Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010
Πατάτες, καρότα και κρεμμύδια ποτισμένα με τοξικά
Στο πιάτο όλης της Ελλάδας έχει φτάσει η «τραγωδία του Ασωπού». Πατάτες, καρότα και κρεμμύδια που παράγονται στην περιοχή Θηβών-Οινοφύτων περιέχουν βαρέα μέταλλα σε ποσότητες έως και 926% παραπάνω από εκείνα που φυτεύονται σε καθαρότερα εδάφη.
Πρόκειται για μία μόνο από τις διαπιστώσεις που ανακοίνωσαν ενεργοί πολίτες της περιοχής (Ινστιτούτο ΙΤΑΠ, Πολίτες για την Αειφορία) σε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την αγωνία τους για την καθυστέρηση του διοικητικού μηχανισμού να ελέγξει τις βιομηχανίες και να σταματήσει την εγκατάσταση «αδειοδοτημένων ρυπαντών».
Για τα δηλητήρια που φιλοξενούνται στα πιάτα κυρίως των Αθηναίων, μίλησε ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης Ζαμπετάκης, κάνοντας μια πρώτη αναφορά στα ευρήματα μεταπτυχιακής μελέτης.
"Οταν διαπιστώσαμε την απροθυμία των αγροτών να συνεργαστούν μαζί μας, αγοράσαμε από μεγάλες αλυσίδες σούπερ-μάρκετ τρόφιμα-βολβούς που ανέφεραν στην ετικέτα ότι παράγονται σε Θήβα-Οινόφυτα". Τα δείγματα συγκεντρώθηκαν σε διάστημα δέκα μηνών, αναλύθηκαν και διαπιστώθηκε αυξημένο επίπεδο σε νικέλιο και χρώμιο σε ποσοστό 115% έως 926%» (σε σχέση με τα επίπεδα σε ίδια προϊόντα από καθαρές περιοχές).
"Αυτό είναι ακόμη μία απόδειξη πως η τραγωδία του Ασωπού δεν αφορά μόνο τους γηγενείς κατοίκους. Ζητάμε πλήρη έλεγχο όλων των βιομηχανιών τροφίμων της περιοχής και ενεργοποίηση των αρμόδιων φορέων (υπ. Αγρ. Ανάπτυξης, ΕΦΕΤ, ΕΥΕΠ, ΕΣΥΔ)".
Η ιατρός-ενδοκρινολόγος Φωτεινή Μαλανδρίνου (κάτοικος της περιοχής επί 30 χρόνια) μίλησε και για τα ιατρικά ευρήματα της μελέτης: αύξηση θανάτων από καρκίνο σε ποσοστό έως και 90% (για το 2009 σε σχέση με τον μέσο όρο της Βοιωτίας).
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου