Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

ΗΠΑ: Αμερικανικές πόλεις προ των πυλών της χρεοκοπίας

Τρία think tanks προβλέπουν ότι έως το 2014 θα πτωχεύσουν 100 μεγάλες πόλεις 

Στη δεκαετία του '50 το Σαν Μπερναρντίνο, μία κωμόπολη εκείνη την εποχή 65.000 κατοίκων 80 χλμ. δυτικά του Λος Αντζελες, ήταν μία από τις είκοσι οικονομικά εύρωστες αμερικανικές πόλεις.

Εδρα της επιχείρησης των αδελφών Ρίτσαρντ και Μόρις ΜακΝτόναλντ, που μεταξύ 1948 – όταν άνοιξαν το ρεστοράν τους και πρόσφεραν το μπιφτέκι που μισό αιώνα αργότερα έγινε περίπου το σύμβολο της Αμερικής – και της δεκαετίας του '50 συγκέντρωσε τις «βιομηχανίες της κουζίνας» (κέτσαπ, μουστάρδα, κ.λπ.), το Σαν Μπερναντίνο με πληθυσμό σήμερα 215.000 κατέπεσε στην ομάδα των εκατό περισσότερο χρεωμένων αμερικανικών πόλεων, μία από τις τρεις πόλεις της (πλούσιας) Καλιφόρνιας που έχουν κηρύξει πτώχευση.

Οι άλλες δύο είναι η Στόκτον και το κέντρο χειμερινών σπορ στις λίμνες Μάμουθ.

Η δύναμη της αστυνομίας «κουρεύτηκε» κατά 50% με άμεση συνέπεια να αυξηθεί η εγκληματικότητα στο διπλάσιο του 2002-2003 και να καταγραφούν 32 δολοφονικές επιθέσεις με 41 συνολικά νεκρούς το 2012 – το 2002 μόνο έξι επιθέσεις με εννέα νεκρούς. Η Δημαρχία απέλυσε τους 8 από τους 10 υπαλλήλους και το Πυροσβεστικό Σώμα στηρίζεται πλέον σε εθελοντές, έναν εκπαιδευτή και δύο τεχνικούς.

Τρία τουλάχιστον think tanks έχουν προβλέψει ότι έως το 2014 θα έχουν κηρύξει πτώχευση εκατό πόλεις των 200.000 κατοίκων και άνω, με συνέπεια απώλειες αρκετών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μάλιστα  η Μίρεντθ Χουίτνι, αυτή που ειχε προβλέψει εγκαίρως τη χρεοκοπία των Lehman Brothers, υπολογίζει ότι σε δημοτικό επίπεδο τα χρέη των πόλεων που οδηγούνται σε χρεοκοπία φθάνουν τα 2 τρισ. δολάρια (1,5 τρισ. ευρώ).

Η κυβέρνηση «δεν κάνει επενδύσεις στην τοπική υποδομή με αποτέλεσμα να αδυνατίζουν τα θεμέλια που στηρίζουν το αμερικανικό όνειρο του κάθε Αμερικανού», έγραψε τον περασμένο Ιούνιο το δημοτικό συμβούλιο του Σαν Μπερναρντίνο σε διαμαρτυρία του στην Ουάσιγκτον.  Δεν έλαβε απάντηση.
 Από το: http://www.tovima.gr/world/article/?aid=491502

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου