Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: «Καίει» την Αν. Αττική ο Μπόμπολας



Πράσινο φως για την καύση των σκουπιδιών δίνει η κυβέρνηση βάζοντας φωτιά στην Ανατολική Αττική όπου έχει προγραμματιστεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κερατέα.
Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια καθυστερήσεων αποφάσισαν να ξεμπλοκάρουν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων με την κυβέρνηση να συζητά κάθε πρόταση και κυρίως κάθε... τεχνολογία ακόμα και την θερμική επεξεργασία (καύση) που μεταξύ άλλων προωθεί εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα αλλά όχι μόνο καθώς αυτής της τεχνολογίας υπεραμύνεται και η εταιρεία Μεσόγειος που εμπλέκεται στην περιοχή!
Ο Όμιλος Μπόμπολα χρόνια τώρα υπερηφανεύεται για τα μεγάλα έργα στην διαχείριση απορριμμάτων που είχε ολοκληρώσει ακόμα και στη Γερμανία. Με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως θα επιλεγεί η λύση εκείνη που θα καλύπτει και τα επόμενα χρόνια πάντα μέσα στις ευρωπαϊκές επιταγές, φαίνεται πως ακόμα και η «απαγορευμένη» καύση παίρνει πράσινο φως.
Με την ιδιωτική πρωτοβουλία να αναλαμβάνει δράση μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα πρέπει να είναι έτοιμοι οι φάκελοι για τους τέσσερις διαγωνισμούς.
Αυτοί αφορούν τις τέσσερις μονάδες που θα δημιουργηθούν στο Γραμματικό, την Κερατέα, τη Φυλή και τα Άνω Λιόσια και θα έχουν μέγιστη δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκατ. τόνους απορριμμάτων ετησίως. Στόχος της κυβέρνησης είναι τα έργα να ολοκληρωθούν σε διάστημα 12-15 ετών δηλαδή έως το 2015. Το ύψος των επενδύσεων για την Αττική εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ με τους ιδιώτες να συμμετέχουν κατά 50%. Η συνολική αξία των συμβάσεων που αφορά υποδομές, λειτουργία και συντήρηση των μονάδων ανέρχεται σε 1,2 δις. ευρώ.
Οι προθεσμίες υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι:
1. Για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής, που θα γίνει στο Γραμματικό: 22 Ιανουαρίου 2013.
2. Για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Νοτιοανατολικής Αττικής που θα γίνει στην Κερατέα: 24 Ιανουαρίου 2013.
3. Για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Άνω Λιόσια): 29 Ιανουαρίου 2013.
4. Για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή): 5 Φεβρουαρίου 2013.
Οι ιδιωτικοί φορείς που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων για την οποία θα επιλεγεί ο καθένας, για διάστημα 27 ετών.
Στα έργα αυτά θα αξιοποιηθούν και κοινοτικοί πόροι από το ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του 40 - 60% του κόστους του κάθε έργου. Οι τέσσερις μονάδες θα έχουν συνολικά δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκατ. τόνους απορριμμάτων ετησίως. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών στόχων, της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων. Για τους διαγωνισμούς αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον οι μεγαλύτερες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στον χώρο.
 
Από το: http://www.notioanatolika.gr/index.php/thema/381-kaiei-tin-an-attiki-o-bompolas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου