Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Αληθινά Ελεύθεροι στη Βόρεια Εύβοια




από την Άννα Αμπάτη για το tvxs.gr
Αναζητώντας έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής η οικο-κοινότητα «free and real» στη Βόρεια Εύβοια ευελπιστεί να δείξει ότι μία αυτάρκης κοινωνία αληθινών κινήτρων και ανιδιοτελούς προσφοράς, μπορεί να υπάρξει και να εφαρμοστεί στην πράξη.
Σκοπός είναι να μοιραστούν τις γνώσεις, τις πληροφορίες, τις τεχνολογίες και τις λύσεις για μια διαφορετική ζωή σε μια αυτάρκη οικο-κοινότητα, η οποία εκμεταλλεύεται στρατηγικά τους πόρους χωρίς να επιβαρύνει το οικοσύστημα και τους ανθρώπους. 
Ζώντας στην κοινότητα αυτή για 4 μέρες είδα ανθρώπους γεμάτους ζωντάνια και όρεξη για ζωή. Δεν κάθονται ούτε λεπτό, συνέχεια ασχολούνται με
κάποια εργασία και ψάχνουν να βρουν την καλύτερη δυνατή λύση. Είναι άνθρωποι που σταμάτησαν να γκρινιάζουν για τα κοινωνικά προβλήματα και πήραν τα πράγματα στα χέρια τους. Με λίγα λόγια το « free and real» είναι 5 άνθρωποι οι οποίοι το είπαν και το έκαναν: έγιναν η αλλαγή που θέλουν να δουν στον κόσμο.
Η κοινότητα είναι δομημένη και εξελίσσεται με βάση τους στόχους που έχουν θέσει. Ένας από αυτούς είναι η συμβίωση ανθρώπου-φύσης γι’αυτό οι οικισμοί είναι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης που όμως είναι πλήρως εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα.
Η χρήση του ξύλου είναι συχνή, αφού χρησιμοποιείται για θέρμανση αλλά και για πολλές κατασκευές

Η σωστή διαχείριση λυμάτων είναι ένας από τους βασικούς στόχους της κοινότητας, έτσι έχουν δημιουργηθεί στεγνή τουαλέτα που λειτουργεί με σύστημα κομποστοποίησης.
Ένας άλλος στόχος είναι η άρτια σωματική, νοητική και συναισθηματική κατάσταση για την οποία είναι απαραίτητη η άθληση. Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί ένας χώρος άθλησης μέσα στη φύση.
Η διατροφή των ατόμων της κοινότητας είναι αποκλειστικά χορτοφαγική και ωμοφαγική. Τρέφονται από τον μπαξέ τους (κατά το 80%) ο οποίος επαρκεί για περίπου 8 άτομα όπως μου είπαν.

Με βάση την έρευνα και τη μελέτη προσπαθούν να παράγουν προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Για παράδειγμα, η κατασκευή οδοντόκρεμας χωρίς χημικά.
δείτε όλο το φωτορεπορτάζ στο tvxs.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου