Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Τα 50 δισ. δεν φτάνουν με τίποτα

Έχουμε σήμερα χρέος 345 δισ. Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις του ΔΝΤ το χρέος τον Φεβρουάριο του 2015 θα είναι 395 δισ. Επομένως, ακόμη κι αν πουλήσουμε και αφαιρέσουμε τα 50 θα έχουμε χρέος 345, όσο σήμερα. Και θα έχει πουληθεί η περιουσία. Δεν είναι λοιπόν μόνο 50 δισ., θα χρειαστούν και άλλα 50 δισ., και άλλα 50 δισ. Όταν είχαμε χρέος 300 δισ. μας είπαν ότι το χρέος είναι υπερβολικό, αλλά όσο εφαρμόζεται το πρόγραμμα τόσο το χρέος θα μεγαλώνει.
«Ζούμε το μαρτύριο του Σισύφου, ο βράχος είναι το χρέος. Όσους υπολογισμούς και να κάνουμε. Ακόμη και σε περίπτωση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής ή επαναγοράς των ομολόγων με νέο δανεισμό, το χρέος θα είναι μεγαλύτερο του ΑΕΠ. Θα έχουμε φτάσει εκεί που ξεκινήσαμε όταν υπογράψαμε το μνημόνιο»,
Πάνος Παναγιώτου, οικονομικός αναλυτής στο Λονδίνο

Εδώ και λίγο καιρό έχει ξεκινήσει μια κίνηση συγκέντρωσης υπογραφών σε Ελλάδα και εξωτερικό για να συγκροτηθεί η διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, με πρωτοβουλία των καθηγητών του πανεπιστημίου του Λονδίνου Κώστα Λαπαβίτσα και Στάθη Κουβελάκη και του Αριστερού Βήματος Διαλόγου και Κοινής Δράσης΄.

Σκοπός της επιτροπής θα είναι να ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις (π.χ. των Ολυμπιακών Αγώνων, της Siemens, των εξοπλιστικών, των δανείων με τη Γκόλντμαν Σακς κ.ά.) για να αποκαλυφθεί πώς και γιατί εκτινάχθηκε το χρέος.Εντός του Μαρτίου, αναμένεται να κατατεθεί επισήμως προς την κυβέρνηση έκκληση της πρωτοβουλίας για τη σύσταση ΕΛΕ.

Στο Εκουαδόρ, πάντως, όπου συστήθηκε μια ανάλογη διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, (Debt Autiding Committee), με πρωτοβουλία του προέδρου Φερνάντο Κορέα, επέτρεψε να γίνει ένα «κούρεμα» του χρέους που είχε συναφθεί με έκδοση ομολόγων της τάξης του 65%.
Πηγή:tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου