Ορίζοντα παραμονής στην Ελλάδα μετά το 2020 βάζει η τρόικα, ενώ το ενδεχόμενο νέου Μνημονίου που θα συνοδεύει νέο δανεισμό φαίνεται να έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σε αυτή τη φάση έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό η συζήτηση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Εξετάζεται είτε η αύξηση της περιόδου χάριτος είτε η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής είτε και τα δύο μαζί, ενώ ο χρόνος ανακοίνωσης της συμφωνίας τοποθετείται στις αρχές του 2011. Το ΔΝΤ φαίνεται να καταλήγει σε μια σύνθετη λύση με περίοδο χάριτος το πολύ 5 ετών και αποπληρωμή μέχρι το 2021.
Αυτό συνεπάγεται αυτόματα ότι η χώρα θα παραμείνει δέσμια του Μνημονίου για πάνω από μια δεκαετία, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέων μέτρων.
Η παράταση του χρόνου αποπληρωμής φέρνει νέες επιβαρύνσεις με τόκους υψηλότερους της αρχικής συμφωνίας του 5% με την Ευρωπαϊκή Ενωση και του περίπου 3,5% του ΔΝΤ.
Μέχρι όμως να αποδειχθεί η «υπάκουη» στάση των Αθηνών στο θέμα του Μνημονίου και, ενδεχομένως, των πρόσθετων μέτρων που θα αποφασιστούν μετά την αναθεώρηση προς τα επάνω του μεγέθους των ελλειμμάτων από τη Eurostat, η επιμήκυνση της αποπληρωμής θα βρίσκεται στον αέρα...
Η κατά γράμμα, λοιπόν, εφαρμογή του Μνημονίου είναι το κλειδί για την ανταμοιβή της κυβέρνησης, δηλαδή την αποδοχή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής. Οταν περί τα τέλη του 2011 αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε πιστά το Μνημόνιο, χωρίς παρεκκλίσεις, με τα σημερινά ή τα πρόσθετα μέτρα, τότε η επιβράβευση θα είναι η αποδοχή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής πέραν του 2016. Αυτή είναι και η θέση της Γερμανίας, η οποία έχει φυσικά την πρώτη φωνή στην ευρωζώνη.
Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου