στην Κρήτη, όπως σπόροι σταριού, κριθαριού, βρώμης αλλά και φασολιών, φάβας και πολλοί από άγρια ενδημικά φυτά της Κρήτης.

Στόχος των επιστημόνων του ΜΑΙΧ είναι να καταφέρουν να αναπαράξουν τις ποικιλίες των σπόρων, που έχει πλέον στη διάθεσή του το Ινστιτούτο, προκειμένου να τους διαθέσουν σε αγρότες και παραγωγούς, που επιθυμούν να καλλιεργήσουν τις παλιές ποικιλίες.

Οι σπόροι είναι έτοιμοι προς αποθήκευση στους -20 βαθμούς της Γενετικής Τράπεζας Σπόρων του Ινστιτούτου.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Ειδών του ΜΑΙΧ, Χριστίνα Φραγκογιάννη, η συγκέντρωση των σπόρων από τους Γερμανούς άρχισε το 1942 από ειδικούς βοταναλόγους και έγινε συστηματικά σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων γενικότερα. «Στόχος τους, ξέροντας πως η Ελλάδα είναι πολύ πλούσια σε βιοποικιλότητα, ήταν η συγκέντρωση σπόρων από διάφορα φυτά, προκειμένου να τα εξελίξουν και να βελτιώσουν τις δικές τους καλλιέργειες, να φτιάξουν δικές τους βελτιωμένες ποικιλίες», τονίζει η κ. Φραγκογιάννη.

Οι Γερμανοί, μάλιστα, κρατούσαν αναλυτικό ημερολόγιο με τις επισκέψεις τους σε διάφορα σημεία, ακόμα και τα πιο απόμακρα, όπως η Άγρια Γραμπούσα και η Γαύδος, προκειμένου να συλλέξουν σπάνιο γενετικό υλικό της ελληνικής χλωρίδας. Οι πρώτες συλλογές φυλάχθηκαν για δύο χρόνια στην Αυστρία, μετά στην Ανατολική Γερμανία και εσχάτως στην Εθνική Γενετική Τράπεζα της Γερμανίας. Από εκεί, το ΜΑΙΧ προμηθεύτηκε μέρος του γενετικού υλικού, που είχε συγκεντρωθεί από την Κρήτη πριν από 70 χρόνια. Οι επιστήμονες του ελληνικού Ινστιτούτου «εντόπισαν» τους σπόρους μέσα από τον διαδικτυακό τόπο της Γερμανικής Γενετικής Τράπεζας, έκαναν τη σχετική παραγγελία και οι σπόροι «επέστρεψαν» στην Ελλαδα. Στόχος, τώρα, του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων είναι να εμπλουτίσει τη δική του τράπεζα σπόρων. Ήδη, στο Ινστιτούτο υπάρχουν 700 συλλογές από περίπου 180 άγρια φυτά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσφοράς του ΜΑΙΧ είναι η αναγέννηση του φοινικοδάσους του Πρέβελη, μετά τη φωτιά του περσινού καλοκαιριού Το απαραίτητο απόθεμα σπόρων του Φοίνικα του Θεόφραστου φυλασσόταν στους χώρους του Ινστιτούτου και χάρη στη συστηματική εργασία ετών το σπάνιο οικοσύστημα μπορεί να αναγεννηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου