Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Ο πολιτισμός στη Λαμία μετράει τους φίλους του

Στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαμιέων την 26-1-2011 προτάθηκε, με το γενικόλογο τίτλο: “Κατάργηση ΝΠΔΔ”, η κατάργηση όλων των Νομικών Προσώπων του Δήμου Λαμιέων. Νομικά πρόσωπα με ιστορία και ζωντανή λειτουργία στο σήμερα, που διακονούν τον πολιτισμό, την κοινωνική πρόνοια, τον αθλητισμό, καταργήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες με τις ψήφους μόνον των συμβούλων της παράταξης που πλειοψήφησε στις εκλογές και παρά τις έντονες αντιδράσεις όλων των άλλων δημοτικών συμβούλων, που ανέμεναν εφαρμογή των διατάξεων για τη συγχώνευση των ΝΠΔΔ, όπως προβλέπει ο “Καλλικράτης” Ν. 3852/2010.

Όμως πουθενά στο κείμενο του Ν 3852/2010 δεν γίνεται λόγος για “κατάργηση”, ούτε καν αναφέρεται αυτός ο όρος. Αντίθετα ο νόμος αναφέρει συγχώνευση σε δύο Νομικά Πρόσωπα ή σε ένα, εφόσον ο Δήμος διαθέτει ήδη Κοινωφελή Επιχείρηση. Αναφέρει επίσης τη δυνατότητα της διατήρησης υφιστάμενου ΝΠΔΔ ως αυτοτελούς με αίτηση του Δήμου προς το Υπουργείο μετά από αιτιολογημένη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με απόφαση πλειοψηφίας των 2/3. Η παράταξη της πλειοψηφίας και ο Δήμαρχος για να προχωρήσει στην κατάργηση έκανε παράνομη και καταχρηστική εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 241 § 2, 3 και 4 του Ν. 3463/2006.

Η απόφαση αυτή δεν συζητήθηκε καν προηγουμένως στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων. Δεν έγινε ουσιαστική συζήτηση ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο με πραγματικά στοιχεία για το κάθε Νομικό Πρόσωπο, ώστε μέσα από τη συζήτηση να φανεί ποιο Νομικό Πρόσωπο θα είναι αυτό στο οποίο θα μπορούσαν να συγχωνευτούν, αν υπάρχει λόγος κάποιο να ζητηθεί να παραμείνει ως αυτοτελές, όπως προβλέπει ο Νόμος και ποια θα είναι τα πραγματικά οικονομικά κόστη.

Ως ενεργοί πολίτες εκφράζουμε την έντονη αποδοκιμασία μας για την απόφαση αυτή, που βάζει ταφόπλακα στις πιο ζωντανές λειτουργίες της πόλης μας, σβήνοντας το παρελθόν και καταδικάζοντας το παρόν και το μέλλον της σε ένα τέλμα, χωρίς ελπίδα και προοπτική, σε μια χρονική περίοδο κοινωνικής κρίσης και κρίσης αξιών. Βέβαια τα τελευταία χρόνια στη Λαμία έγινε συνειδητή υπονόμευση του ρόλου των Νομικών Προσώπων και των Επιτροπών με την μη λειτουργία των ΔΣ, την κακοδιαχείριση και την μη συμμετοχή των πολιτών. Είναι η έκφραση ενός συγκεντρωτικού μοντέλου δημοτικής πολιτικής με τον πολίτη στο περιθώριο.

- Επειδή για μας ο “πολιτισμός” δεν μπορεί να είναι “υπηρεσιακή λειτουργία” -“8η Διεύθυνση” την ονομάζει ο Δήμαρχος Λαμίας- σε ένα δημαρχοκεντρικό γραφειοκρατικό μοντέλο αυτοδιοίκησης. [“Πολιτισμός” δεν είναι η αποκαλούμενη “οικονομία κλίμακας”, δεν είναι οι “ισολογισμοί” και οι “προϋπολογισμοί”, αλλά το ήθος των ανθρώπων και κυρίως το ήθος και οι πρακτικές αυτών που μας “οδηγούν”],
- επειδή δεν μπορούμε να μείνουμε απλοί θεατές μιας απόφασης που υποβιβάζει την πολιτιστική δραστηριότητα σε τελευταία υπόθεση μιας “Υπηρεσίας”, που δεν είναι σε θέση ούτε τα σκουπίδια να διαχειριστεί,

- ζητούμε από τη Γ Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας να ακυρώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαμιέων, διότι λειτούργησε κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 3852/2010 και κατά παράνομη και καταχρηστική εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 241 § 2, 3 και 4 του Ν. 3463/2006,
- ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να επιληφθεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για την σωστή εφαρμογή του Νόμου του “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”
Ψυχή του πολιτισμού είναι ο πολιτισμός της ψυχής
Υπογράψτε κι εσείς!!
http://www.gopetition.com/petition/42689.html

Εντωμεταξύ:

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΑΜΙΑΣ
http://www.pepla.gr http://pepla.blogspot.com info@pepla.gr


Προσφυγή κατά της κατάργησης των Νομικών Προσώπων Δ.Δ.
Λαμία, 5.1.2011

Τα μέλη της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών Λαμίας κατέθεσαν προσφυγή στη Γενική Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κα Πόπη Γερακούδη, σύμφωνα με το άρθρο 238 του Ν 3852/2010, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που καταργεί τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου στο Δήμο Λαμίας.

Στην προσφυγή επικαλούνται ότι σύμφωνα με τη ρητή και σαφή διατύπωση του άρθρ. 103 του Ν. 3852/2010 ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ η συγχώνευση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου των νέων «Καλλικρατικών» Δήμων σε δύο [2], και ειδικότερα: ένα για τους τομείς αρμοδιότητας κοινωνικής προστασίας, αλληλεγγύης και παιδείας και ένα για τους τομείς πολιτισμού, αθλητισμού και περιβάλλοντος. Ενώ, στην περίπτωση που ο Δήμος διαθέτει κοινωφελή επιχείρηση, μπορεί να έχει μόνο ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Η ως άνω νομοθετική επιταγή μάλιστα θέτει αποκλειστική προθεσμία δύο [2] μηνών για τη συγχώνευση των νομικών προσώπων, ήτοι έως το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου 2011. Επιπλέον, με την υπ’ αριθμ. 11 [αριθμ. πρωτ: οικ.4569/27-1-2011] εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με τίτλο «Θέματα συγχωνεύσεως και προσωπικού νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και επιχειρήσεων των δήμων», εξειδικεύει και αναλύει τη διαδικασία συγχώνευσης των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου των Δήμων, την οποία θεωρεί και χαρακτηρίζει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι ο Νόμος απαιτεί τη συγχώνευση των Ν.Π.Δ.Δ. των Δήμων με σκοπό την οικονομία κλίμακας και την καλύτερη παρακολούθηση και συντονισμό της δράσης τους και σε καμία περίπτωση δεν προβλέπει την ολοσχερή κατάργησή τους.

Παρόλο που εκφράσαμε τα ανωτέρω κατά την διάρκεια της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, η πλειοψηφούσα παράταξη χωρίς να προβάλλει ΚΑΜΙΑ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ και ΚΑΝΕΝΑ ΣΚΕΠΤΙΚΟ, παρά μόνο επικαλούμενη προσωπική πολιτική επιλογή του Δημάρχου, αποφάσισε να καταργήσει τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, κατά παράβαση των διατάξεων του Ν. 3852/2010 και κατά παράνομη και καταχρηστική εφαρμογή των διατάξεων του άρθρ. 241 § 2, 3 και 4 του Ν. 3463/2006.
Ως μέλη της Πρωτοβουλίας Ενεργών Πολιτών, εκφράζουμε την έντονη αποδοκιμασία μας για την απόφαση αυτή που βάζει ταφόπλακα στις πιο ζωντανές λειτουργίες της πόλης μας, και αναρωτιόμαστε πώς θα εξασφαλισθεί η πολιτιστική και παιδευτική λειτουργία του Δήμου από διοικητικούς φορείς, που καμία σχέση δεν έχουν με τον Πολιτισμό.
Καταγγέλλουμε επίσης ότι η κατάργηση των ΝΠΔΔ είναι τυπικά, ηθικά και ουσιαστικά παράνομη και αναμένουμε τις ενέργειες της Γενικής Γραμματέα κας Γερακούδη καθώς και του Υπουργού κ Ραγκούση στον οποίο κοινοποιήσαμε τις θέσεις μας και την προσφυγή.
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου