Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Δευτέρα, 19 Απριλίου 2010

Κλιματικοί μετανάστες από το Μπαγκλαντές


Αν η στάθμη της θάλασσας συνεχίσει να ανεβαίνει, σύντομα 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν γη για να μένουν και να καλλιεργήσουν πια.
Στο Μπαγκλαντές οι πλημμύρες είναι συνηθισμένο φαινόμενο. Εκατοντάδες υδάτινα ρεύματα ρέουν τη χώρα, μεταξύ αυτών τρία μεγάλα ποτάμια: ο Γάγγης, ο Μέγκχνα και ο Βραχμαπούτρα. Το 92% του νερού έρχονται από το Θιβέτ, το Μπουτάν, την Ινδία και το Νεπάλ. Ιδίως την περίοδο των Μουσώνων ρέουν προς τη χώρα τεράστιες ποσότητες νερών, που πλημμυρίζουν το ένα τρίτο της κατά μέσο όρο. Μέχρι πριν λίγα χρόνια οι άνθρωποι εκεί είχαν μάθει να αντεπεξέρχονται με τις δυσκολίες των πλημμυρών. Αλλά η παγκόσμια υπερθέρμανση φέρνει τα πάνω κάτω με τις ισορροπίες τους. Επειδή οι βροχές έχουν αυξηθεί πολύ κατά τους μουσώνες και επειδή λιώνουν οι αιώνιοι πάγοι των Ιμαλαϊων, πρέπει όλο και περισσότερο νερό να ρέει προς τη θάλασσα. Αυτό ανεβάζει το επίπεδο της θάλασσας και κάνει όλο και πιο δύσκολη τη ζωή των κατοίκων στις παράλιες περιοχές. Γιατί αυξάνεται η συχνότητα και η διάρκεια των ετήσιων πλημμυρών και έτσι σπάει η ισορροπία αιώνων στη σχέση των αγροτικών κοινοτήτων και του φυσικού τους περιβάλλοντος.
Αλλά αυτή δεν είναι και η μοναδική δυσμενής εξέλιξη. Επειδή οι βροχές έχουν λιγοστέψει πολύ εκτός της περιόδου των μουσώνων, η θερμοκρασία όμως όλο και ανεβαίνει, απειλείται όλη η Βορειοδυτική περιοχή της χώρας με το αντίθετο φαινόμενο, με περιόδους ξηρασίας. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι κατά τις περιόδους αυτές όλο και λιγότερο γλυκό νερό θα κατεβάζουν τα ποτάμια και ότι στη συνέχεια θα εμποδίζεται όλο και λιγότερο το θαλάσσιο αλμυρό νερό να κατακλύζει τις παραλιακές περιοχές. Αν αυτό το αλμυρό νερό θα συνεχίζει να πλημμυρίζει όλο και πιο βόρειες περιοχές, τότε αυτές μετατρέπονται σε αλμυρές και ο υδροφόρος ορίζοντας επίσης.
Και αυτό θα συμβεί χωρίς να λάβει κανείς υπόψη την επίδραση των όλο και αυξανόμενων σε αριθμό και ενέργεια τροπικών καταιγίδων και τυφώνων, που με τη σειρά τους υψώνουν τη θαλάσσια στάθμη και σηκώνουν μεγάλα θαλάσσια ρεύματα και πλημμυρίζουν τις παραλίες.
Η αλλαγή του κλίματος θα επηρεάσει καταστροφικά σε μεγάλο βαθμό όλο το Μπαγκλαντές. Ήδη, παρά τις προσπάθειες πολλών περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων και παρά την αγάπη για τη γη και τις ψαράδικες παραλίες τους, όλο και περισσότεροι κάτοικοι αυτών των περιοχών φεύγουν και τα παρατάνε, γιατί δεν μπορούν πια να επιβιώσουν. Πηγαίνουν προς το παρόν βασικά στη πρωτεύουσα Dhaka, που τα τελευταία χρόνια μεγάλωσε κατά 40%. Αν οι επιδράσεις της αλλαγής του παγκόσμιου κλίματος συνεχισθούν για το Μπαγκλαντές, όπως το προβλέπει και ο ΟΗΕ, τότε θα πρέπει να υπολογίζει κανείς με μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμών στη χώρα. Η Dhaka δεν θα μπορέσει με κανένα τρόπο να τους απορροφήσει, για το λόγο και μόνο ότι απειλείται και αυτή από τις πλημμύρες, όπως π.χ. συνέβη το 2004. Που θα πάνε όλοι αυτοί οι περιβαλλοντικοί μετανάστες-φυγάδες; Στις γειτονικές χώρες; Μα η Ινδία και η Μυανμάρ, πέρα από τα δικά τους δημογραφικά προβλήματα, θα αντιμετωπίσουν και οι ίδιες, τις ίδιες μεγάλες καταστροφές που θα οφείλονται στη κλιματική αλλαγή.
Οι πρωταίτιοι της κλιματικής αλλαγής, δηλαδή οι αναπτυγμένες χώρες, θα πρέπει να προετοιμασθούν για μελλοντικές μεγάλες μεταναστεύσεις προς αυτές, αν δεν θελήσουν να αλλάξουν το καταστροφικό για το κλίμα αναπτυξιακό τους μοντέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου