Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Παρασκευή, 23 Απριλίου 2010

Η τεχνολογία των ενεργών μικροοργανισμών (Ε.Μ.)


Το παράδειγμα μιας τεχνολογίας για όλους και μιας επιστήμης στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου και όχι του ιδιωτικού συμφέροντος
Τι είναι οι ΕΜ;Όπως είναι γνωστό στη φύση, με βάση τη δράση τους, υπάρχουν 3 ειδών μικροοργανισμοί: α) οι αναγεννητικοί (που είναι γενικώς ωφέλιμοι και είναι το 10% περίπου) β) οι εκφυλιστικοί (παθογόνοι ,άλλο ένα 10%) και γ) οι ουδέτεροι (οπορτουνιστές-καιροσκόποι το υπόλοιπο 80%).
Οι ΕΜ (στα αγγλικά: Effective Microorganisms) είναι μια καλλιέργεια επιλεγμένων μικροοργανισμών που υπάρχουν στη φύση(δεν πρόκειται για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς) και που χαρακτηρίζονται από αναγεννητική δράση. Μπορούν άμεσα και έμμεσα να αναστείλουν διαδικασίες σήψης και εκφυλισμού σε ένα σύστημα, που εφαρμόζονται, να το αναζωογονήσουν και να το διατηρήσουν σε υγιή κατάσταση. Αυτό το επιτυγχάνουν από τη μία με το να αδρανοποιήσουν τους εκφυλιστικούς που είναι υπεύθυνοι για τις διαδικασίες σήψης και αποσάθρωσης των υλικών και από την άλλη με το να στρέψουν τους ουδέτερους, μέσω της επικράτησης, στη διαδικασία της αναγέννησης.
Αυτό σημαίνει ότι αν σε ένα χώρο έχουν επικρατήσει οι εκφυλιστικοί, τότε το 90% των μικροοργανισμών (και για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης: μια κουταλιά χώμα περιέχει δισεκατομμύρια μικροοργανισμούς) δουλεύουν για τη σήψη. Αν καταφέρουμε να επικρατήσουν οι αναγεννητικοί τότε το σύνολό τους σχεδόν (αφού θα έχουν εξαλειφθεί οι συνθήκες δράσης των εκφυλιστικών που αδρανοποιούνται) θα δουλεύουν για την αναγέννηση με τη διαδικασία της ένζυμης αποδόμησης κατά την οποία υπάρχουν ελάχιστες απώλειες.

Που εφαρμόζονται:
Καταρχήν στην Γεωργία όπου π.χ. σε ένα γεωργικό σύστημα (καλλιέργειες, κτηνοτροφία) θα παράγονται από τους ΕΜ ,μέσω της διαδικασίας της ζύμωσης, βιοενεργά αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες, ένζυμα, αμινοξέα, φυσικά αντιβιοτικά κ.λ.π., ενώ θα ενισχύεται ταυτόχρονα η φωτοσύνθεση στο έδαφος. Με όλα αυτά θα προάγεται η υγεία και η γονιμότητα του εδάφους και έτσι και η υγεία και η ανάπτυξη των φυτών και στη συνέχεια και των ζώων που ζουν σε αυτό. Θα είναι εύκολη η απαλλαγή από τα χημικά λιπάσματα και παρασιτοκτόνα και με την πάροδο του χρόνου θα επιτυγχάνεται και ο έλεγχος των ζιζανίων.
Επιπλέον επειδή οι ΕΜ είναι αναερόβιοι βασικά μικροοργανισμοί (πρέπει να αποφεύγεται το οξυγόνο και η υπεριώδη ακτινοβολία), μπορούν να εφαρμοσθούν παντού όπου υπάρχουν προβλήματα σήψης και δυσοσμίας καθώς και λυμάτων, όπως σε στάβλους και κοτέτσια, στα σπίτια και στις τουαλέτες, σε βιολογικούς καθαρισμούς και βόθρους, σε χωματερές, σε λίμνες και ποτάμια, σε βιότοπους, σε υδατοκαλλιέργειες κ.λ.π.
Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον άνθρωπο σε μορφή αποστάγματος με έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και εξουδετέρωση των επιζήμιων ελεύθερων ριζών («μόνο η ανθρώπινη φαντασία μπορεί να θέσει όρια στη χρήση των ΕΜ»)

Η τεχνολογία τους
Το μείγμα των ΕΜ είναι ένας συνδυασμός πάνω από 80 ειδών μικροοργανισμών με βασικούς: της Μαγιάς, του γαλακτικού οξέως ,της φωτοσύνθεσης, κάποιους ακτινομύκητες και ζυμομύκητες. Είναι κατεξοχήν βιολογικό προϊόν, χωρίς η εφαρμογή τους να προκαλεί «γενετική ρύπανση», αφού έτσι και αλλιώς υπάρχουν παντού στη φύση. Η τεχνολογία τους αφορά στην απομόνωση και στην εξασφάλισή τους από τη μία και στον κατάλληλο συνδυασμό τους στο αρχικό μείγμα από την άλλη. Από κει και πέρα την καλλιέργειά τους και την εφαρμογή τους μπορεί να την κάνει ο καθένας με κατάλληλες συνταγές και με πολύ μικρό κόστος. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει πατέντα (αποτελούν ανακάλυψη του Ιάπωνα καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Οκινάβα Δρ.Teruo Higa), η δε προώθησή τους γίνεται από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και υπάρχει δυνατότητα πολύ μεγάλης αραίωσής τους (μέχρι και 1:1000) στις διάφορες εφαρμογές τους.
Με έδρα το Βόλο έχει δημιουργηθεί μια μη κερδοσκοπική εταιρεία, που έχει σαν αντικείμενο την προώθηση της τεχνολογίας των ΕΜ και στην Ελλάδα.
Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.oiko-em.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου