Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Η ΔΗΜΑΡ στην εξουσία



Μπορεί ο Φώτης Κουβέλης να μιλά όλο και περισσότερο τον τελευταίο καιρό για αξιοκρατία στο Δημόσιο, ωστόσο η ποσόστωση που προέκυψε από τη συμμετοχή του στην τρικομματική κυβέρνηση ήταν η ιδανική ευκαιρία για να τοποθετήσει δικά του στελέχη σε κρίσιμα πόστα του κρατικού μηχανισμού, σε ΔΕΚΟ, καθώς και σε μία από τις επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις της χώρας.
Εξάλλου, μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης τον περασμένο Ιούνιο και με το που αποφάσισαν οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι πώς θα γίνει η… μοιρασιά, εκατοντάδες ήταν τα βιογραφικά σημειώματα που είχαν αποσταλεί στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ από ενδιαφερόμενους να προωθηθούν από την Αγίου Κωνσταντίνου σε κάποια γραμματεία υπουργείου...

Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και όσοι διαφώνησαν εξαρχής με τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση Σαμαρά, όχι μόνο δεν έκαναν πίσω στο θέμα της στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού από συντρόφους τους, αλλά συμμετείχαν και σε σχετική επιτροπή, που θα αποφάσιζε ποια από τα στελέχη του κόμματος, αλλά και φίλα προσκείμενα στη ΔΗΜΑΡ, θα αξιοποιούνταν!

Για παράδειγμα, ο
Ανδρέας Νεφελούδης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, αλλά και ένας εκ των ιδρυτών του «περίφημου» Αριστερού Δικτύου, στο οποίο ανήκουν και οι δύο πρόσφατα διαγραφέντες βουλευτές, Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς, είχε αναλάβει τότε επικεφαλής αυτής της επιτροπής.

Το μέλι είναι… γλυκό

Πάντως, σε συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής εκείνο το διάστημα είχε εκφραστεί από πολλά στελέχη του κόμματος η ανησυχία ότι οι πολίτες θα μπορούσαν να σχηματίσουν αρνητική άποψη για τη ΔΗΜΑΡ, με τη λογική ότι ακολουθεί και εκείνη τα βήματα του παλαιού δικομματισμού (Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ), για να βολέψει δικά της παιδιά. Γι’ αυτό, έργο της επιτροπής ήταν να φροντίσει ώστε να είναι αξιοκρατικές και… άνευ υποψίας κομματισμού οι προτάσεις του κόμματος!
Προς τι η αγωνία, άγνωστον! Αφού τα στελέχη της λεγόμενης «ανανεωτικής αριστεράς» εδώ και χρόνια έχουν κατακλύσει κρίσιμα πόστα, όχι μόνο στον στενό δημόσιο τομέα, αλλά και στα πανεπιστήμια, σε φορείς κ.λπ. Εξάλλου, τόσο οι Νεοδημοκράτες όσο και οι ΠΑΣΟΚοι φρόντιζαν πάντα να διορίζουν, μαζί με τα δικά τους παιδιά βεβαίως, και μπόλικους… «ανανεωτικούς» αριστερούς για «ξεκάρφωμα»!

Η επιθυμία της ΔΗΜΑΡ, λοιπόν, ως προς τη διαδικασία στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού ήταν εξαρχής να συμμετάσχει ενεργά, κυρίως σε φορείς των υπουργείων, όπου προΐστανται στελέχη που όρισε η ίδια, όπως το Διοικητικής Μεταρρύθμισης με υπουργό τον
Αντώνη Μανιτάκη, το Δικαιοσύνης με τον Αντώνη Ρουπακιώτη, το Υγείας με την υφυπουργό Φωτεινή Σκοπούλη, αλλά και αλλού.
Η αρχή έγινε με τη συγκρότηση της κυβέρνησης, με τους δύο Αντώνηδες στα προαναφερθέντα υπουργεία, αλλά και με τη Σκοπούλη στο Υγείας, η οποία είναι αδελφή του
Γιάννη Σκοπούλη, υψηλόβαθμου κομματικού στελέχους της ΔΗΜΑΡ στα Γιάννενα, ο οποίος δεν κατόρθωσε να εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές.
Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν σε γραμματείες υπουργείων συνολικά έξι στελέχη της ΔΗΜΑΡ: η
Άννα Αναγνωστοπούλου, μέλος του κόμματος, τοποθετήθηκε επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης.

Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας στο υπουργείο Ανάπτυξης ανέλαβε ο καθηγητής του ΕΜΠ
Βασίλης Μάγκλαρης, ο οποίος πρόσκειται στη ΔΗΜΑΡ και δραστηριοποιείται πολιτικά στον χώρο των ΑΕΙ, με την παράταξη της Αριστερής Μεταρρύθμισης (ΑΡΜΕ).

Γενική Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης επελέγη το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ
Ελένη Καραντζόλα, η οποία είναι επίκουρη καθηγήτρια στην Ιστορία της Ελληνικής Γλώσσας, στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τοποθετήθηκε η πολεοδόμος - χωροτάκτης
Μάρω Ευαγγελίδου, μέλος του Τομέα Πράσινων Πολιτικών και Οικολογίας της ΔΗΜΑΡ.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας, γενικός γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής και Αιγαίου ανέλαβε ο οικονομολόγος και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Γιάννης Σπιλάνης, ο οποίος είναι μέλος του κόμματος, ενώ ήταν υποψήφιος βουλευτής Λέσβου στις εθνικές εκλογές, αλλά δεν εξελέγη. Τέλος, ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέλαβε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος του Τομέα Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής της ΔΗΜΑΡ, μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας του Αγροτικού Τμήματος, αλλά και υπεύθυνος του Αγροτικού Τμήματος του Περιφερειακού Οργάνου Κεντρικής Μακεδονίας του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά τις επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας, για τις οποίες υπήρξαν γκρίνιες κυρίως από τη Ν.Δ. για την ποσόστωση που επιλέχθηκε ανάμεσα στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, καθώς δύο πήρε το ΠΑΣΟΚ και μία η ΔΗΜΑΡ, μένοντας μόλις τέσσερις στη Ν.Δ., το κόμμα Κουβέλη στήριξε τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτή Πέλλας,
Ηλία Θεοδωρίδη, ο οποίος, στις τελευταίες εκλογές ήταν υποψήφιος με τη ΔΗΜΑΡ, χωρίς να εκλεγεί. Ο Θεοδωρίδης ανέλαβε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας.
Για τις διοικήσεις των Οργανισμών, η ΔΗΜΑΡ επέλεξε κομματικά στελέχη, τα περισσότερα εκ των οποίων ανέλαβαν για πρώτη φορά καθήκοντα προέδρων σε δημόσιους Οργανισμούς. Έτσι, για διοικητής του ΝΑΤ προτάθηκε ο δικηγόρος
Γ. Θεοτοκάς, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα με τη ΔΗΜΑΡ στις τελευταίες εκλογές στη Χίο. Επίσης, για την προεδρία του ΕΦΕΤ ανακοινώθηκε πρόσφατα ο Γιάννης Τσιάλτας, εργαζόμενος στον Οργανισμό και στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, καθώς και αδελφός της Σοφίας Τσιάλτα, κεντρικού στελέχους του κόμματος και υποψήφιας βουλευτού στον Πειραιά. Νέος πρόεδρος των ΕΛΤΑ ανέλαβε πρόσφατα ο προτεινόμενος από την Αγίου Κωνσταντίνου Κώστας Μελαχροινός.

Και να μην ξεχνάμε και τον
Κώστα Σπυρόπουλο, που είχε προτείνει η ΔΗΜΑΡ στη θέση του γενικού διευθυντή Τηλεόρασης της ΕΡΤ, ο οποίος πρόσφατα αποπέμφθηκε, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του Φώτη Κουβέλη.


Το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου