Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Το δίκτυο εταιρειών που ελέγχουν την παγκόσμια οικονομία



Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το  Ελβετικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης, μελέτησε τις σχέσεις μεταξύ 43.000 πολυεθνικών εταιριών, και εντόπισε μια μικρή ομάδα 147 επιχειρήσεων (κυρίως τραπεζών), με δυσανάλογα μεγάλη δύναμη για την παγκόσμια οικονομία.

Είναι η πρώτη μελέτη που προκειμένου να εντοπίσει αυτό το δίκτυο εταιρειών δεν χρησιμοποίησε ιδεολογικά κριτήρια, αλλά συνδύασε μαθηματικά  μοντελοποίησης φυσικών συστημάτων μαζί με εταιρικά δεδομένα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης αναδείξει ότι λίγες πολυεθνικές κατέχουν μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας, όμως είχαν συμπεριλάβει  στην ανάλυση τους  περιορισμένο αριθμό  εταιρειών και επιπλέον παρέλειψαν να μελετήσουν τις έμμεσες σχέσεις μεταξύ τους.

Η ερευνητική ομάδα της Ζυρίχης χρησιμοποίησε μια βάση δεδομένων από 37 εκατομμύρια επιχειρήσεις και επενδυτές από όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να βγάλει τις 43060 πολυεθνικές εταιρείες και τις μετοχικές διασυνδέσεις μεταξύ τους. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε ένα μοντέλο το οποίο δείχνει τις εταιρείες που ελέγχουν άλλες εταιρείες, σε συνδυασμό και με τον τζίρο της κάθε εταιρείας.

Το αποτέλεσμα, το οποίο δημοσιεύεται στο PLoS One, ανέδειξε έναν πυρήνα από 1318 εταιρείες που έχουν ιδιοκτησιακή συγγένεια. Κάθε μία από τις 1318 εταιρείες έχει μετοχική σχέση με δύο ή περισσότερες άλλες εταιρείες, και κατά μέσο όρο είναι συνδεδεμένη με άλλες 20 .

Αυτές οι 1318 εταιρείες αν και  αντιπροσωπεύουν μόνο το 20% του παγκόσμιου τζίρου, εντούτοις ελέγχοντας το μετοχικό κεφάλαιο της πλειοψηφία των μεγάλων εταιρειών και μεταποιητικών επιχειρήσεων του κόσμου (δηλαδή της πραγματικής οικονομίας), φτάνουν να  αντιπροσωπεύουν επιπλέον 60% της παγκόσμιας οικονομίας !

Όταν ξετύλιξαν ακόμα περισσότερο το κουβάρι της ιδιοκτησίας, διαπίστωσαν ότι μεγάλο μέρος από αυτές τις 1318 εταιρείες, ελέγχονται από μία ομάδα 147 εταιρειών. Αυτές οι 147 εταιρείες ελέγχουν τελικά το 40% του πλούτου του δικτύου των 1318 εταιρειών (οι οποίες  ελέγχουν το 80% της παγκόσμιας οικονομίας ) !

Στην παρακάτω λίστα παρατίθενται οι 50 μεγαλύτερες εταιρείες, από το υπερ-δίκτυο των 147 εταιρειών.

1. Barclays plc
2. Capital Group Companies Inc
3. FMR Corporation
4. AXA
5. State Street Corporation
6. JP Morgan Chase & Co
7. Legal & General Group plc
8. Vanguard Group Inc
9. UBS AG
10. Merrill Lynch & Co Inc
11. Wellington Management Co LLP
12. Deutsche Bank AG
13. Franklin Resources Inc
14. Credit Suisse Group
15. Walton Enterprises LLC
16. Bank of New York Mellon Corp
17. Natixis
18. Goldman Sachs Group Inc
19. T Rowe Price Group Inc
20. Legg Mason Inc
21. Morgan Stanley
22. Mitsubishi UFJ Financial Group Inc
23. Northern Trust Corporation
24. Société Générale
25. Bank of America Corporation
26. Lloyds TSB Group plc
27. Invesco plc
28. Allianz SE 29. TIAA
30. Old Mutual Public Limited Company
31. Aviva plc
32. Schroders plc
33. Dodge & Cox
34. Lehman Brothers Holdings Inc*
35. Sun Life Financial Inc
36. Standard Life plc
37. CNCE
38. Nomura Holdings Inc
39. The Depository Trust Company
40. Massachusetts Mutual Life Insurance
41. ING Groep NV
42. Brandes Investment Partners LP
43. Unicredito Italiano SPA
44. Deposit Insurance Corporation of Japan
45. Vereniging Aegon
46. BNP Paribas
47. Affiliated Managers Group Inc
48. Resona Holdings Inc
49. Capital Group International Inc
50. China Petrochemical Group Company

http://www.antikleidi.com/2011/10/22/the-network-that-runs-the-world/

1 σχόλιο:

  1. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
    I've joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks!

    Feel free to visit my page :: click here

    ΑπάντησηΔιαγραφή