Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση με σχεδιασμό και όχι καταστροφή με μνημόνια!

ΤΜετά το 4ο κατά σειράν μνημόνιο, τώρα έρχεται η «μια από τα ίδια ανάπτυξη», ίσως πιο «δίκαια», υπόσχεται η κυβέρνηση. Με διεθνείς επενδύσεις για μεταφορά του πλούτου της χώρας στο εξωτερικό, στα χέρια των διεθνών επενδυτών, αυτών καλέ που μας δανείζανε όλα αυτά τα χρόνια και τώρα τους χρωστάμε τα «μαλλιά της κεφαλής μας».

Τι και αν κάποιοι από μας φωνάζουμε όλα αυτά τα χρόνια: σεισάχθεια και αποανάπτυξη!(http://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/36) και «στροφή σεαποκεντρωμένη, τοπικοποιημένη, αμεσοδημοκρατική κοινωνία ίσης κατανομής και του μικρότερου δυνατού οικολογικού αποτυπώματος».
Μα τα μνημόνια δεν πετύχανε –χωρίς να το θέλουμε-αποανάπτυξη; Τι είναι η συρρίκνωση κατά 25% του ΑΕΠ της χώρας, αν δεν είναι αποανάπτυξη; Λένε μερικοί κυνικοί!
Απαντάμε: πρώτα -πρώτα το ΑΕΠ μιας χώρας δεν είναι κατάλληλος δείκτης για την ευζωία των κατοίκων της και σήμερα αμφισβητείται αυτό και υπάρχουν οικονομολόγοι, κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί που εργάζονται εδώ και δεκαετίες για τη διαμόρφωση καλύτερων δεικτών ευημερίας, διότι η προσήλωση στο ΑΕΠ θέτει στο περιθώριο της κοινωνικής συνείδησης το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος της ανάπτυξης (http://www.topikopoiisi.eu/902rhothetarhoalpha/1559378 καιhttp://www.topikopoiisi.eu/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/2087834).
Στη συνέχεια λέμε ότι: αποανάπτυξη κάνεις με συνειδητό σχεδιασμό και όχι με καταστροφή μέσω των μνημονίων!
Η βασική ιδέα της αποανάπτυξης-τοπικοποίησης είναι η αλληλέγγυα, δημοκρατική, κοινωνική και οικολογική οικονομία με χαμηλή κατανάλωση πόρων – και όχι η φτώχεια και η ύφεση με ντιρεκτίβες λιτότητας, συνδυασμένη μάλιστα με καταστροφή του περιβάλλοντος και οικολογική υποβάθμιση που βιώνουν οι άνθρωποι σήμερα στην Ελλάδα.
Οι αρνητικές συνέπειες των δήθεν λύσεων για την κρίση, βύθισαν τους ανθρώπους στην Ελλάδα στη δυστυχία και έφερε την Ευρώπη στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής. Αντίθετα πολλοί πλούσιοι Έλληνες κατάφεραν - με τη βοήθεια της υπόλοιπης Ευρώπης - να βγάλουν τα περισσότερα περιουσιακά τους στοιχεία από τη χώρα. Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από μια ενδεχόμενη πλήρη κατάρρευση της οικονομίας, αλλά αυτό επιτάχυνε ταυτόχρονα αυτή την κατάρρευση και σε γενικές γραμμές αύξησε την ανισότητα, τις συγκρούσεις κατανομής και τον αποκλεισμό.
Την ίδια στιγμή η κρίση-πολλές φορές το τονίσαμε αυτό και σαν ιστοσελίδα και στις ομιλίες συζητήσεις με τα εναλλακτικά εγχειρήματα που ξεπήδησαν σε όλο αυτό το διάστημα-είχε και έχει ακόμα ένα θετικό: Μας αναγκάζει επίσης να αναζητήσουμε νέες δυνατότητες και τρόπους ζωής, συνύπαρξης και εργασίας, καθώς και διευρυμένους χώρους για να δοκιμάζουμε όλα αυτά. Εγχειρήματα που πριν την κρίση για χρόνια διαχειρίζονταν από μικρές μειοφηφικές πρωτοβουλίες ( από ελευθεριακές, αντιφασιστικές ή ομάδες αλληλεγγύης για παράδειγμα), βρίσκουν τώρα μεγάλη απήχηση και δημιουργούνται καινούργια, με νέες ιδέες. Υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι και εγχειρήματα γειτονιάς, κοινωνικά-αλληλέγγυα ιατρεία, δίκτυα-οάσεις μη χρηματικής οικονομίας και ανταλλαγής, κοινωνικά παντοπωλεία με δωρεάν διάθεση προϊόντων και αντικειμένων κυρίως από «δεύτερο χέρι», νέας μορφής συνεταιρισμοί(χωρίς διοικητικά συμβούλια , με συνέλευση μελών), εργαστήρια και πρότζεκτ αυτοβοήθειας. Μοντέλα συλλογικής εργασίας και συνεργατικές με αποφάσεις στη βάση της συναίνεσης και της άμεσης δημοκρατίας, γίνονται πλατιά γνωστά και οικεία. Μερικοί άνθρωποι λοιπόν στην Ελλάδα αναγκάσθηκαν και αναγκάζονται να συνευρεθούν και να οικοδομήσουν στοιχεία μιας ενωμένης και ειρηνικής κοινωνίας «από τα κάτω».
Αλλά οι προϋποθέσεις για όλα αυτά είναι κατανοητά δύσκολες - η πλειοψηφία της κοινωνίας βιώνει τη συρρίκνωση, όχι ως δημιουργία νέων δυνατοτήτων, αλλά ως καταστροφή. Γιατί παρά αυτά τα φωτεινά σημάδια της ελπίδας, ο ισολογισμός της μέχρι τώρα λιτότητας παραμένει καταστροφική. Η βρεφική θνησιμότητα αυξήθηκε μόνο μεταξύ 2008 και 2010 κατά 43%. Η επίσημη ανεργία βρίσκεται στο 25%, ενώ η ανεργία των νέων φθάνει ακόμη και στο 50%. Ολόκληρες οικογένειες ζουν από την μικρή σύνταξη των παππούδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου του ελληνικού κοινοβουλίου σχεδόν 6,5 εκατομμύρια Ελλήνων ζουν μέσα στη φτώχεια - αυτό είναι το 58% του πληθυσμού! Ένας τρίτο του πληθυσμού δεν έχει ασφάλιση υγείας. Οι διαδηλώσεις, οι διαμαρτυρίες και ενέργειες ενάντια σε αυτές τις πολιτικές ήταν και είναι κοινός τόπος – ακριβώς όπως και η βίαιη καταστολή τους από την αστυνομία.
Περισσότερη «λιτότητας» χωρίς περικοπή ή εξάλειψη του χρέους θα επιδεινώνει συνεχώς την κατάσταση, χωρίς να την επιλύει. Η κλασική πολιτική πρόταση-από όλα σχεδόν τα κόμματα- για μια μονόπλευρη εστίαση στην μια από τα ίδια «ανάπτυξη» και στις επενδύσεις με στόχο το κέρδος κερδών, δεν μπορεί να είναι η απάντηση και αυτό είναι ολοφάνερο. Παραμένουν άλυτες-και σε παγκόσμιο επίπεδο-οι αντιθέσεις και οι συγκρούσεις για ισότιμη και δίκαιη κατανομή των βαρών και των πλεονασμάτων, καθώς και η οικολογική καταστροφή. Χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση, η οποία θα αντιμετωπίζει μαζί τα οικολογικά και κοινωνικά προβλήματα και τις αιτίες τους. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε αλλαγές σε πολλαπλά επίπεδα: στο προσωπικό και συλλογικό επίπεδο συνείδησης, στην οργάνωση και αυτοοργάνωση, στο θεσμικό πολιτικό επίπεδο. Να επανέλθει το πνεύμα του κοινοτισμού για να βρούμε συλλογικά τις απαιτούμενες σήμερα ριζοσπαστικές λύσεις. Να στηρίξουμε και να πολλαπλασιάσουμε τα αυτοοργανωμένα εναλλακτικά εγχειρήματα σε όλους τους ζωτικούς τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να αναπνεύσει ο πληθυσμός και να επανέλθει η ελπίδα για το μέλλον, κόντρα στη δυστοπία των μνημονιακών πολιτικών.

Επισκεφθείτε και την νέα ιστοσελίδα μας: http://www.topikopoiisi.eu/


Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2010

Ομάδα Εναλλακτικού και Αλληλέγγυου Εμπορίου του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου “Nosotros”


Ανοιχτή συνέλευση

Η Ομάδα Εναλλακτικού και Αλληλέγγυου Εμπορίου του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου “Nosotros” δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2009 στο πλαίσιο μιας προσπάθειας σύνδεσης του πολιτικού και θεωρητικού λόγου με την άμεση δράση, δηλαδή την εισαγωγή της πολιτικής στην καθημερινή πράξη. Στεγάζεται και δρα στο “Nosotros” (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια). Ασχολείται με την διάθεση προϊόντων από τον παραγωγό απευθείας στον καταναλωτή και με την άμεση επαφή και επικοινωνία μεταξύ τους. Αποφεύγονται δηλαδή οι εμπορικοί – οικονομικοί μεσάζοντες, οι οποίοι καθορίζουν την παραγωγή και την κατανάλωση βάσει των νόμων της αγοράς και του κέρδους, απαξιώνοντας και αγνοώντας τις ανάγκες της κοινωνίας.

Τα προϊόντα είναι κυρίως αγροτικά, από μικροβιοκαλλιεργητές. Παράγονται δηλαδή με την χρήση οικολογικής, μη εντατικής καλλιέργειας. Δεν χρησιμοποιούν χημικά λιπάσματα και φάρμακα, αλλά φυσικά μέσα για την προστασία και την ανάπτυξη των καλλιεργειών. Επειδή η παραγωγή είναι μη εντατική, διατηρείται η ισορροπία μεταξύ της γεωργικής δραστηριότητας και του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά γίνεται και καλύτερη διαχείριση της ενέργειας, των πρώτων υλών και των παράπλευρων παραγώγων. Η λογική είναι η θετική συμβίωση με τη φύση. Δίνεται βάρος πρωτεύοντος στην ποιότητα του προϊόντος και στη διαδικασία παραγωγής και δευτερευόντως στην ποσότητα. Οι ίδιες αρχές τηρούνται και στην παραγωγή ζωικών προϊόντων.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ομάδα είναι μέσω προπαραγγελιών και μέσω ενός μικρού αυτοδιαχειριζόμενου μπακάλικου. Συγκεντρώνονται οι παραγγελίες (συνήθως μέσω mail ή τηλεφώνου) και μεταβιβάζονται στους παραγωγούς, οι οποίοι φέρνουν τα προϊόντα ανά βδομάδα ή δεκαπενθήμερο περίπου. Κάποια από τα προϊόντα διατίθενται και χωρίς παραγγελίες στο αυτοδιαχειριζόμενο μπακάλικο στο Nosotros. Σε γενικές γραμμές υπάρχουν κηπευτικά, εσπεριδοειδή, βότανα, λάδι, μέλι, κρασί, τσίπουρο, ελιές, γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, σαπούνια. Το κέρδος δεν αποτελεί στόχο της ομάδας, γι' αυτό και οι τιμές είναι ακριβώς αυτές που ορίζονται από τους παραγωγούς. Για την άμεση επικοινωνία της ομάδας, των καταναλωτών και των παραγωγών υπάρχει μια mailing list, όπου όσοι είναι γραμμένοι μπορούν να στέλλουν mail και να αποστέλλεται σε όλους. Επίσης με αρχή την 13η Οκτωβρίου, θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα μια συνέλευση στην οποία θα συμμετέχουν και παραγωγοί και καταναλωτές και θα τίθενται όλα τα προκύπτοντα ζητήματα.

Η ομάδα είναι ανοιχτή. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν, είτε ως παραγωγοί είτε ως καταναλωτές, μπορούν να στείλουν ένα mail στο enallaktiko_emporio@nosotros.gr ή να αποταθούν σε κάποιον υπεύθυνο στο Nosotros.
http://www.nosotros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου