Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Επιχείρηση ξεπουλήματος του νερού των Σταγιατών


Από την ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ έλαβα και αναρτώ:

Αγαπητοί συγχωριανοί,

Αισθανόμαστε την ανάγκη μέσω αυτής της επιστολής να εκθέσουμε την άποψή μας για το σοβαρό πρόβλημα που μας δημιούργησε ο Δήμαρχος με την επιχείρηση ξεπουλήματος των νερών της Κρύας Βρύσης.
Είναι γνωστή η προσπάθεια που κάνει χρόνια τώρα να «βάλει χέρι» σε ότι πολυτιμότερο έχει το χωριό μας. Το καινούργιο επεισόδιο έχει τη μορφή της αγοραπωλησίας με την εμφάνιση επιχειρηματία με τον οποίο μάλιστα φαίνεται να έχει συμφωνήσει όχι μόνο στην τιμή και την ποσότητα αλλά και τον τρόπο μεταφοράς. Όλα αυτά βέβαια στην πλάτη του χωριού και με συνοπτικές διαδικασίες .
Πρέπει να εξάρουμε την στάση των τοπικών συμβούλων που στο εκβιαστικό αίτημα του Δήμαρχου να πάρουν θετική απόφαση πάντα για το «καλό του χωριού», απάντησαν όλοι αρνητικά.Ωστόσο το γεγονός ότι έγιναν δύο τοπικά συμβούλια και μια διευρυμένη σύσκεψη με συμμετοχή των τοπικών συμβούλων , κατοίκων του χωριού που έχουν εκλεγεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, του Πολιτιστικού Συλλόγου και του Δήμαρχου και Αντιδημάρχου χωρίς να ενημερωθούν όλοι οι κάτοικοι του χωριού, ήταν από την πλευρά των τοπικών συμβούλων μία σοβαρή παράλειψη που ελπίζουμε να μην επαναληφθεί.
Σε ότι δε αφορά την ουσία του πράγματος, πρέπει να τονίσουμε τα παρακάτω: το γεγονός ότι το νερό αποτελεί φυσικό πλούτο του χωριού μας δεν συνεπάγεται πειρατικές μεθόδους ατομικού η συνεταιρικού πλουτισμού. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την ελεύθερη και ζωογόνα ροή του, τόσο για την βιολογική ισορροπία της περιοχής μας όσο και για τη δροσερή προσφορά του στους πεζοπόρους και τους επισκέπτες του τόπου μας. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι το νερό της Κρύας Βρύσης μπορεί να ρέει ελεύθερα στα ρυάκια και τις ρεματιές όχι όμως και στις τσέπες ιδιωτών και εταιριών. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι αυτονόητο και για τον Δήμαρχο και πολύ περισσότερο για τον επενδυτή, οι οποίοι καλό θα ήταν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς τις πηγές της Πορταριάς οι οποίες άλλωστε, σύμφωνα με κατά καιρούς δηλώσεις του Δήμαρχου παρέχουν ποιοτικά καλύτερο νερό.
Καλό θα ήταν ακόμη να χωνέψει για τα καλά ότι εμείς οι Σταγιατιώτες δεν είμαστε «παρακατιανοί» για να μας βλέπει πότε σαν τον απορροφητικό βόθρο των αποβλήτων της Πορταριάς και πότε σαν αυτόχθονες της κεντρικής Αφρικής. Επίσης ότι στο χωριό μας υπάρχουν πολίτες ενημερωμένοι και αποφασισμένοι.
Αγαπητοί συγχωριανοί, η αρνητική στάση του χωριού όπως εκφράστηκε από το τοπικό Συμβούλιο δεν υποχρεώνει, σύμφωνα με τον νόμο τον Δήμαρχο Πορταριάς να σταματήσει τη διαδικασία ξεπουλήματος του νερού. Η απόφασή του έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Το θέμα δηλαδή δεν θεωρείται ότι έκλεισε. Πρέπει λοιπόν όλοι οι κάτοικοι του χωριού να είναι απόλυτα ενημερωμένοι και γι’ αυτό προτείνουμε να γίνει το συντομότερο δυνατό λαική συνέλευση για να μάθουμε λεπτομέρειες για όσα έγιναν ως τώρα και για να οργανώσουμε την αντίδρασή μας σε περίπτωση που υπάρξει συνέχεια.
Πρέπει εκτός των άλλων να έχουμε στο μυαλό μας και τις εξελίξεις γύρω από τον «Καλλικράτη» που καθώς φαίνεται περιορίζει τις πολιτικές βλέψεις όσων ασχολούνται επαγγελματικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περιοχή μας οι οποίοι ως εκ τούτου γίνονται επικίνδυνοι.

ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ
Σταγιάτες
Απρίλιος 2010

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΗΛΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Και για το νερό των πηγών του Αγίου Βλασίου υπάρχουν τέτοιες βλέψεις. Και εδώ πρέπει να έχουμε τα ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή