Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Όχι στις Πατέντες γονιδίων

Την ανάκληση του δικαιώματος εμπορικής ταυτοποίησης (πατέντας) γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών αποφάσισε ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο προβαίνει σε τέτοια κίνηση.
Το δικαστήριο, λοιπόν, δικαίωσε την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, η οποία με προσφυγή της ενώπιον του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης είχε ζητήσει να απαγορευθεί το δικαίωμα εμπορικής ταυτοποίησης των ανθρωπίνων γονιδίων. Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση, η Ένωση στράφηκε κατά του Ερευνητικού Ιδρύματος του πανεπιστημίου της Γιούτα και της εταιρίας Myriad Genetics, που έχουν κατοχυρώσει εμπορικά δύο γονιδιακές μεταλλάξεις, τις BRCA1 και BRCA2, στις οποίες αποδίδεται η αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Ενώ με την απόφαση αυτή προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με την εγκυρότητα του συνόλου των πατέντων που υπάρχουν για περίπου 2.000 γονίδια, ο δικαστής Robert Sweet αποφάνθηκε ότι οι πατέντες αυτές θεωρούνται άκυρες επειδή καλύπτουν από τα βασικότερα στοιχεία της ατομικότητας κάθε ανθρώπου. «Τα προϊόντα της φύσης δεν είναι αντικείμενα εμπορικής ταυτοποίησης» επεσήμανε ο δικαστής στην ανάλυση της απόφασής του, η οποία και έφτασε τις 152 σελίδες.
Οι αντιρρήσεις της Ένωσης έγκειντο, μεταξύ άλλων, στο ότι οι πατέντες αυτές ήταν τόσο ευρείες στο αντικείμενο κάλυψής τους, ώστε ήταν πρακτικά αδύνατο για τους επιστήμονες να μελετήσουν ή να ανακαλύψουν καινούργια πράγματα για τα γονίδια αυτά. Οι πατέντες αυτές, δηλαδή, οι οποίες και κατοχυρώθηκαν πριν από μια δεκαετία, έδιναν επί της ουσίας στην εταιρία Myriad Genetics το αποκλειστικό δικαίωμα ανάπτυξης διαγνωστικών τεστ για τα δυο είδη καρκίνων τα οποία οφείλονται στη μετάλλαξη των γονιδίων αυτών. Με το αζημίωτο, βέβαια, καθώς τα τεστ της εταιρείας κοστίζουν 3.000 δολάρια.
Πηγή: www.wired.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου