Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Όχι στο σχέδιο «Καλλικράτης»

Οι απόψεις της Παρέμβασης Πολιτών Βόλου-Μαγνησίας σχετικά με τον «Καλλικράτη» και τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση:

Το πλαίσιο του «Καλλικράτη»

Με αφορμή την οικονομική του κρίση το καπιταλιστικό σύστημα κλιμακώνει μία ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα και τις καταχτήσεις των εργαζομένων, προσπαθώντας να μπει σε έναν νέο μεγάλο κύκλο κερδοφορίας. Φορείς αυτής της πολιτικής οι αστικές κυβερνήσεις ( του ΠΑΣΟΚ σήμερα, της ΝΔ χθες) που υλοποιούν ένα αντιδραστικό πρόγραμμα «εξόδου από την κρίση» στις πλάτες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Μειώσεις μισθών, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, φορολογική επιδρομή με άμεσους και έμμεσους φόρους, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, αστυνομική βία και τρομοκρατία απέναντι σε όσους αντιστέκονται. Αυτή είναι, σήμερα, η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που βρίσκει , την συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια προωθείται και η «μεταρρύθμιση» της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας με το «σχέδιο Καλλικράτης». Στόχος, όπως μας λένε, η αποκέντρωση, ο εκσυγχρονισμός και η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών καθώς και περισσότερη…ανάπτυξη !

Ο «Καλλικράτης» και το τέλος της τοπικής αυτοδιοίκησης

Η δεύτερη φάση της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, δεκατρία χρόνια μετά το σχέδιο «Καποδίστριας», έρχεται να ολοκληρώσει την ουσιαστική κατάργηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενός θεσμού που έχει τις ρίζες του στη λαϊκή αυτό-οργάνωση ως προσπάθεια αντίστασης και διεκδίκησης απέναντι στην κεντρική εξουσία.
Οι λίγοι και μεγάλοι Δήμοι που προβλέπει το νέο σχέδιο και η δημιουργία τεράστιων Περιφερειών με κατάργηση των Νομαρχιών αφαιρούν κάθε νόημα από τον όρο «τοπική αυτοδιοίκηση».
Η νέα διοικητική δομή θα είναι ένα παράρτημα της κεντρικής εξουσίας, εντελώς αποξενωμένη από το λαό. Ο λαός όχι μόνο θα χάσει την όποια δυνατότητα άσκησης ελέγχου και πίεσης στους Δήμους, αλλά, αντίθετα, θα γίνει πιο ευάλωτος στην αντιλαϊκή πολιτική που θα προωθείται από αυτούς. Το τοπικό πρόβλημα δε μπορεί, πλέον, να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο, από μια διοίκηση ξεκομμένη και από τον τόπο και από τους κατοίκους του.

Διοικητική μεταρρύθμιση ενάντια στο λαό

Οι Δήμοι και οι Νομαρχίες ήταν ήδη ενδιάμεσοι θεσμοί και φορείς της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής, υπεύθυνοι σε πολλές περιπτώσεις για τη μεταφορά της και την εφαρμογή της απέναντι στο λαό. Το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας (ελαστικοποίηση) έχει εφαρμοσθεί από τους Δήμους και τις Νομαρχίες . Παράδοση των ελεύθερων χώρων στο κεφάλαιο μέσω ΣΔΙΤ και εμπορευματοποίηση κάθε κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των πολιτών( Δήμος επιχείρηση- πολίτης πελάτης.) Αυτός ο ενδιάμεσος χαρακτήρας πλέον ανατρέπεται από την επιδίωξη για μεταφορά των κρατικών λειτουργιών στις Περιφέρειες και τους Δήμους, ώστε, ιδανικά, να φτάσει κάποτε το κράτος να έχει έναν επιτελικό ρόλο και μόνο.
Παρότι ο «Καλλικράτης» έχει …στολιστεί με μπόλικη φιλολογία περί αποκέντρωσης των εξουσιών, δημοκρατικής και σύγχρονης λειτουργίας στις κατευθύνσεις που ήδη λειτουργεί η κρατική διοίκηση στην Ευρώπη, η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση και το σύστημα επιδιώκουν ένα συνολικά πιο αποτελεσματικό κράτος, για τους ίδιους όμως και όχι για το λαό. Ένα κράτος με περιφερειακά παραρτήματα, στα οποία η εξουσία θα μοιραστεί αποκλειστικά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ένα κράτος ακόμα πιο εχθρικό προς το λαό και ακόμα πιο απομακρυσμένο από αυτόν, με μόνο στόχο την καταπίεση και το ξεζούμισμά του, αλλά και την καταστολή των αγώνων και των διεκδικήσεών του.

Συγκεντροποίηση της διοίκησης, μεγάλωμα της πίτας για το κεφάλαιο

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι νέοι Δήμοι, εφόσον θα είναι ισχυρότεροι, θα μπορούν από καλύτερες θέσεις να διαπραγματευτούν για τα συμφέροντα των δημοτών. Η πραγματικότητα είναι ότι οι νέοι λιγότεροι και ισχυρότεροι Δήμοι και οι ακόμα λιγότερες Περιφέρειες συνθέτουν έναν πιο ευέλικτο μηχανισμό τοπικής εξουσίας, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου.
Η διευκόλυνση στην απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ (π.χ. του ΕΣΠΑ) είναι επιταγή όχι μόνο της ίδιας της ΕΕ, αλλά και του ντόπιου κεφαλαίου, το οποίο έβλεπε να χάνει ευκαιρίες για κερδοφορία μέσα στις διαμάχες μεταξύ των πολυάριθμων τοπικών αρχόντων ή παραγόντων. Η κατάσταση αυτή επιδιώκεται, πλέον, να αλλάξει, έτσι ώστε να δοθεί όλο το οικονομικό πεδίο στο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο, παράλληλα, θα εκτοπίσει και όσους μικροεπαγγελματίες είχαν κάποια δυνατότητα να επιζούν με τα ψίχουλα που παράπεφταν από τα μεγάλα φαγοπότια των Δήμων.


Ένας εχθρικός θεσμός, σε εχθρικές πόλεις και χωριά

Το νέο πλαίσιο κρατικής εξουσίας είναι ένας θεσμός εχθρικός για το λαό. Με τις αυξημένες αρμοδιότητες και τις λειτουργίες που θα αναλάβει από την κεντρική εξουσία θα το συμπληρώσει στην καταπίεση και την εκμετάλλευση του λαού.
Η μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τους πόρους της νέας διοικητικής δομής καταλήγει πάντα στις τσέπες των δημοτών, είτε μέσω των δημοτικών φόρων είτε ακόμα και μέσω του ΦΠΑ. Σε μια περίοδο άγριας επίθεσης στο εισόδημά του, ο λαός θα έχει να αντιμετωπίσει και μια νέα, ακόμα πιο δυσβάσταχτη δημοτική φορομπηξία και νέα χαράτσια στις νέες υψηλής τεχνολογίας συναλλαγές του με το δημόσιο. Και, φυσικά, ούτε λόγος για τα νέα κόστη της –κατά τ’ άλλα δωρεάν- παιδείας και υγείας ή και της όποιας πολιτιστικής δραστηριότητας.
Οι δημοτικές μπίζνες θα ανθίσουν και σε βάρος του πολύπαθου αστικού περιβάλλοντος. Ακόμα περισσότερο τσιμέντο και ακόμα λιγότερο πράσινο και ελεύθεροι χώροι θα συνεχίσουν να είναι οι βασικές κατευθύνσεις. Την ίδια στιγμή που η επαρχία θα ερημώνει –κι ας έχει νέους «ισχυρούς» Δήμους και Περιφέρειες- και θα συγκεντρώνεται ακόμα περισσότερος κόσμος στα ήδη αφιλόξενα αστικά κέντρα.
Μαζί με αυτά, θα πρέπει να περιμένουμε και πιο αναβαθμισμένους τοπικούς μηχανισμούς καταστολής, οι οποίοι θα αναλάβουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής και την αντιμετώπιση των αντιδράσεων του κόσμου, τις οποίες θεωρούν δεδομένες και καλά κάνουν!

Όχι στο σχέδιο «Καλλικράτης» - αυτο- οργάνωση των πολιτών

Για όλους αυτούς τους λόγους είμαστε αντίθετοι στο σχέδιο «Καλλικράτης» και καλούμε το λαό να το καταδικάσει.
Να απορρίψουμε την απάτη της δημόσιας διαβούλευσης για ένα προαποφασισμένο σχέδιο, το οποίο και η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να προωθήσει.
Να κλείσουμε τα αυτιά σε όσους θα μας τάξουν και πάλι λαγούς με πετραχήλια για να υπερασπιστούν, δήθεν, τα δικαιώματά μας στους νέους θεσμούς.
Να βάλουμε ξανά, πιο αποφασιστικά την κατεύθυνση μαζικής και αγωνιστικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων του λαού και διεκδίκησης απέναντι στην κεντρική και την τοπική εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου