Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ενημέρωση για τους σπόρους

Γαλλικό δικαστήριο συμφώνησε με την αμφισβήτηση της γαλλικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σπόρους, κάνοντας αποδεκτό στις 4/2 το αίτημα του συλλόγου Κοκοπελλί (παραγωγή και διακίνηση βιολογικών σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες φυτών) για παραπομπή σχετικού ερωτήματος προς το ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ο Γαλλικός σύλλογος με την επωνυμία Kokopelli σύρεται στα δικαστήρια εδώ και 5 χρόνια. Από ότι γνωρίζω ήταν η πρώτη εφαρμογή στην Ευρώπη της σπορο-νομοθεσίας που έχει σχέση με τους επίσημους καταλόγους.. To 2005 η εταιρία σπόρων ΒAUMONT προσέφυγε στα δικαστήρια εναντίον του ανωτέρω συλλόγου ζητώντας αποζημίωση 50.000 ευρώ, λόγω «αθέμιτου ανταγωνισμού και αποδιοργάνωσης της εμπορίας σπόρων από τη διακίνηση παλιών ποικιλιών μη εγγεγραμμένων στο επίσημο κατάλογο». Ο Σύλλογος καταδικάσθηκε να πληρώσει 10.000 ευρώ. Ακολούθησε έφεση και νέα προσφυγή της Β εναντίον του Kokopelli, για δυσφήμιση η οποία δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο αλλά η εταιρία σπόρων επανήλθε και τώρα ζητά 100.000 ευρώ. Ενώ λοιπόν το γαϊτανάκι με τις δίκες συνεχίζεται ο Σύλλογος αποφάσισε να αλλάξει πλήρως στρατηγική άμυνας στη δίκη και να αμφισβητήσει στη βάση της τη φιλοσοφία της νομοθεσίας και των κανονισμών της ΕΕ που διέπουν την εμπορία σπόρων.

Το Γαλλικό δικαστήριο συμφώνησε για την παραπομπή, μεταξύ άλλων και των ακόλουθων ερωτημάτων, προς το Ευρωπαϊκό δικαστήριο
Με ποια λογική ένα υβρίδιο είναι «ελεύθερο» για καλλιέργεια και εμπορία σε όλη την Ευρώπη, ενώ μια παλιά ποικιλία πρέπει να περιορίζεται μόνο στη στενή του πατρίδα; Κατά πόσον η οδηγία που ρυθμίζει θέματα παλιών ποικιλιών είναι σύμφωνη με τις συνταγματικές αρχές της ΕΕ περί ελευθερίας διακίνησης αγαθών και ελευθερίας της οικονομικής δραστηριότητας, αρχή της έλλειψης διακρίσεων κλπ.

Βάσω Κανελλοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου