Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ και τους Αυτοοργανωμένους Χώρους κοινωνικής παρέμβασηςΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΙΣΤΟ, ελεύθερο κοινωνικό χώρο αλληλεγγύης στο Χαϊδάρι»

Καλούμε την τοπική κοινωνία του Χαϊδαρίου, τους συλλόγους και τα σωματεία,
τους πολιτικούς  φορείς και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, τον κάθε πολίτη,
να στηρίξει το πολιτικό εγχείρημα κοινωνικής παρέμβασης και αλληλεγγύης στον ΙΣΤΟ
και να καταδικάσει την εκδίωξη των πολιτών από το χώρο


Αυτή την περίοδο οι αυτοοργανωμένοι/αυτοδιαχειριζόμενοι κοινωνικοί χώροι αλληλεγγύης και οι καταλήψεις δέχονται μια συντονισμένη επίθεση, την ίδια περίοδο που η λίστα Λαγκάρντ αποδεικνύει τη διαπλοκή και τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες συγκάλυψης του σκανδάλου της φοροδιαφυγής. Είναι μια ακόμα επίθεση σε μια κοινωνία, που βιώνει την πιο βάρβαρη παραβίαση των κοινωνικών και πολιτικών της δικαιωμάτων, μια επίθεση στις κοινωνικές δυνάμεις που στέκονται απέναντι στο φασισμό και στο νεοναζισμό.

Πριν ένα χρόνο, στις 4 Ιανουαρίου 2012, αποφασίσαμε να ζωντανέψουμε έναν απαξιωμένο από το 2005, το ιστορικό παλαιό Δημαρχείο Χαϊδαρίου, που φέρει το όνομα ενός από τους πρώτους κατοίκους της πόλης, του συνδικαλιστή στους σιδηροδρόμους, βουλευτή της ΕΔΑ και Δημάρχου Χαϊδαρίου «Δημήτρη Γιαχνή». Για επτά ολόκληρα  χρόνια μέχρι το 2012, ήταν κλειστό, χωρίς να χρησιμοποιείται από το Δήμο. Αυτό το ιστορικό, αλλά απαξιωμένο από το Δήμο κτήριο, αποφασίσαμε να το επαναχρησιμοποιήσουμε, να το ξαναζωντανέψουμε, να «στεγάσουμε» τη δημιουργικότητά μας, τον εθελοντισμό μας, την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας, την αγωνιστικότητα μας, να υπερασπίσουμε τις κοινωνικές δομές και «οτιδήποτε δεν σώζεται».

Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε στην ΚΑΤΑΛΗΨΗ του κτηρίου, την επανάχρηση του και το άνοιγμα του ξανά στους πολίτες. Πετάξαμε τόνους σκουπίδια και μπάζα, το βάψαμε, το επιπλώσαμε, δημιουργήσαμε χώρους διδασκαλίας και ψυχαγωγίας, υλοποιούμε προγράμματα απασχόλησης και εκπαίδευσης για τα παιδιά και τους νέους.  Μετά από ένα χρόνο «κατάληψης» του κτηρίου και της καθημερινής «ύφανσης του Κοινωνικού ΙΣΤΟΥ της πόλης» θέλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τις δράσεις και τις παρεμβάσεις στο χώρο αλλά και στην κοινωνία γενικότερα και να ζητήσουμε να μας στηρίξουν και να συμμετάσχουν στον ΙΣΤΟ:
1.       Περισσότεροι από είκοσι εθελοντές καθηγητές της ομάδας «στήριξης μαθητών», προσφέρουν ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
2.       Η ομάδα  «Κοινωνικής Αλληλεγγύης» οργανώνει δράσεις για τη στήριξη ευπαθών συμπολιτών μας.
3.       Παρέχεται εθελοντικά νομική, λογιστική και ιατρική υποστήριξη.
4.       Λειτουργούν σε εβδομαδιαία βάση ελεύθερα καλλιτεχνικά-εικαστικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες καθώς και παιδικά τμήματα μουσικοκινητικής και μουσικοθεατρικού παιχνιδιού.
5.       Διαθέτουμε ανταλλακτήριο παιδικών ρούχων και παιχνιδιών.
6.       Λειτουργούν ελεύθερα τμήματα γιόγκα, αυτογνωσίας, χορού.
7.       Υπάρχουν τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών και μουσικών οργάνων.
8.       Διοργανώνονται εκδηλώσεις, σεμινάρια αυτομόρφωσης και πρακτικά εργαστήρια, στα πλαίσια των δράσεων της ομάδας «Κοινωνικής Οικονομίας-Αυτάρκειας».
9.       Στο χώρο λειτουργεί μικρή βιβλιοθήκη με 300 τίτλους βιβλίων, καθώς και παιδική βιβλιοθήκη.
10.   Οργανώνονται συζητήσεις, εκδηλώσεις, προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων, με σκοπό την κατανόηση αλλά και την εναλλακτική προσέγγιση κοινωνικών, πολιτικών, οικολογικών θεμάτων.
11.   Πιστεύοντας βαθιά στην αρχή της συνεργασίας, επιδιώκουμε την αλληλεπίδραση με άλλους χώρους, που βαδίζουμε στους «ίδιους δρόμους». Στο χώρο φιλοξενούνται η Κινηματογραφική Λέσχη Χαϊδαρίου, τμήματα μουσικών μαθημάτων του  Κοινωνικού Ωδείου, εκδηλώσεις του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και των Φίλων της Φύσης και είναι διαθέσιμος σε κάθε συλλογικότητα για συνεδριάσεις, εκδηλώσεις και συναντήσεις.
12.   Στην πλατεία-περιβάλλοντα χώρο, έχουν πραγματοποιηθεί συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, γιορτές, κινηματογραφικές προβολές με τη συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας.
13.   Στο χώρο λειτουργεί «αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό καφενείο» και «συλλογική κουζίνα», όπου συναντιόμαστε, γνωριζόμαστε, συζητάμε… ανακαλύπτουμε ξανά το διπλανό μας.
14.   Ο ΙΣΤΟΣ έχει κάνει παρεμβάσεις, δράσεις και έχει συμπαρασταθεί σε συμπολίτες μας που τους έκοψαν το ρεύμα, στους εργαζόμενους στο Δήμο, σε μετανάστες, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Έχει συνδιοργανώσει αντιφασιστικές εκδηλώσεις, πορείες- δράσεις, έχει υπερασπιστεί τις κοινωνικές δομές.

Παράλληλα συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις ενάντια στο φασισμό και στο νεοναζισμό, την υπεράσπιση των πολιτικών  και των κοινωνικών δικαιωμάτων, αντιστεκόμαστε στη λεηλασία της φύσης και την υποβάθμιση των πόλεων.

Τόσο οι αλληλέγγυες και δημιουργικές δράσεις στο χώρο  του παλαιού Δημαρχείου όσο και οι ευρύτερες πολιτικές και  κοινωνικές παρεμβάσεις του ΙΣΤΟΥ ενοχλούν το πολιτικό σύστημα και για αυτό προσπαθούν να μας βάλουν εμπόδια, ακόμα και να μας εκδιώξουν από το χώρο.
Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί χρόνια τώρα να υλοποιήσει ένα άσκοπο έργο, χτίζοντας ένα νέο Πολιτιστικό Κέντρο (όταν την ίδια στιγμή έχει διαλύσει τις δημοτικές πολιτιστικές δομές και τα Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου έχουν στοιχειώσει), γκρεμίζοντας ένα ιστορικό κτήριο, τσιμεντοποιώντας ένα ελεύθερο, κοινόχρηστο χώρο και  σπαταλώντας 3.000.000,00 €, προς τσέπες εργολάβων και ημέτερων, χωρίς να ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα να χρησιμοποιήσει το χώρο.
Ο Ιστός και η τοπική κοινωνία στάθηκαν απέναντι στο σχέδιο κατεδάφισης της ιστορίας, τσιμεντοποίησης ενός ελεύθερου χώρου και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, και κατάφεραν την ακύρωση του έργου.
Και θα σταθούμε όλοι μαζί, και πάλι, απέναντι σε οποιοδήποτε σχέδιο προσπαθήσει να εντάξει το ιστορικό κτήριο της πόλης μας και τον ελεύθερο χώρο της πλατείας, στο γενικότερο πλάνο «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Οι δημόσιοι και οι κοινόχρηστοι χώροι ανήκουν στους πολίτες και όχι στους εργολάβους
Το ιστορικό κτήριο του παλαιού Δημαρχείου και τον περιβάλλοντα πευκόφυτο κοινόχρηστο χώρο,  που λειτουργούν ως ένας κοινωνικός ΙΣΤΟΣ  για την πόλη, πρότυπο αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης, θα τους υπερασπίσουμε μαζί με την κοινωνία, με όλα τα μέσα.

ΕΜΕΙΣ με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα του κτηρίου, κρατάμε ανοιχτό στην κοινωνία ένα χώρο αλληλεγγύης, έκφρασης, δημιουργίας και αντίστασης.
ΑΥΤΟΙ προσπαθούν να απαξιώσουν ένα δημόσιο κτήριο, σφραγίζοντας το για να το ξεπουλήσουν σε ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ.

Αγαπητοί συμπολίτες,
Υπερασπιζόμαστε το ιστορικό κτήριο του παλαιού Δημαρχείου και τον ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε και να αντιστεκόμαστε. Αγωνιζόμαστε για την διατήρηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Σας ΚΑΛΟΥΜΕ:
Να αντισταθούμε στα σχέδια τσιμεντοποίησης, απαξίωσης, ξεπουλήματος του παλαιού Δημαρχείου & εκδίωξης των ενεργών πολιτών που συμμετέχουν στον ΙΣΤΟ.
Να συμμετέχετε στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στον ΙΣΤΟ Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλληλεγγύης στο Χαϊδάρι.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟ – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
Η αλληλεγγύη και ο συλλογικός αγώνας το όπλο μας

Καλούμε την τοπική κοινωνία του Χαϊδαρίου, τους συλλόγους και τα σωματεία, τους πολιτικούς  φορείς και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, τον κάθε πολίτη, να στηρίξει το πολιτικό εγχείρημα κοινωνικής παρέμβασης και αλληλεγγύης στον ΙΣΤΟ και να καταδικάσει την εκδίωξη των πολιτών από το χώροΙΣΤΟΣ ελεύθερος κοινωνικός χώρος αλληλεγγύης
Κουμουνδούρου 5 και Νικομηδείας, Χαϊδάρι
http://istosxaidari.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου