Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

Ανησυχία εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ Βόλου
 Δεν  κρύβουν  τον   προβληματισμό  τους   οι  εργαζόμενοι   της  ΔΕΥΑΜΒ  για   τα   σχέδια   της  κυβέρνησης  να   προχωρήσει  μέχρι  τον  Οκτώβριο    του  2013   στην  παραχώρηση   του   51%   των   μετοχών   της  Εταιρείας  Ύδρευσης  και  Αποχέτευσης  Θεσσαλονίκης  (ΕΥΑΘ)  σε   ιδιώτες.
Ο  Αντιπρόεδρος   του   Συλλόγου   Εργαζομένων  της  ΔΕΥΑΜΒ  Δημήτρης  Τιλελής,   μιλώντας  στον   ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ,  σημείωσε   ότι  μετά   την    ΕΥΔΑΠ  και   την  ΕΥΑΘ  εκφράζονται φόβοι   ότι  σειρά  παίρνουν  οι   ΔΕΥΑ  όλης   της  χώρας.
Ο   έλεγχος   των   υδάτων σε  ιδιώτες,   πρόσθεσε  ο   κ. Τιλελής, από  ιδιώτες θα  έχει  μία   σειρά  από   παρενέργειες  όπως:  Αύξηση    των  τιμολογίων   που  στη  καλύτερη περίπτωση  για τον  καταναλωτή  θα  φτάσει   το 30%. Επιπλέον  αυτοί  που  απεργάζονται  τέτοια   σχέδια   θα  πρέπει  να  μας  πουν   από πού θα  πάρουν   τα  νερά; Από   το  Πήλιο  ή από  γεωτρήσεις;  Επιπλέον  το  τρίτο και  σημαντικότερο  είναι, όπως  σημειώνει   ο κ. Τιλελής,  ότι   μετά  το  έργο  που  έγινε  από  τη  Δημοτική  Επιχείρηση  Ύδρευσης  και  την  αντικατάσταση  των  αγωγών   ύδρευσης   του  Πολεοδομικού    Συγκροτήματος  Βόλου  σε  μήκος  200  χλμ. ποιος  θα    πληρώσει   το  τεράστιο  κόστος   για την  αντικατάσταση  των  αγωγών   στο   υπόλοιπο  τμήμα   της  πόλης που  είναι  από  αμιαντοσωλήνες   και  σιδηροσωλήνες;  Ο  ιδιώτης  ή ο  καταναλωτής;
Για  όλα   τα  παραπάνω, είπε  καταλήγοντας ο κ. Τιλελής,  ήμασταν  κατηγορηματικά  αντίθετοι   στην  εκχώρηση   δράσεων   της  ΔΕΥΑΜΒ  σε  ιδιώτες, ενώ  δεν   αφιστάμεθα  και  από την  άποψη   που  έχουμε   ως  εργαζόμενοι   ότι  εδώ και  χρόνια   η   στοχοποιημένη  απαξίωση  της  ΔΕΥΑΜΒ  από  συγκεκριμένα  κέντρα,   των   εργαζομένων  και των  παρεχόμενων    υπηρεσιών   από  τη   Δημοτική   Επιχείρηση  Ύδρευσης, έχουν  ως  στόχο  να   την  απαξιώσουν   στη   συνείδηση  της  κοινής   γνώμης, έτσι   ώστε  να  είναι ευχερέστερη   η  μεταβίβασή της  στους   ιδιώτες.

Η  ΕΥΑΘ
Σύμφωνα   με    δημοσιεύματα   τον  Οκτώβριο  του 2013  θα  έχει  περατωθεί   η παραχώρηση   του  51%  της  ΕΥΑΘ σε  ιδιώτες,  ενώ στόχος  του  ΤΑΙΠΕΔ είναι   η ολοκλήρωση  των  αποκρατικοποιήσεων    των ΔΕΚΟ  μέχρι   το τέλος  του  2014, επεσήμανε    ο  πρόεδρος   του  Ταμείου    για την  Αξιοποίηση  της  Ιδιωτικής Περιουσίας   του  Δημοσίου  (ΤΑΙΠΕΔ) Τάκης  Αθανασόπουλος, ενημερώνοντας  σχετικά  την  Επιτροπή  Οικονομικών  της   Βουλής.  Δεν  ιδιωτικοποιείται   το νερό ούτε τα δίκτυα, απάντησε   ο κ.  Αθανασόπουλος   στις  έντονες  και  σοβαρές  ενστάσεις   της  Αντιπολίτευσης. Ακόμη   οι   επικεφαλής   του   Ταμείου  δεσμεύθηκαν    για  επίσπευση   του έργου  του, καθώς  όπως  είπαν   η μέχρι  τώρα πορεία  των  αποκρατικοποιήσεων  δεν ικανοποιεί  την τρόικα.
Ο κ. Αθανασόπουλος  μαζί   με   το Διευθύνοντα   Σύμβουλο   του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη  Εμίρη  αντιμετώπισαν   τις  επικρίσεις   της αξιωματικής  αλλά και  της   ελάσσονος μειοψηφίας στην   ιδιωτικοποίηση  των  υδάτων   της  Θεσσαλονίκης και κλήθηκαν  να   απαντήσουν  σε   σειρά  ερωτήσεων  και  παρατηρήσεων  που αφορούσαν   στην  αποκρατικοποίηση    του   74%   της   ΕΥΑΘ   που  έχει  ήδη παραχωρηθεί   στο ΤΑΙΠΕΔ.
Απέναντι  στην  επίκληση  εκ μέρους   του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσεων  του ΟΗΕ για το καθολικό δικαίωμα πρόσβασης   των  πολιτών  στην ύδρευση, αλλά  και των τετελεσμένων  από την  ιδιωτικοποίηση   του  νερού σε   χώρες   της  Λατινικής  Αμερικής, οι  δύο  προσκεκλημένοι   της  Επιτροπής  Οικονομικών  υπογράμμισαν  πως «δεν  παραχωρείται   το νερό ούτε  τα  βαριά  δίκτυα  μεταφοράς. Δεν παραχωρούνται   τα πάγια, αλλά  παραμένουν στην  ΕΥΑΘ  Παγίων».
  Σε   ερωτήσεις σχετικά  με το  τίμημα  της  πώλησης   της  ΕΥΑΘ και τις  πληροφορίες  περί  πώλησης   της  αντί   80 - 100 εκατ. ευρώ, ο κ. Αθανασόπουλος  ανέφερε   πως   το συμβούλιο     του ΤΑΙΠΕΔ έκρινε  προσφορότερη   την ιδιωτικοποίηση    του  51%  και  να   δοθεί    το  υπόλοιπο   23%   που  κατέχει   το  Ταμείο, για   ιδιωτικοποίηση  μελλοντικά   υπό  προσφορότερους  όρους.
ΑΝΤ. ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου