Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Συνεχίζουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις κατά του συνταξιοδοτικού οι Γάλλοι


Στη χώρα εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για τις ελλείψεις καυσίμων στην αγορά, καθώς οι διαδηλωτές προχώρησαν σε αποκλεισμό των αποθηκών πετρελαίου, ενώ οι αγωγοί που τροφοδοτούν το Παρίσι σταμάτησαν να λειτουργούν εξαιτίας απεργιών σε διυλιστήρια του βορρά.
Οι διανομείς καυσίμων δήλωσαν ότι χιλιάδες σταθμοί ανεφοδιασμού παρουσίασαν ελλείψεις, και εξαιτίας του πανικού των πολιτών να γεμίσουν προληπτικά τα ρεζερβουάρ τους. Το γαλλικό υπουργείο Οικολογίας ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα κηροζίνης που διαθέτει το παρισινό αεροδρόμιο Ρουασί επαρκούν μέχρι το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας ή την Τρίτη το πρωί.
Η γαλλική αστυνομία αποκατάστησε των εφοδιασμό από τουλάχιστον 3 αποθήκες μετά το κλείσιμο των συνολικά 12 διυλιστηρίων της χώρας εξαιτίας της απεργίας. Οι διαδηλωτές μετέφεραν την κινητοποίησή τους, ωστόσο, σε άλλες περιοχές. Στη δυτική Γαλλία, οι εργαζόμενοι των διυλιστηρίων έστησαν οδόφραγμα από καμένα λάστιχα.
Οι κινητοποιήσεις αυτές έρχονται μία μόλις ημέρα μετά τις κυβερνητικές προσπάθειες να ησυχάσουν τους φόβους για ελλείψεις καυσίμων στην αγορά. Ο υπουργός Μεταφορών Dominique Bussereau εξουσιοδότησε τις εταιρείες πετρελαίου να χρησιμοποιούν μέρος των αποθεμάτων τους μετά τις εκκλήσεις των μεταφορικών εταιρειών σχετικά με τις δυσκολίες να θέσουν σε κίνηση τα οχήματά τους.
Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε νέες απεργίες και διαδηλώσεις την ερχόμενη Τρίτη, μία ημέρα πριν τη ψήφιση του συνταξιοδοτικού νόμου στη Γερουσία.
Μαζική είναι και η συμμετοχή των μαθητών στις κινητοποιήσεις που παραλύουν τη Γαλλία. Τουλάχιστον 1.000.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, χθες, Παρασκευή. Περισσότερα από 300 σχολεία σε όλη τη χώρα έχουν επηρεαστεί από τις κινητοποιήσεις, δήλωσε αξιωματούχος.
«Θέλουμε να πούμε στον Σαρκοζί ότι έχει σοβαρό πρόβλημα, η νεολαία είναι έτοιμη να κινητοποιηθεί με το υπόλοιπο 70% του πληθυσμού που αντιτάσσεται στη μεταρρύθμιση» δήλωσε μαθητής. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συμμετοχή των νέων στις κινητοποιήσεις θα αποτελέσει το κλειδί για την επιτυχία τους.
Στη Λυόν, η αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων για να διασπάσει τον κλοιό των νεαρών διαδηλωτών. «Δεν έχουμε δει τόσους διαδηλωτές στους δρόμους από το 1995... και από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα και τώρα από όλες τις γενιές» δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT. «Αυτή η κυβέρνηση αναμένει την εξασθένιση του κινήματος αυτού, ακόμη και την κατάρρευσή του. Θεωρώ ότι έχουμε τα μέσα να την απογοητεύσουμε».
Το 1995, ο Γάλλος πρόεδρος Σιράκ οπισθοχώρησε σχετικά με τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούσε, έπειτα από 3 εβδομάδες απεργιών στον τομέα των μεταφορών που παρέλυσαν τη χώρα. Η σημερινή κυβέρνηση, ωστόσο, παρά τις συνεχιζόμενες απεργίες, δεν δείχνει – μέχρι στιγμής τουλάχιστον - κανένα σημάδι υπαναχώρησης

«Χρειαζόμαστε ένα Μάη ’68 με χρώματα 21ου αιώνα»



«Μετά από τη 12η του Οκτώβρη και τα 3,5 εκατομμύρια διαδηλωτές της, η απεργία συνεχίζεται στους σιδηροδρόμους, στο μετρό, στα διυλιστήρια και στα λιμάνια, στη τοπική αυτοδιοίκηση, σε πολλά σχολικά συγκροτήματα. Αλλού, στάσεις εργασίας και μπλοκαρίσματα αποδεικνύουν την αποφασιστικότητα των μισθωτών να μην υποκύψουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΡΑ Ολιβιέ Μπεζανσενό.
«Οι νέοι, μαθητές και φοιτητές, κινητοποιούνται μαζικά και είναι όλο και περισσότεροι στις διαδηλώσεις. Κατάλαβαν καλά ότι είναι το μέλλον τους που διακυβεύεται. Μία συνολική εξέγερση είναι σε εξέλιξη. Για να νικήσουμε αυτή τη κυβέρνηση που χρησιμοποιεί τη περιφρόνηση και τη καταστολή για να αποτρέψει τη σύζευξη των εργαζομένων και της νεολαίας, για να τους κάνει να σιωπήσουν, πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί από ό,τι το 1995 ή το 2003. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας Μάης του ’68 με τα χρώματα του 21ου αιώνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου