Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Η Ικαρία, το νησί της μακροζωίας στο BBC



Ένα ακόμη ρεπορτάζ διεθνούς δικτύου αναφέρεται στην Ικαρία και συγκεκριμένα στον παράγοντα της μακροζωΐας των κατοίκων της. Αυτή την φορά το βρετανικό δίκτυο BBC επισκέπτεται το νησί και αφιερώνει ένα εκτενές τηλεοπτικό ρεπορτάζ με τίτλο «οι Αρχαίοι Έλληνες».

«Θα μπορούσε να είναι ο καθαρός αέρας. Θα μπορούσε να είναι τα φρέσκα λαχανικά και το κατσικίσιο γάλα. Θα μπορούσε να είναι το ορεινό ανάγλυφο ακόμη και  η φυσική ακτινοβολία στους βράχους από γρανίτη», εκτιμά το βρετανικό δίκτυο για τις αιτίες της μακροζωίας των κατοίκων του νησιού.

Στο BBC μιλά ο Σταμάτης Μωραΐτης και αφηγείται πως ξεπέρασε τον καρκίνο επιστρέφοντας στο νησί. Ο ίδιος αποδίδει την μακροζωία του στο κρασί. Ο 98χρονος Σταμάτης Μωραΐτης στην αυλή του έχει ελιές, οπωροφόρα δέντρα και αμπέλια που παράγουν 700 λίτρα κρασί το χρόνο. «Δεν βάζουμε τίποτα σε αυτό το κρασί, σε αντίθεση με αυτά του εμπορίου», δηλώνει.

Το 1976 αισθάνθηκε δύσπνοια και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εργασία του στις ΗΠΑ. Οι γιατροί διέγνωσαν καρκίνο του πνεύμονα και του έδωσαν εννέα μήνες ζωής και έτσι γύρισε πίσω στην Ικαρία. «Βρήκα τους φίλους μου στο χωριό όπου γεννήθηκα, και αρχίσαμε  να πίνουμε. Σκέφτηκα, τουλάχιστον θα πεθάνω ευτυχισμένος. Ένιωθα  καλύτερα. 'Έχουν περάσει 45 χρόνια, είμαι ακόμα εδώ!», αναφέρει.

Πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι πίνουν καθημερινά  τσάι του βουνού από αποξηραμένα βότανα όπως φασκόμηλο, θυμάρι, μέντα, χαμομήλι και μέλι. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτά τα βότανα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και περιέχουν επίσης  διουρητικά που μπορεί να μειώσουν  την αρτηριακή πίεση. Πέρα από το φαγητό και το κρασί, οι στενοί κοινωνικοί δεσμοί φαίνεται να είναι το βασικό στοιχεία για την ικαριακή μακροζωία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου