Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Οι Βερολινέζοι δείχνουν το δρόμο…


Οι κινήσεις πολιτών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού οργανώνονται και περνούν στην αντεπίθεση.
Ανάμεσα σε δέκα γερμανικές μεγαλουπόλεις, το Βερολίνο έχει το υψηλότερο τιμολόγιο για το νερό και τα λύματα. Οι ιδιώτες επενδυτές και η Αρχή του Βερολίνου κερδίζουν εξ’ ίσου καλά με τον προμηθευτή ύδατος. Η πρωτοβουλία “Berliner Wassertisch„ («Βερολινέζικο Τραπέζι Νερού») έχει συλλέξει πολύ περισσότερες από τις περίπου 170 000 υπογραφές που απαιτούνται για ένα δημοψήφισμα για αναθεώρηση των μυστικών συμβάσεων.
Στις 13 Φεβρουαρίου στο Βερολίνο πραγματοποιείται δημοψήφισμα με αίτημα τη δημοσιοποίηση των 150 απόρρητων συμβάσεων παραχώρησης του γερμανικού κράτους σε ιδιώτες και την επιστροφή της Επιχείρησης Ύδρευσης του Βερολίνου στο Δημόσιο. Και μιλάμε για συμβάσεις ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ! Μετά την μερική ιδιωτικοποίηση των «Berliner Wasserbetriebe (BWB), της Εταιρίας Υδατων του Βερολίνου, το 1999, μπήκαν στα ταμεία των συνιδιοκτητών, της RWE και της Veolia, που είχαν πληρώσει για την αγορά στην Γερουσία 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ περίπου 780 εκατομμύρια ευρώ εισέρευσαν στα ταμεία της Γερουσίας του Βερολίνου.

Το κίνημα πολιτών «Unser Wasser» /«Netzwerk Berliner Wassertisch» έχει πάρει ραγδαίες εξελίξεις και αναγκάζει τους κρατούντες σε αλλαγή πολιτικής. Σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, η Επιχείρηση Ύδρευσης είχε παραχωρηθεί, όπως και στο Παρίσι, σε ιδιωτικές εταιρείες με αποτέλεσμα την αύξηση των τελών και τη δραματική μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών που προσέφερε η εταιρεία στους πολίτες. Η αδικία αυτή σήκωσε κύμα αντιδράσεων σε ολόκληρη τη Γερμανία και σήμερα πόλεις όπως το Βερολίνο, Wuppertal, Essen, Paderborn κλπ. ζητούν την ακύρωση των συμβάσεων παραχώρησης και την επιστροφή των εταιρειών στο δημόσιο.

Δεκάδες διεθνείς οργανώσεις έχουν στήσει ένα μεγάλο δίκτυο και στηρίζουν το αίτημα των Βερολινέζων. Μεταξύ αυτών και δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η υπηρεσία ύδρευσης του Αμβούργου αλλά και το συνδικάτο Verdi.Οι πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη λένε ΟΧΙ στη λεηλασία του εθνικού πλούτου.
Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2010 το Παρίσι επαναδημοτικοποίησε την ύδρευση της πόλης την οποία εκμεταλλευόταν οι γνωστές πολυεθνικές SUEZ και VEOLIA…

Το Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ (ΣΕΕΥΑΘ) συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις ενημέρωσης κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης, την ημέρα εκείνη θα πραγματοποιήσει ανάλογες εκδηλώσεις.

Πηγή: http://seeyath.blogspot.com/
Σχόλιο:
Στην Ελλάδα αντίθετα-ενώ μέχρι τώρα οι εταιρείες ύδρευσης ήταν δημόσιες-κάποιοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θέλουν να τις ιδιωτικοποιήσουν. Αλήθεια, τι γίνεται με τη ΔΕΥΑΜΒ του Βόλου, τώρα που θέλει να διαχειρίζεται και όλα τα νερά του Πηλίου; Κάποιοι πολίτες από τα χωριά, που ανησυχούν για το θένα του νερού, είχαν ξεκινήσει μια Κίνηση για αυτό. Δεν βλέπω να συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου