Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ και τους Αυτοοργανωμένους Χώρους κοινωνικής παρέμβασης



ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ «ΙΣΤΟ, ελεύθερο κοινωνικό χώρο αλληλεγγύης στο Χαϊδάρι»

Καλούμε την τοπική κοινωνία του Χαϊδαρίου, τους συλλόγους και τα σωματεία,
τους πολιτικούς  φορείς και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, τον κάθε πολίτη,
να στηρίξει το πολιτικό εγχείρημα κοινωνικής παρέμβασης και αλληλεγγύης στον ΙΣΤΟ
και να καταδικάσει την εκδίωξη των πολιτών από το χώρο


Αυτή την περίοδο οι αυτοοργανωμένοι/αυτοδιαχειριζόμενοι κοινωνικοί χώροι αλληλεγγύης και οι καταλήψεις δέχονται μια συντονισμένη επίθεση, την ίδια περίοδο που η λίστα Λαγκάρντ αποδεικνύει τη διαπλοκή και τις διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες συγκάλυψης του σκανδάλου της φοροδιαφυγής. Είναι μια ακόμα επίθεση σε μια κοινωνία, που βιώνει την πιο βάρβαρη παραβίαση των κοινωνικών και πολιτικών της δικαιωμάτων, μια επίθεση στις κοινωνικές δυνάμεις που στέκονται απέναντι στο φασισμό και στο νεοναζισμό.

Πριν ένα χρόνο, στις 4 Ιανουαρίου 2012, αποφασίσαμε να ζωντανέψουμε έναν απαξιωμένο από το 2005, το ιστορικό παλαιό Δημαρχείο Χαϊδαρίου, που φέρει το όνομα ενός από τους πρώτους κατοίκους της πόλης, του συνδικαλιστή στους σιδηροδρόμους, βουλευτή της ΕΔΑ και Δημάρχου Χαϊδαρίου «Δημήτρη Γιαχνή». Για επτά ολόκληρα  χρόνια μέχρι το 2012, ήταν κλειστό, χωρίς να χρησιμοποιείται από το Δήμο. Αυτό το ιστορικό, αλλά απαξιωμένο από το Δήμο κτήριο, αποφασίσαμε να το επαναχρησιμοποιήσουμε, να το ξαναζωντανέψουμε, να «στεγάσουμε» τη δημιουργικότητά μας, τον εθελοντισμό μας, την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας, την αγωνιστικότητα μας, να υπερασπίσουμε τις κοινωνικές δομές και «οτιδήποτε δεν σώζεται».

Έτσι λοιπόν προχωρήσαμε στην ΚΑΤΑΛΗΨΗ του κτηρίου, την επανάχρηση του και το άνοιγμα του ξανά στους πολίτες. Πετάξαμε τόνους σκουπίδια και μπάζα, το βάψαμε, το επιπλώσαμε, δημιουργήσαμε χώρους διδασκαλίας και ψυχαγωγίας, υλοποιούμε προγράμματα απασχόλησης και εκπαίδευσης για τα παιδιά και τους νέους.  Μετά από ένα χρόνο «κατάληψης» του κτηρίου και της καθημερινής «ύφανσης του Κοινωνικού ΙΣΤΟΥ της πόλης» θέλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για τις δράσεις και τις παρεμβάσεις στο χώρο αλλά και στην κοινωνία γενικότερα και να ζητήσουμε να μας στηρίξουν και να συμμετάσχουν στον ΙΣΤΟ:
1.       Περισσότεροι από είκοσι εθελοντές καθηγητές της ομάδας «στήριξης μαθητών», προσφέρουν ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
2.       Η ομάδα  «Κοινωνικής Αλληλεγγύης» οργανώνει δράσεις για τη στήριξη ευπαθών συμπολιτών μας.
3.       Παρέχεται εθελοντικά νομική, λογιστική και ιατρική υποστήριξη.
4.       Λειτουργούν σε εβδομαδιαία βάση ελεύθερα καλλιτεχνικά-εικαστικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες καθώς και παιδικά τμήματα μουσικοκινητικής και μουσικοθεατρικού παιχνιδιού.
5.       Διαθέτουμε ανταλλακτήριο παιδικών ρούχων και παιχνιδιών.
6.       Λειτουργούν ελεύθερα τμήματα γιόγκα, αυτογνωσίας, χορού.
7.       Υπάρχουν τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών και μουσικών οργάνων.
8.       Διοργανώνονται εκδηλώσεις, σεμινάρια αυτομόρφωσης και πρακτικά εργαστήρια, στα πλαίσια των δράσεων της ομάδας «Κοινωνικής Οικονομίας-Αυτάρκειας».
9.       Στο χώρο λειτουργεί μικρή βιβλιοθήκη με 300 τίτλους βιβλίων, καθώς και παιδική βιβλιοθήκη.
10.   Οργανώνονται συζητήσεις, εκδηλώσεις, προβολές, παρουσιάσεις βιβλίων, με σκοπό την κατανόηση αλλά και την εναλλακτική προσέγγιση κοινωνικών, πολιτικών, οικολογικών θεμάτων.
11.   Πιστεύοντας βαθιά στην αρχή της συνεργασίας, επιδιώκουμε την αλληλεπίδραση με άλλους χώρους, που βαδίζουμε στους «ίδιους δρόμους». Στο χώρο φιλοξενούνται η Κινηματογραφική Λέσχη Χαϊδαρίου, τμήματα μουσικών μαθημάτων του  Κοινωνικού Ωδείου, εκδηλώσεις του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. και των Φίλων της Φύσης και είναι διαθέσιμος σε κάθε συλλογικότητα για συνεδριάσεις, εκδηλώσεις και συναντήσεις.
12.   Στην πλατεία-περιβάλλοντα χώρο, έχουν πραγματοποιηθεί συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, γιορτές, κινηματογραφικές προβολές με τη συμμετοχή εκατοντάδων συμπολιτών μας.
13.   Στο χώρο λειτουργεί «αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό καφενείο» και «συλλογική κουζίνα», όπου συναντιόμαστε, γνωριζόμαστε, συζητάμε… ανακαλύπτουμε ξανά το διπλανό μας.
14.   Ο ΙΣΤΟΣ έχει κάνει παρεμβάσεις, δράσεις και έχει συμπαρασταθεί σε συμπολίτες μας που τους έκοψαν το ρεύμα, στους εργαζόμενους στο Δήμο, σε μετανάστες, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Έχει συνδιοργανώσει αντιφασιστικές εκδηλώσεις, πορείες- δράσεις, έχει υπερασπιστεί τις κοινωνικές δομές.

Παράλληλα συμμετέχουμε σε πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις ενάντια στο φασισμό και στο νεοναζισμό, την υπεράσπιση των πολιτικών  και των κοινωνικών δικαιωμάτων, αντιστεκόμαστε στη λεηλασία της φύσης και την υποβάθμιση των πόλεων.

Τόσο οι αλληλέγγυες και δημιουργικές δράσεις στο χώρο  του παλαιού Δημαρχείου όσο και οι ευρύτερες πολιτικές και  κοινωνικές παρεμβάσεις του ΙΣΤΟΥ ενοχλούν το πολιτικό σύστημα και για αυτό προσπαθούν να μας βάλουν εμπόδια, ακόμα και να μας εκδιώξουν από το χώρο.
Η Δημοτική Αρχή προσπαθεί χρόνια τώρα να υλοποιήσει ένα άσκοπο έργο, χτίζοντας ένα νέο Πολιτιστικό Κέντρο (όταν την ίδια στιγμή έχει διαλύσει τις δημοτικές πολιτιστικές δομές και τα Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου έχουν στοιχειώσει), γκρεμίζοντας ένα ιστορικό κτήριο, τσιμεντοποιώντας ένα ελεύθερο, κοινόχρηστο χώρο και  σπαταλώντας 3.000.000,00 €, προς τσέπες εργολάβων και ημέτερων, χωρίς να ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα να χρησιμοποιήσει το χώρο.
Ο Ιστός και η τοπική κοινωνία στάθηκαν απέναντι στο σχέδιο κατεδάφισης της ιστορίας, τσιμεντοποίησης ενός ελεύθερου χώρου και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος, και κατάφεραν την ακύρωση του έργου.
Και θα σταθούμε όλοι μαζί, και πάλι, απέναντι σε οποιοδήποτε σχέδιο προσπαθήσει να εντάξει το ιστορικό κτήριο της πόλης μας και τον ελεύθερο χώρο της πλατείας, στο γενικότερο πλάνο «αξιοποίησης» της δημόσιας περιουσίας.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Οι δημόσιοι και οι κοινόχρηστοι χώροι ανήκουν στους πολίτες και όχι στους εργολάβους
Το ιστορικό κτήριο του παλαιού Δημαρχείου και τον περιβάλλοντα πευκόφυτο κοινόχρηστο χώρο,  που λειτουργούν ως ένας κοινωνικός ΙΣΤΟΣ  για την πόλη, πρότυπο αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης, θα τους υπερασπίσουμε μαζί με την κοινωνία, με όλα τα μέσα.

ΕΜΕΙΣ με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χαρακτήρα του κτηρίου, κρατάμε ανοιχτό στην κοινωνία ένα χώρο αλληλεγγύης, έκφρασης, δημιουργίας και αντίστασης.
ΑΥΤΟΙ προσπαθούν να απαξιώσουν ένα δημόσιο κτήριο, σφραγίζοντας το για να το ξεπουλήσουν σε ΤΙΜΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ.

Αγαπητοί συμπολίτες,
Υπερασπιζόμαστε το ιστορικό κτήριο του παλαιού Δημαρχείου και τον ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε και να αντιστεκόμαστε. Αγωνιζόμαστε για την διατήρηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Σας ΚΑΛΟΥΜΕ:
Να αντισταθούμε στα σχέδια τσιμεντοποίησης, απαξίωσης, ξεπουλήματος του παλαιού Δημαρχείου & εκδίωξης των ενεργών πολιτών που συμμετέχουν στον ΙΣΤΟ.
Να συμμετέχετε στις δράσεις και στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στον ΙΣΤΟ Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Αλληλεγγύης στο Χαϊδάρι.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΟ – ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ
Η αλληλεγγύη και ο συλλογικός αγώνας το όπλο μας

Καλούμε την τοπική κοινωνία του Χαϊδαρίου, τους συλλόγους και τα σωματεία, τους πολιτικούς  φορείς και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, τον κάθε πολίτη, να στηρίξει το πολιτικό εγχείρημα κοινωνικής παρέμβασης και αλληλεγγύης στον ΙΣΤΟ και να καταδικάσει την εκδίωξη των πολιτών από το χώρο



ΙΣΤΟΣ ελεύθερος κοινωνικός χώρος αλληλεγγύης
Κουμουνδούρου 5 και Νικομηδείας, Χαϊδάρι
http://istosxaidari.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου