Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

Γιατί οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε τις καταλήψεις;

Της Έφης Γιαννοπούλου

Κι έτσι, τις τελευταίες μέρες του 2012 και τις πρώτες του 2013, δεν έμεινε κανένας πολίτης σ’ αυτήν τη χώρα που να μη μάθει την κατάληψη «Βίλα Αμαλία» και τους τρόπους μεταγραφής από CD σε USB. Αν και τα μαθήματα πολύ απέχουν από το να είναι επαρκή: η Όλγα Τρέμη δεν καταφέρνει να διατυπώσει με την απαραίτητη σιγουριά τα μυστικά της ηλεκτρονικής μεταγραφής  (που αποκαλύπτονται καθημερινά και με το σταγονόμετρο) και ο Γιάννης Πρετεντέρης απορεί που οι αντιεξουσιαστές καταλαμβάνουν πάντα βίλες!

Ας μείνουμε όμως στις βίλες. Προχτές γεννήθηκε μια νέα βίλα, η Βίλα «Μαρία Κάλλας», ανύπαρκτη μέχρι πρότινος, γνωστή μόνον ως «κατάληψη Σκαραμαγκά», ένα από τα ιστορικότερα κτίρια της Αθήνας (!) όπως τη χαρακτήρισε ρεπόρτερ του Mega, αφού εκεί έζησε από το 1937 ως το 1945 η μεγάλη λυρική τραγουδίστρια.  Μόνο ως αστείο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κανείς «τη διαρκή προσβολή στη μνήμη της Μαρίας Κάλλας» που επικαλέστηκε ο κ. Δένδιας και το ξαφνικό ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική, τον πολιτισμό και την ιστορική μνήμη που ανακάλυψαν εσχάτως η κυβέρνηση και τα κανάλια προκειμένου να μιλήσουν για κτίρια που την εποχή που καταλήφθηκαν ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης και κατοικίες τρωκτικών. Αστείο σε μια χώρα που δεν έχει ενδιαφερθεί σχεδόν καθόλου για την αρχιτεκτονική ταυτότητα της πρωτεύουσάς της...

Η συνέχεια εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου