Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

ΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΒΑΣΚΟΙ !!! κυκλοφόρησαν τοπικό νόμισμα, το eusco



Οι Βάσκοι κυκλοφόρησαν τοπικό νόμισμα, το eusco  . Eνα καινούριο νόμισμα γεννήθηκε σήμερα στην Ευρώπη. Πρόκειται για το eusco, το νόμισμα των Βάσκων, το οποίο θα συμπληρώνει και θα αναπληρώνει το ευρώ. Ακόμη μια μαχαιριά στο κοινό νόμισμα.  Το eusco θα υπολογίζεται ανάλογα με την αξία του ευρώ και οι πολίτες θα μπορούν να το βρίσκουν στα 40 ανταλλακτήρια που έχουν ανοίξει στη χώρα των Βάσκων. Χαρτονομίσματα των 1,2,5,10 και 20 euscos κυκλοφορούν σήμερα.  Τι θα αλλάξει αυτό στη ζωή των Βάσκων; Με euscο οι Βάσκοι θα μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν χωρίς να μπερδεύεται στις αγορές τους το ευρώ. Ετσι, εκτιμούν ότι θα ενισχύσουν την τοπική αγορά αφού μόνο στη χώρα των Βάσκων θα ισχύει και φαίνεται δύσκολο προς το παρόν να γίνει εξαγωγή των eusco.

Το eusco δεν είναι το πρώτο «αιρετικό» νόμισμα απέναντι στο ευρώ. Σε 25 τοπικά διαμερίσματα της Γαλλίας χρησιμοποιούν ήδη τοπικά νομίσματα. Στη Γερμανία κυκλοφορούν ήδη 60 τοπικά νομίσματα, η πόλη Μπρίστολ στη Μεγάλη βρετανία χρησιμοποιεί το Bristol pound, η Ελλάδα διαθέτει το ΤEΜ στο Βόλο, αλλά το αποκορύφωμα παρατηρείται στην Ελβετία η οποία διαθέτει τοπικό νόμισμα, το WIR, το οποίο κυκλοφορεί από το 1036.

Τι έγραψε στο tvxs ο Ανδρέας Ρουμελιώτης:


Οι Βάσκοι το 'παν και το 'καναν! Από χθες κυκλοφορεί παράλληλα και συμπληρωματικά με το ευρώ το δικό τους, Εναλλακτικό Νόμισμα: το eusco. Ήδη διατίθενται χαρτονομίσματα 1,2,5,10 και 20 euscos στα 40 πρώτα ανταλλακτήρια που άνοιξαν.
Με βάση το eusco, οι πολίτες θα έχουν χρήματα και οι επιχειρήσεις ρευστότητα, ανακυκλώνοντας και ανταλλάσσοντας τα υπάρχοντα προϊόντα και υπηρεσίες. Θα ενισχύσουν έτσι την απασχόληση και θα χτυπήσουν την μαύρη εργασία, επιδιώκοντας την αυτάρκεια. 
Χάριν της Κοινωνικής και Συνεταιριστικής Οικονομίας οι Βάσκοι καταφέρνουν να συγκρατήσουν την ανεργία στο 11%, όταν ο μέσος όρος στην Ισπανία το 27% και στη Μαδρίτη το 30φεύγα... Τώρα έκοψαν και νόμισμα, υιοθετώντας την θεωρία της νομισματικής ποικιλότητας (diversite monetaire), την οποία υποστηρίζει και ένας εκ των συνδημιουργών του ευρώ, ο Μπερνάρντ Λιετέρ (www.lietaer.com/about/bio), ειδικός στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή νομισματικών συστημάτων. 
Στο βιβλίο του «Το μέλλον του χρήματος», που έχει μεταφραστεί σε 19 γλώσσες, προσπαθεί να αποδείξει ότι η νομισματική ποικιλότητα είναι απαραίτητη για την βιωσιμότητα και προσαρμοστικότητα της οικονομίας. 
Στο Μπιλμπάο έχουν τεράστια συνεταιριστική παράδοση. Πρόσφατα ο Συνεταιριστικός Όμιλος Mondragon (http://www.mondragon-corporation.com/) ίδρυσε και Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (http://www.mondragon.edu/eu). Ο Mondragon ξεκίνησε το 1956, έχει φτιάξει 200 εργοστάσια υψηλής τεχνολογίας και δίνει δουλειά σε 83.000 ανθρώπους χωρίς πότε να έχει απολυθεί κανείς! Σχεδόν 480.000 άνθρωποι στην Χώρα των Βάσκων αγοράζουν τρόφιμα σε πολύ χαμηλές τιμές. Ο Συνεταιριστικός Όμιλος Mondragon μόνο το 2009 έδωσε για κοινωφελείς δράσεις 22.200.000 ευρώ.

Όμως, το παράλληλο νόμισμα που τύπωσαν οι Βάσκοι δεν θα αποτελούσε πρόβλημα δεδομένου ότι σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες κυκλοφορούν εκατοντάδες παράλληλα (ηλεκτρονικά κυρίως) νομίσματα από ανταλλακτικά δίκτυα, δήμους και κοινότητες. Το θέμα είναι ότι το eusco μπορεί το 2015 από Τοπικό να γίνει Εθνικό Νόμισμα... 
Στις τελευταίες εκλογές τα Ισπανικά κόμματα έπαθαν πανωλεθρία. Σε σύνολο 75 εδρών του τοπικού κοινοβουλίου το πολιτικό σκέλος της ΕΤΑ, το «Bildu», ήρθε δεύτερο κόμμα, πήρε 25% των ψήφων και 21 έδρες (από 5 που είχε!) και το «Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα» (PNV) 27. Ελέγχουν μαζί τα 2/3 της τοπικής διοίκησης: «Λεχεντακάρι». Ο ηγέτης του PNV Ινίγ Ούρκουλου ανακοίνωσε ότι το 2015 θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την δημιουργία ανεξάρτητου βασκικού κράτους. 
Όλα ξεκίνησαν την εποχή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης 1932-1934, στην αυστριακή πόλη Worgl. Ένας «τρελός» δήμαρχος εξέδωσε τοπικό νόμισμα και πλήρωσε μ' αυτό τους.
δημοτικούς υπαλλήλους. Το νέο νόμισμα υιοθετήθηκε από όλα τα καταστήματα της πόλης και μ' αυτό πλήρωναν οι δημότες τα τέλη και τους φόρους. Πολλές νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν και οι δημότες είχαν λεφτά! Όταν κι άλλες αυστριακές πόλεις μιμήθηκαν το παράδειγμα της Worgl, η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα απαγόρευσε την κυκλοφορία των Τοπικών Εναλλακτικών Νομισμάτων... 
Εξήντα τρία εναλλακτικά νομίσματα κυκλοφορούν στην Γερμανία που υποστηρίζονται από 86 Ταμεία Αλληλοβοήθειας. (Regiogelder). Στην Γαλλία κυκλοφορεί το SOL, η Ιταλική Κοινωνική Τράπεζα έχει ήδη 24 υποκαταστήματα. Τα ΄χουμε ξαναγράψει. Η τελευταία είδηση είναι ότι αύριο Σάββατο και ο Κορυδαλλός αποκτά το δικό του νόμισμα, το ΒΟΤΣΑΛΟ (www.votsalo.org)!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου