Δευτέρα 19 Απριλίου 2010
Διαρροή μεθανίου στην Ανατολική Σιβηρία
Από το βυθό της θάλασσας στην Ανατολική Σιβηρία διαφεύγει περισσότερο μεθάνιο από ότι υπολόγιζαν οι επιστήμονες, που ασχολούνται με το φαινόμενο του Θερμοκηπίου και τη κλιματική αλλαγή. Τόσο πολύ όσο νόμιζαν ότι διαφεύγει από όλους τους ωκεανούς. Και το μεθάνιο είναι 30 φορές πιο δραστικό από το CO2 σε σχέση με τη κλιματική αλλαγή.
Με νέες μετρήσεις στην περιοχή βλέπουν ότι διαφεύγουν από τη θάλασσα στην ατμόσφαιρα, με τη μορφή του αερίου μεθανίου, κάπου οκτώ εκατομ. τόνοι άνθρακα το χρόνο-ανακοίνωση της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστημίου της Αλάσκας υπό την Natalia Schachowa στο περιοδικό "Science" (Bd. 372, S. 1246).
Αυτή την τόσο σημαντική πηγή μεθανίου δεν την είχαν συμπεριλάβει στα μοντέλα τους μέχρι τώρα, στα οποία υπολόγιζαν ότι τέτοιες ποσότητες διαφεύγουν από τους ωκεανούς συνολικά.
Η Schachowa και οι συνάδελφοί της, στο διάστημα μεταξύ των ετών 2003 και 2008 πήραν περισσότερα από 5000 δείγματα θαλάσσιου νερού, αέρα και θαλάσσιου πάγου από την περιοχή. Διαπίστωσαν ότι το 80% του νερού του πυθμένα και το 50% των επιφανειακών νερών είναι πλούσια σε μεθάνιο. Η συγκέντρωσή του είναι μέχρι και 1400 φορές μεγαλύτερη από το συνηθισμένο σε κάποιες θέσεις στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι διαλυμένο στο νερό και τον πάγο μόνο σε μεγάλες ποσότητες, αλλά σε μεγάλες ποσότητες διαφεύγει με τη μορφή φυσαλίδων και προς την ατμόσφαιρα.
Το μεθάνιο αυτό προέρχεται κάτω από το παγωμένο έδαφος-όπου ήταν σκεπασμένο μετά την τελευταία περίοδο των παγετώνων- το οποίο υπάρχει όχι μόνο στην αρκτική τούντρα, αλλά και στον πυθμένα της θάλασσας της ανατολικής Σιβηρίας. Αλλά με την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη θερμαίνονται και τα νερά(πολύ πιο θερμά από τον αντίστοιχο πολικό αέρα) και η επιφάνεια του παγωμένου πυθμένα. Αυτό οδηγεί στη πολλαπλασιασμένη διάλυση του μεθανίου στο νερό.
Η υφαλοκρηπίδα της ανατολικής Σιβηρίας με πάνω από δύο εκατομ. τετραγωνικά χιλιόμετρα επιφάνεια είναι τριπλάσια σε έκταση από τη χερσαία υγρή περιοχή της Σιβηρίας, η οποία μέχρι τώρα θεωρούνταν η βασική πηγή ατμοσφαιρικού μεθανίου στο βόρειο ιμισφαίριο.
Πηγή: dpa
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου