Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Φεστιβάλ των κοινών

http://commonsfest.info/

Σχετικά

Υπάρχει ένας κόσμος που η γνώση είναι ελεύθερη, οι τέχνες είναι ελεύθερες, οι απόψεις εκφράζονται και συζητιούνται ελεύθερα, οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά, ένας κόσμος που το κοινό καλό είναι πιο σημαντικό από το ατομικό, που υπάρχει σεβασμός στους φυσικούς πόρους και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ένας κόσμος όπου το χρήμα δεν είναι το μόνο μέσο για να καλυφθούν οι ανάγκες. Ένας κόσμος στον οποίο μπορείς να καλλιεργείς τα λαχανικά σου, να διασκευάσεις ένα τραγούδι, να πεις την άποψη σου για ένα κινηματογραφικό σενάριο, να βελτιώσεις τα σχέδια ενός τρακτέρ, να γράψεις ένα λήμμα σε μια εγκυκλοπαίδεια, να συμμετέχεις σε μια διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων, να παρακολουθήσεις πανεπιστημιακά μαθήματα, να χτίσεις μαζί με τους φίλους σου ένα σπίτι, να καλύπτεις τις ανάγκες σου ανταλλάσσοντας προϊόντα και υπηρεσίες.

Τις τελευταίες δεκαετίες, με την ανάπτυξη των κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), έχει καλλιεργηθεί και αναδειχθεί ένας νέος τρόπος δημιουργίας, βασισμένος στην συνεργασία και την ελεύθερη ανταλλαγή γνώσης . Στη συνέχεια, οι κοινότητες ανοιχτής διαχείρισης (open p2p communities) έδωσαν την ώθηση για επέκταση αυτού του τρόπου και σε πολλά αγαθά εκτός του ψηφιακού φάσματος, δείχνοντας οτι είναι εφικτό ένα πιο δίκαιο και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης της καθημερινότητας.

Βασικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν οι παραπάνω κοινότητες είναι το μοίρασμα, η προσφορά και η συνεργασία πάνω σε ένα πλαίσιο κάλυψης αναγκών όπου ο κάθε συμμετέχων λειτουργεί με βάση την αρχή του οτι ο καθένας προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητες του, παίρνει ανάλογα με τις ανάγκες του, και συνεισφέρει στην εδραίωση μιας συλλογής γνώσεων διαθέσιμες σε όλους για το κοινό καλό. Επίσης σημαντικό χαρακτηριστικό τους, για το οποίο καθοριστικό ρόλο έχει παίξει η δημιουργία και η ανάπτυξη του internet, είναι ότι δεν έχουν γεωγραφική συγκέντρωση αλλά εκτείνονται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Έτσι, μπορούν άνθρωποι από διαφορετικές τοποθεσίες να συνεργάζονται πάνω σε ένα κοινό project, επικοινωνώντας ψηφιακά μεταξύ τους σε ένα πλαίσιο μη ιεραρχικής λήψης αποφάσεων λειτουργόντας έτσι αποτρεπτικά στην δημιουργία συγκέντρωσης εξουσίας σε λίγα άτομα, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης έχει δημιουργήσει πλήθος αγαθών τα οποία δεν χαρακτηρίζονται ούτε ως ιδιωτικά, άλλα ούτε και ως δημόσια. Η ονομασία που τους δίνεται είναι κοινά αγαθά. Είναι δηλαδή αγαθά στα οποία υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση από τον καθένα, βάση ενός συνόλου αδειών που ορίζει την χρήση τους (creative commons, κ.α.).

Μερικά παραδείγματα επέκτασης του ομότιμου τρόπου παραγωγής ανοικτού κώδικα πέρα από ψηφιακά αγαθά είναι τα σχέδια μηχανημάτων που προσφέρει το open source ecology, οι εκτυπωτές τρισδιάστατων αντικειμένων (rep-rap), σχέδια για κατοικίες από το wikihouse, αυτοκίνητα (wikispeed), μπύρες (freebeer), αναψυκτικά (open-cola), κ.α. Επίσης στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων η προσπάθεια διάσωσης παραδοσιακών σπόρων και η απεξάρτηση από χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο γνώσης που μπορεί ο καθένας να ακολουθήσει ώστε να καλύψει τις διατροφικές του ανάγκες με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στην ανθρώπινη εργασία. Η επιστροφή στην φυσική δόμηση σε συνδυασμό με την έρευνα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ανοίγει νέους ορίζοντες για την κατασκευή μιας φιλικής και ενεργειακά αυτόνομης οικίας, και κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, την δημιουργία οικοκοινοτήτων. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά το κίνημα του DIY (Do It Yourself – φτιάξε το μόνος σου), θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο πλήθος γνώσης για την παραγωγή αγαθών τα οποία θα μπορούσαν άνετα να καλύψουν μεγάλο μέρος, αν όχι το σύνολο, των αναγκών μας.

Όλα αυτά ουσιαστικά θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πρόταση για μια διαφορετική οικονομική διαχείριση και ο λόγος που παρουσιάζεται τώρα είναι αφενός επειδή είναι πλέον ορατό ότι το σημερινό κερδοσκοπικό σύστημα δεν μπορεί να καλύψει βασικές ανάγκες της πλειοψηφίας του πληθυσμού και αφετέρου ότι οι κοινότητες αυτές μπορούν να μας δώσουν την πολυετή εμπειρία τους σε ένα διαφορετικό και πιο αποδοτικό μοντέλο κάλυψης αναγκών. Την ίδια στιγμή παρατηρούμε την δράση συνεργατικών ομάδων που πλαισιώνουν αυτό που με λίγες λέξεις θα ορίζαμε σαν κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία, πειραματικές ουσιαστικά προσπάθειες που συσσωρεύουν όμως με τον καιρό πολύτιμη εμπειρία σε θέματα συνεργατικότητας και αλληλεγγύης.

Είναι προφανές οτι το πέρασμα από τον κερδοσκοπικό τρόπο διαχείρισης σε ένα σύστημα ανοιχτής ομότιμης διαχείρισης δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη. Θα άξιζε τον κόπο όμως μια αφετηρία δημιουργίας μικρών δομών παραγωγής κοινών αγαθών, όπου επιτρέπουν οι συνθήκες, προκειμένου μικρά κομμάτια να συμπληρώσουν την μεγάλη εικόνα.

Το Φεστιβάλ των Κοινών θέλουμε να είναι ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου