Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Αποικία βακτηρίων που περπατάει είναι ο άνθρωπος


Τα Μικροοργανισμοί(μικρόβια) που ζουν μέσα στους ανθρώπους, ανήκουν σε περίπου χίλια διαφορετικά είδη. Τα "φιλικά" προς τον άνθρωπο μικρόβια, που βοηθούν στην χώνεψη της τροφής και στην καταπολέμηση παθογόνων μικρο-οργανισμών, αλληλεπιδρούν με το σώμα του ανθρώπου και επηρεάζουν την εκδήλωση ή μη των διαφόρων ασθενειών.
Το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου δέκα φορές περισσότερα μικρόβια από ό,τι ανθρώπινα κύτταρα και τα περισσότερα από αυτά τα είδη (τουλάχιστον 160 σε σύνολο 1.000) ζουν στα έντερα.
"Ο θάνατος προέρχεται από το έντερο" λέει μια γερμανική παροιμία, αλλά και η ζωή εξαρτάται από ένα καλό πεπτικό σύστημα(π.σ.). Του ανθρώπου το π.σ. έχει τεράστια επιφάνεια, φθάνει τα 300 m2. Αυτό και μόνο δείχνει τη σημασία του για το ανθρώπινο σώμα( για σύγκριση η επιφάνεια του δέρματος στο ανθρώπινο σώμα είναι μόνο 2 m2).
Στο βλενογόνο του π.σ. υπάρχουν ειδικά βακτηρίδια, που ελέγχουν αν θα πρέπει να απορροφηθεί ή όχι μια ουσία. Αποτελούν στη πραγματικότητα τη βάση του ανοσιοποιητικού μας συστήματος. Μέσω της συμβίωσης δέχονται από τον οργανισμό μας την πληροφορία για το τι μας ωφελεί και τι όχι και φροντίζουν για την καλή κατάσταση του οργανισμού μας που είναι και η κατοικία τους.
Αν λοιπόν στο πεπτικό σύστημα υπάρχει εποίκηση επιθυμητών βακτηριδίων, τότε έχουμε υγιείς διαδικασίες πέψης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για το λόγο ότι με το π.σ. έχουμε περίπου τις μισές από όλες τις νευρικές συνδέσεις(συνάψεις) του νευρικού μας συστήματος. Αυτές ενεργοποιούνται από τα ερεθίσματα του π.σ. και καθορίζουν άμεσα τις ανάλογες αντιδράσεις του σώματος. Η υγιής πέψη έχει σημαντική θετική επιρροή στο νευρικό σύστημα κάθε ανθρώπου. Αντίθετα οι μακροχρόνιες δυσπεψίες δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα(όλοι έχουμε την εμπειρία μιας περιστασιακής δυσπεψίας, για το πόσο οξύθυμους μας κάνει).
Έρευνες έχουν δείξει οτι οι λεγόμενες κληρονομικές ασθένειες είναι μάλλον αποτέλεσμα της αρχικής εποίκησης του π.σ. με ανεπιθύμητα μικρόβια, πράγμα που οδηγεί και σε ανεπιθύμητες νευρικές συνδέσεις, άρα και σε λάθος σωματικές αντιδράσεις. Έτσι η πρώτη εποίκηση του π.σ. στα νεογνά(είτε ανθρώπων είτε ζώων)είναι ύψιστης σημασίας για την υγεία του οργανισμού.
Εξάλλου άλλα είδη μικροβίων επεξεργάζονται πολύπλοκα σάκχαρα, παράγουν ουσιώδη αμινοξέα και βιταμίνες και μετατρέπουν ξένες ουσίες σε χρήσιμες για το σώμα μας.
Επειδή οι μικροβιακές "κοινότητες" διαφέρουν ανάμεσα σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα και σε ένα άρρωστο, μπορούμε, μέσω κατάλληλης δίαιτας ή φαρμακευτικών σκευασμάτων, να βελτιώνουμε ανάλογα την υγεία μας. Μπορούμε να εποικίσουμε το π.σ., για παράδειγμα, με Ενεργούς Μικροοργανισμούς(δες το άρθρο: η τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών και το Βιβλίο: Ο Κύκλος της Φύσης του Ερνστ Χάμμες, εκδόσεις Πύρινος Κόσμος)παίρνοντάς τους με τη μορφή ΕΜ1.

Σύμφωνα με τον ερευνητή καθηγητή Τζερόεν Ράες του πανεπιστημίου Vrije των Βρυξελλών: "βασικά, οι άνθρωποι είμαστε μια αποικία βακτηρίων που περπατάει!".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου