Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

"Νομοθεσία και Σπόροι στο πλαίσιο της Κρίσης"


Bild   Προβληματισμοί για  τη διατροφική  επάρκεια και  ασφάλεια, για το μέλλον   της γεωργίας και  των  ντόπιων ποικιλιών, εν όψει της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους σπόρους

Δημόσια  Ενημερωτική συζήτηση

                          Συντονισμένη από τις οργανώσεις ΑΙΓΙΛOΠΑ και ΠΕΛΙΤΙ

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013 ώρα 17:00

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών οδός Ακαδημίας 60

Κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της κρίσης πολλοί νέοι, στρέφονται και πάλι στην πρωτογενή παραγωγή και τη γεωργία. Οι σπόροι, οι παραδοσιακές καλλιέργειες και ποικιλίες και  γενικά το  φυτικό γενετικό υλικό αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά ζητήματα για όλους, δηλαδή για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές και ειδικότερα για τους μικρούς γεωργούς, αλλά και για όσους επιστρέφουν σήμερα στη γη και στις πρωταρχικές αξίες και σκοπούς της γεωργίας. Οι επερχόμενες  αλλαγές στο νομικό πλαίσιο  παραγωγής και εμπορίας σπόρου και πολλαπλασιαστικού υλικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκαλούν έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς.

Οι ανησυχίες αυτές  σχετίζονται με την ελευθερία χρήσης των σπόρων, τη διάδοση των ντόπιων ποικιλιών  και των ποιοτικών και ήπιων μορφών γεωργίας, τα αναφαίρετα δικαιώματα των γεωργών και καταναλωτών και την διατροφική ασφάλεια και επάρκεια. Τέλος, υπάρχουν προβληματισμοί για το μέλλον της πλούσιας  ελληνικής γεωργικής κληρονομιάς και βιοποικιλότητας αλλά και  για το μέλλον της ίδιας της γεωργίας στη χώρα μας.

 

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον ΑΙΓΙΛΟΠΑ και το ΠΕΛΙΤΙ, οργανώσεις πολιτών που ασχολούνται με τις παραδοσιακές ποικιλίες και σπόρους και περιλαμβάνεται στην καμπάνια ενημέρωσης φορέων, πολιτών και αγροτών που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβρη με  πρόταση  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για ευρεία δημόσια διαβούλευση για το θέμα αυτό.

Στην συζήτηση έχει κληθεί για τοποθέτηση -  ενημέρωση εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργείου.

Πληροφορίες

ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ, www.aegilops.gr ( Δρ. Κώστας Κουτής, τηλ 2428094558)

ΠΕΛΙΤΙ, www.peliti.gr ( κ. Βάσω Κανελλοπούλου, τηλ. 2297024050)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου