Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

ΔΝΤ: "Έχουμε κάνει λάθος εφ' όλης της ύλης"

Πηγή : pressproject.gr

Με τίτλο «Λιτότητα: Έχουμε κάνει λάθος εφ΄ όλης της ύλης», το εβδομαδιαίο περιοδικό «Μarianne» δημοσιεύει μεγάλο αφιέρωμα στο «απίστευτο λάθος των ειδικών του ΔΝΤ», προσπαθώντας να ρίξει φως στην έκθεση του Ολιβιέ Μπλανσάρ, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του ΔΝΤ, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Ιανουαρίου.

Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα της «Μarianne» γίνεται συνεχής αναφορά στις συνέπειες που έχει υποστεί η Ελλάδα από την επιβολή της λιτότητας που επέβαλαν οι «ειδικοί» του ΔΝΤ και αυτό, όπως λέει, εξ αιτίας ενός λάθος στους υπολογισμούς...
Περισσότερα 

Στο μεταξύ:

Μετά τον Ολιβιέ Μπλανσάρ, ο οποίος παραδέχθηκε το λάθος με τον «πολλαπλασιαστή», χθες ήρθε η Κριστίν Λαγκάρντ να το αναγνωρίσει και αυτή. Με συνέντευξή της στο γαλλικό κανάλι Telematin, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέκραξε: «Φυσικά! Είναι ένα λάθος εκτίμησης». Δεν μετανιώνει, όμως, καθώς κατά την άποψή της το Μνημόνιο «χρειαζόταν και χρειάζεται ακόμα, αλλά με λιγότερη πίεση…», δηλαδή κατά την ίδια απλώς περισσότερο χρόνο…
 Γιατί άλλωστε να αλλάξουν γνώμη. Κατά πώς δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν 4 δισ. ευρώ τον τελευταίο χρόνο και από τα 37,2 δισ., που ήταν στο τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, στο φετινό τρίμηνο έχουν πέσει στα 33,2 δισ. ευρώ (μείωση 10,6%).
 Οι απώλειες οφείλονται στη μείωση κατά 11,3% των αποδοχών και 10,2% των κοινωνικών παροχών, αλλά και στην αύξηση 17,7% των φόρων σε εισόδημα και περιουσία. Μόνο οι φόροι στο εισόδημα και στην περιουσία έχουν αγγίξει στα 5,04 δισ. και οι κοινωνικές εισφορές τα 6,6 δισ. Συνέπεια αυτού ήταν η μείωση κατά 2,3 δισ. της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών και των μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων από τα 38,2 δισ. στα 35,9 δισ. (μείωση 6,1%).

http://www.efsyn.gr/?p=18574

Επίσης:


Η ΤΡΟΪΚΑ με το μνημόνιό της δεν έκανε λάθος μόνο στους πολλαπλασιαστές. Εκανε λάθος σε όλα! Ας τα πάρουμε με τη σειρά:

• ΜΕΤΡΑ: Στο πρώτο μνημόνιο, τον Μάιο του 2010, οι δανειστές προέβλεπαν ότι χρειάζονταν μέτρα ύψους 25,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013. Μέχρι σήμερα, όμως, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του τρέχοντος έτους, έχουν ληφθεί μέτρα -περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων και αύξηση φόρων- ύψους 59 δισ. ευρώ. Και ακόμη δεν έχει κλείσει ο λογαριασμός. Η τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου αναφέρει ότι απαιτούνται επιπλέον μέτρα 2 έως 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, ενώ εάν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους θα ζητηθούν και επιπλέον μέτρα για τα έτη 2013-2014.

• ΥΦΕΣΗ: Στο κείμενο του πρώτου μνημονίου προβλεπόταν ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής θα βύθιζαν στην ύφεση την ελληνική οικονομία για δύο μόνον χρόνια. Ειδικότερα, η τρόικα προέβλεπε ύφεση 4% και 2,5% το 2010 και το 2011 αντίστοιχα και επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης το 2012, με 1,1% ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Εναν χρόνο μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου, τον Ιούλιο του 2011, οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν επί τα χείρω. Στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2012-2015 που παρουσιάστηκε προβλεπόταν αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης 1,2% το 2012 και επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης, με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 1,1% το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ πριν από μερικές ημέρες, το ελληνικό ΑΕΠ τελικά συρρικνώθηκε κατά 6,5% το 2012, ενώ προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση κατά 4,5% το 2013 και επιστροφή σε αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης, 0,2%, το 2014.

• ΑΝΕΡΓΙΑ: Εκτός πραγματικότητας ήταν και οι προβλέψεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας. Με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-2015 προβλεπόταν αύξηση των ανέργων μέχρι και το 2012 και στη συνέχεια αντιστροφή της τάσης και μείωση της ανεργίας. Ειδικότερα, για το 2011 προβλεπόταν ποσοστό ανεργίας 14,5%, το 2012 15% και το 2013 14,5%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό της ανεργίας στο τέλος Νοεμβρίου 2012 ήταν 27%, με 1.350.181 ανέργους, ενώ το ΚΕΠΕ προβλέπει εκτίναξη της ανεργίας στο 30% το 2013.

• ΧΡΕΟΣ: Το πρώτο μνημόνιο προέβλεπε ότι το 2012 το χρέος θα διαμορφωνόταν στο 149% του ΑΕΠ. Βρίσκεται όμως ήδη, μετά από ένα «κούρεμα» και μια επαναγορά, στο 175%.

• ΜΙΣΘΟΙ: Στο πρώτο μνημόνιο του 2010 αναφερόταν ότι δεν ήταν απαραίτητη η μείωση των μισθών του ιδιωτικού τομέα και η τρόικα πρότεινε το πάγωμά τους για μία τριετία. Μέχρι σήμερα οι μισθοί έχουν μειωθεί 30% κατά μέσο όρο.

• ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ: Στο πρώτο μνημόνιο προβλεπόταν ότι με τις θυσίες του ελληνικού λαού, το νοικοκύρεμα του κράτους και τις μεταρρυθμίσεις ο προϋπολογισμός θα εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα το 2011. Μετά και την τελευταία αναθεώρηση του μνημονίου προβλέπεται οριακό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. 
 

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την κατανομή της μηνιαίας δαπάνης των ελληνικών νοικοκυριών για αγαθά και υπηρεσίες, βγαίνει το συμπέρασμα ότι τουλάχιστον μέχρι το 2010 δεν έχει αλλάξει ακόμα η καταναλωτική συμπεριφορά των ελλήνων καταναλωτών. Ιδίως για τη διατροφή εξακολουθούν να διαθέτουν ένα μικρό σχετικά ποσοστό του εισοδήματός τους(~18%). Προτιμούν τη φθηνή εισαγόμενη τροφή και όχι την ποιότητα, που έχει να κάνει με την σωματική και ψυχική του υγεία. Επίσης έχει να κάνει και με τη κοινωνική συμπεριφορά του. «Είμαστε ότι τρώμε» σε μεγάλο βαθμό. Αν τρεφόμαστε με «σκουπίδια» ή τροφές με τοξικά κατάλοιπα, αυτό μας οδηγεί να μη σεβόμαστε ούτε τον εαυτό μας, ούτε τα παιδιά μας, ούτε τον διπλανό μας. Δημιουργούμε μια συνείδηση που συμβιώνει άνετα με τη βία, τον ετεροκαθορισμένο χρόνο και ανάγκες μας.  Για αυτές τις ετεροκαθορισμένες ανάγκες ο έλληνας καταναλωτής(σε αυτό δεν διαφέρει και από τον μέσο ευρωπαίο καταναλωτή) διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός του(π.χ. ποτά καπνός 3,5%, διαρκή αγαθά 6,7%, μεταφορές 13,5%, επικοινωνία 4%, ξενοδοχεία-εστιατόρια 10,7%, διάφορες υπηρεσίες 10,4% κ.λπ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου