Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

Τοπικό Εναλλακτικό Νόμισμα (ΤΕΝ)

Έλαβα με μαίηλ και το αναρτώ για όποιον από την περιοχή θέλει να συμμετάσχει στις αρχικές συζητήσεις για τη δημιουργία του:

Βασικές πληροφορίες (κείμενο διαβούλευσης)

Τι είναι το Τοπικό Εναλλακτικό Νόμισμα (ΤΕΝ)

Το ΤΕΝ είναι ένα Τοπικό Εναλλακτικό Νόμισμα το οποίο υπάρχει ως μέσο συναλλαγής μέσα σε μια γεωγραφικά καθορισμένη ένωση φυσικών και νομικών προσώπων και επιχειρήσεων, στη δική μας περίπτωση στο Νομό Μαγνησίας. Σε αυτή την Ένωση ή Δίκτυο, τα μέλη τoυ συμφωνούν σε ένα πλαίσιο συναλλαγών έχοντας ως μέσον τη μονάδα ΤΕΝ (Τοπικό Εναλλακτικό Νόμισμα) η οποία έχει αξία ίση προς ένα ευρώ.

Το ΤΕΝ δεν είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής προϊόντων

Το δίκτυο ΤΕΝ χρησιμοποιεί ως μονάδα μέτρησης των συναλλαγών το «νόμισμα»ΤΕΝ το οποίο λειτουργεί παράλληλα με το ευρώ.
Η ανταλλαγή προϊόντων είναι κάτι διαφορετικό και δεν αφορά τη συναλλαγή με τη μεσολάβηση χρήματος, όπως για παράδειγμα όταν ανταλλάσσονται ας πούμε ένας τενεκές λάδι με ένα σακί αλεύρι.
Η συναλλαγή με εναλλακτικό χρήμα έχει το πλεονέκτημα ότι ξεπερνάει τους περιορισμούς των συναλλαγών σε είδος. Κερδίζετε “χρήματα” για παροχή υπηρεσιών και αγαθών και τα “χρήματα” αυτά μπορείτε να τα ξοδέψετε επίσης για αγορά υπηρεσιών και αγαθών που εσείς επιθυμείτε από άλλα μέλη του δικτύου.

Τι έχει να κερδίσει κάποιος από τη συμμετοχή του στο δίκτυο ΤΕΝ

Το δίκτυο ΤΕΝ δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά και σε επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής μας αυξάνοντας τις ευκαιρίες απασχόλησης και διάθεσης αγαθών και υπηρεσιών αποκλειστικά στα άλλα μέλη του δικτύου.

Με τη συμμετοχή του στο δίκτυο ένα φυσικό πρόσωπο μπορεί να προσφέρει εργασία, προϊόντα ή υπηρεσίες για τις οι οποίες θα αμειφθεί με μονάδες ΤΕΝ πιστώνοντας έτσι το λογαριασμό του. Η πίστωση σε μονάδες ΤΕΝ στην πράξη σημαίνει ότι κάποιος έχει τη δυνατότητα, πάντα μέσα στα όρια του συγκεκριμένου δικτύου, να αναζητήσει με τη σειρά του υπηρεσίες ή προϊόντα που υπάρχουν διαθέσιμα και να τα πληρώσει με μονάδες ΤΕΝ.

Στο δίκτυο ΤΕΝ όλες οι συναλλαγές γίνονται με σκοπό το αμοιβαίο όφελος των μελών του με ίσους όρους και από την ίδια βάση. Το ίδιο το σύστημα βάζει φραγμό στη συσσώρευση και δεν νοείται ένα καθεστώς όπου κάποιοι είναι τα αφεντικά και κάποιοι οι εργάτες. Για να αποκτήσουν ΤΕΝ τα μέλη του δικτύου χρειάζεται να ξεκινήσουν μια συναλλαγή και να είναι διαθέσιμοι να προσφέρουν υπηρεσίες ή προϊόντα για αξιοποίηση από τα άλλα μέλη του δικτύου.

Τι είδους συναλλαγές μπορούν να γίνουν στο δίκτυο ΤΕΝ

Το εύρος των συναλλαγών είναι άπειρο και εξαρτάται από το μέγεθος του δικτύου, άρα και των διαθέσιμων προσφορών σε υπηρεσίες και προϊόντα.

Συναλλαγή με προσφορά εργασίας ή απασχόλησης.

Αυτή είναι η πιο απλή μορφή συναλλαγής στο δίκτυο ΤΕΝ. Μετά την εγγραφή του και την ενημέρωση για τις υπηρεσίες ή προϊόντα που μπορεί να προσφέρει το μέλος του δικτύου μπορεί να κάνει ένα από τα δύο πράγματα:

1.Να περιμένει κάποιο άλλο μέλος του δικτύου να επικοινωνήσει μαζί του και να ζητήσει τις υπηρεσίες του. Αν για παράδειγμα είναι δάσκαλος αγγλικής γλώσσας, στην ανακοίνωση του η οποία δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο του ΤΕΝ και στο έντυπο που θα εκδίδεται γι’ αυτό τον σκοπό, γίνεται αναφορά στη διαθεσιμότητα του και στον αριθμό των μονάδων ΤΕΝ που ζητάει για τις προσφερόμενες υπηρεσίες. Για λόγους απλότητας μπορεί κάποιος να υπολογίζει την αξία της προσφερόμενης συναλλαγής με βάση την αντίστοιχη του ευρώ. Έτσι αν ο δάσκαλος αγγλικής χρέωνε για μια ώρα μάθημα 15 ευρώ θα μπορέσει να διαπραγματευτεί από αυτή τη βάση.

2.Να αναζητήσει από τον κατάλογο στο δικτυακό τόπο της Ένωσης ΤΕΝ προϊόντα και υπηρεσίες που χρειάζεται. Πολύ απλά μόλις εντοπίσει την προσφερόμενη υπηρεσία, κάνοντας κλικ πάνω της μπορεί να δει περισσότερες λεπτομέρειες, στοιχεία επικοινωνίας και φυσικά το κόστος σε ΤΕΝ. (σε τακτά διαστήματα θα τυπώνεται και θα κυκλοφορεί αντίστοιχος κατάλογος προσφερόμενων υπηρεσιών και προιόντων) Το επόμενο και τελικό βήμα είναι να έρθει σε επικοινωνία με αυτόν που προσφέρει την υπηρεσία και να συμφωνήσει στην τιμή, όπως θα έκανε και σε κάθε άλλη συναλλαγή με ευρώ. Όταν η συναλλαγή πραγματοποιηθεί τότε θα πρέπει να πιστώσει το λογαριασμό του προσώπου από το οποίο έλαβε υπηρεσίες με τόσες μονάδες όσες έχει συμφωνηθεί. (Η διαδικασία θα περιγραφεί παρακάτω)

Συναλλαγή με αγορά ή πώληση προϊόντων.

Στην κατηγορία αυτή υπάρχουν δύο υποκατηγορίες. Η πρώτη αφορά μεταχειρισμένα προϊόντα. Ο ενδιαφερόμενος, μέλος του δικτύου, κάνει γνωστή την προσφορά του και σαν ένα είδος τοπικού ebay μπορεί να πουλήσει κάθε είδους προϊόντα, ή φυσικά να αγοράσει μετά από αναζήτηση στο σχετικό κατάλογο, πάντα με μονάδες ΤΕΝ.

Στην δεύτερη υποκατηγορία μπορεί να προσφέρει η να αγοράσει καινούργια προϊόντα. Στην περίπτωση αυτή η συναλλαγή γίνεται μεταξύ πελάτη και καταστήματος μέλος του δικτύου στη βάση των προσφορών που θα υπάρχουν από το συγκεκριμένο κατάστημα είτε ως ποσοστό του κόστους που μπορεί να αγοραστεί με ΤΕΝ είτε ως συνολικό ποσό πωλήσεων ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ποιος μπορεί να γίνει μέλος – σε ποιους απευθύνεται το δίκτυο

Κάθε ένας/μια που αδυνατεί να καλύψει το σύνολο των αναγκών του με τα εισοδήματα του σε ευρώ και χρειάζεται ένα συμπλήρωμα να καλύψει πρόσθετες ανάγκες για υπηρεσίες και προϊόντα. Το δίκτυο επομένως μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο:

1.Για χαμηλόμισθους που χρειάζονται μια επιπλέον πηγή εισοδημάτων,
2.Για ανέργους οι οποίοι με τρόπο αυτό μπορούν να καλύψουν ένα μέρος των αναγκών τους για συναλλαγές
3.Για συνταξιούχους οι οποίοι θα αποκτήσουν, εφόσον το επιθυμούν, μια δυνατότητα να κάνουν επιπλέον πράγματα από αυτά που τους επιτρέπει η σύνταξή τους.
4.Για γυναίκες και άτομα που επιθυμούν να έχουν ευελιξία και περιορισμένες ώρες απασχόλησης.
5.Για εμπόρους οι οποίοι έτσι θα αυξήσουν τους πελάτες τους και τη δυνατότητα τους να γίνουν και οι ίδιοι με τη σειρά τους καταναλωτές υπηρεσιών και προϊόντων του δικτύου.

Πως γίνεται κάποιος μέλος;

Η διαδικασία για να γίνει κάποιος μέλος είναι απλή και μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα του δικτύου ή καταθέτοντας συμπληρωμένη τη σχετική φόρμα αίτηση για την εγγραφή στο δίκτυο σε ένα από τα κέντρα υποστήριξης σε ολόκληρη την πόλη (θα υπάρξει σχετικός κατάλογος σημείων πρόσβασης)

Κάθε μέλος με την αίτηση του δηλώνει υπεύθυνα ότι αποδέχεται τους όρους συμμετοχής στο εν λόγω δίκτυο. Αντίστοιχα κάθε μέλος έχει δικαίωμα να αποχωρήσει από την ένωση με απλή δήλωση και διαγραφή των στοιχείων του από τη βάση δεδομένων με την προϋπόθεση ότι ο λογαριασμός του δεν είναι χρεωστικός.

Πρέπει να κερδίσω μονάδες ΤΕΝ πριν αγοράσω υπηρεσίες ή προϊόντα

Όχι, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Όλοι οι λογαριασμοί αρχίζουν από το μηδέν. Για να πιστωθεί ένας λογαριασμός κάποιος άλλος πρέπει να χρεωθεί. Έτσι, ανά πάσα στιγμή περίπου τα μισά μέλη του δικτύου θα έχουν πιστωτικούς λογαριασμούς ενώ τα άλλα μισά χρεωστικούς. Το να υπάρχουν χρεωστικοί λογαριασμοί στο σύστημα δεν είναι καθόλου κακό. Αυτό που στην πράξη σημαίνει ένας χρεωστικός λογαριασμός είναι ότι κάποιος έχει πάρει προϊόντα ή υπηρεσίες μεγαλύτερης αξίας από αυτά που ο ίδιος έχει προσφέρει, αλλά ότι είναι διαθέσιμος με την πρώτη ευκαιρία να το κάνει.
Με αυτή τη λογική κάποιος μπορεί να ξεκινήσει μια συναλλαγή χρεώνοντας το λογαριασμό του με την προϋπόθεση ότι κινείται σε λογικά πλαίσια και δεν είναι καταχρηστική του συστήματος. Αν όλοι περίμεναν να αποκτήσουν πίστωση πριν κάνουν κάποια αγορά τότε το σύστημα δεν θα ξεκινούσε ποτέ να λειτουργεί. Για λόγους προστασίας του συστήματος θα καθοριστεί πλαφόν τόσο στους χρεωστικούς όσο και στους πιστωτικούς λογαριασμούς.
Πως αποκτάω την πρώτη μου πίστωση στο λογαριασμό μου
Ο λογαριασμός σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για πίστωση είτε για χρέωση ανάλογα με το αν προσφέρετε ή αγοράζετε υπηρεσίες. Για παράδειγμα κάνω μια συμφωνία για να μου βάψετε ένα δωμάτιο στο σπίτι μου για 150 ΤΕΝ, που αντιστοιχούν σε 150 ευρώ, συν το κόστος της μπογιάς, το οποίο συμφωνώ να σας πληρώσω σε ευρώ. Μετά την πραγματοποίηση της συμφωνημένης εργασίας ο λογαριασμός σας αυξάνει κατά 150 ΤΕΝ και ο δικός μου μειώνεται κατά 150 ΤΕΝ. Τώρα εννοείται ότι εσείς μπορεί να κάνετε μια άλλη συναλλαγή όπως επιθυμείτε και να διαθέσετε εκεί την πίστωση που έχετε.

Όταν ο λογαριασμός σας είναι χρεωστικός ουσιαστικά σημαίνει ότι έχει αναλάβει την υποχρέωση να παρέχετε και εσείς με τη σειρά σας υπηρεσίες ή προϊόντα σε άλλα μέλη του δικτύου. Σε ένα υγιές σύστημα ΤΕΝ οι λογαριασμοί ανεβαίνουν και κατεβαίνουν από πιστωτικοί σε χρεωστικοί και αντίθετο

Υπάρχει χρέωση για το λογαριασμό;

Δεν υπάρχει καμιά χρέωση. Δεν επιβαρύνονται με τόκους οι χρεωστικοί λογαριασμοί και οι πιστωτικοί δεν κερδίζουν τόκους πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει κανένα νόημα η συσσώρευση μονάδων ΤΕΝ μέσα στο σύστημα.

Είναι αυτονόητο ότι επειδή οι μονάδες ΤΕΝ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν έξω από το συγκεκριμένο δίκτυο δεν έχουν τη ίδια δύναμη κατανάλωσης με το ευρώ. Είναι επομένως συμπλήρωμα και όχι αντικατάστατο του ευρώ με το οποίο θα πρέπει να γίνουν συναλλαγές που δεν μπορούν να γίνουν με τις μονάδες ΤΕΝ.

Πως εξασφαλίζεται το σύστημα από απάτες.

Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα και δικλείδες ασφαλείας που θωρακίζουν το σύστημα και εμποδίζουν αυτούς που θέλουν να το εκμεταλλευτούν ως εξής:
1.Κάθε μέλος θα έχει ένα όριο χρεωστικού λογαριασμού κλιμακωτά που θα ξεκινάει από τα 100 ΤΕΝ και θα αυξάνεται ανάλογα με το χρόνο παραμονής στο δίκτυο, τις συναλλαγές που πραγματοποιεί και την αξιολόγηση των συναλλαγών του από τα άλλα μέλη του δικτύου.
2.Οι λογαριασμοί είναι ανοικτοί σε όλα τα μέλη και κάθε συναλλασσόμενος μπορεί να δει τους λογαριασμούς αυτών με τους οποίους θέλει να έχει συναλλαγή.
3.Μετά από κάθε συναλλαγή, παράλληλα με τη διαδικασία πίστωσης του λογαριασμού ενός μέλους θα γίνεται ποιοτική αξιολόγηση από τον αποδέκτη των υπηρεσιών ή προϊόντων.
4.Η συνέλευση των μελών του Δικτύου μπορεί να αποφασίσει επιπλέον μέτρα.
5.Σε κάθε περίπτωση ο διαχειριστής του συστήματος θα παρακολουθεί τις συναλλαγές και θα ενημερώνει τα μέλη του δικτύου αν χρειαστεί.

Επιτρέπεται η μεταφορά μονάδων ΤΕΝ από λογαριασμό σε λογαριασμό ή για δωρεά σε φιλανθρωπική οργάνωση;

Είναι δυνατόν να γίνει μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό μονάδων αρκεί να πιστωθεί ένα λογαριασμός και ένας άλλος να χρεωθεί το αντίστοιχο ποσό.

Μπορεί επίσης να γίνει δωρεά μονάδων ΤΕΝ σε ΜΚΟ και φιλανθρωπικές οργανώσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα τις χρησιμοποιήσουν μέσα στο σύστημα είτε για κάλυψη μέρους των εξόδων τους ή για μεταβίβαση προς εθελοντές που συμμετέχουν στις εργασίες τους.

Νομική μορφή

Το δίκτυο ΤΕΝ δεν έχει νομική μορφή, αλλά αποτελεί άτυπο δίκτυο εθελοντικής συμμετοχής φυσικών και νομικών προσώπων.

Τα μέλη του δικτύου με την αίτηση τους για συμμετοχή στο δίκτυο αποδέχονται τους όρους λειτουργίας του. Οι αποφάσεις θα παίρνονται συλλογικά, ενώ για την διαχείριση προβλέπεται ο ορισμός διαχειριστικής γραμματείας.

Το δίκτυο ΤΕΝ έχει δημιουργηθεί για να διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των μελών του, τα οποία φέρουν τα ίδια τη ευθύνη για τις συναλλαγές που πραγματοποιούν και την ποιότητα των υπηρεσιών και προϊόντων που διακινούνται.

Γιάννης Γρηγορίου, Κοινωνιολόγος, Msc

Για παρατηρήσεις και επιπλέον πληροφορίες επικοινωνήστε στο τηλ. 24210 23231

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου