Επιστροφή προς τα ... μπρος!

Επιστροφή προς τα ... μπρος!

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ
ΝΑ ΘΕΜΕΛΕΙΏΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΉΣ ΙΣΌΤΗΤΑΣ

Αποανάπτυξη-Τοπικοποίηση -Αυτονομία- Άμεση Δημοκρατία-Ομοσπονδιακός Κοινοτισμός

Τον Μάιο του 2020, μια ομάδα περισσότερων από 1.100 υποστηρικτών της «Αποανάπτυξης», υπέγραψε ένα μανιφέστο καλώντας τις κυβερνήσεις να αδράξουν την ευκαιρία και να στραφούν προς ένα «ριζικά διαφορετικό είδος κοινωνίας, αντί να προσπαθούν απεγνωσμένα να θέσουν ξανά σε λειτουργία την «καταστροφική ανάπτυξη». Η Συνδημία του κοροναϊού δείχνει ότι θα χρειασθεί να γίνουν μεγάλες αλλαγές, αν δεν θέλουμε να πάμε στην κατάρρευση! Ειδικά για την μετά-COVID Ελλάδα: Για να ξεφύγει η χώρα από τη μέγγενη των χρεών, από την φτωχοποίηση και το πολιτισμικό αδιέξοδο, καθώς και από την κατάθλιψη και την μεμψιμοιρία στην οποία έχει πέσει ο πληθυσμός της-ιδίως μετά το σοκ της πανδημίας και τον εγκλεισμό του στα σπίτια- θα χρειασθεί, μετά το πέρασμα της καταιγίδας, να αναπτερωθεί το ηθικό του μέσα από μια στροφή προς μια ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση . Εφαλτήρας μπορεί να γίνει ο αγροδιατροφικός τομέας και στη συνέχεια ο μεταποιητικός ένδυσης- υπόδησης, ο ενεργειακός και ο ήπιος ποιοτικός τουρισμός να την συμπληρώσουν. Είναι μια εναλλακτική στη σημερινή κυρίαρχη κατεύθυνση, που δεν χρειάζονται κεφάλαια, ξένες επενδύσεις, χωροταξικά σχέδια, υπερτοπικές συγκεντρώσεις, μεγαλεπήβολα και εξουθενωτικά μεγέθη και ρυθμούς. Η κατεύθυνση της Αποανάπτυξης-Τοπικοποίησης -Αυτονομίας- Άμεσης Δημοκρατίας-Ομοσπονδιακού Κοινοτισμού θα μπορούσε να είναι η διέξοδος για την χώρα, στην μετά-COVID εποχή!

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΗΛΩΣΕ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ



Το τετραήμερο που πέρασε(30 Σεπτέμβρη με 3 Οκτώβρη) στο πάρκο Τρίτση, στην Αθήνα, «ένας άλλος κόσμος ήταν πράγματι εκεί», υπαρκτός και με αυτοπεποίθηση. Ένας κόσμος που δημιουργεί, που γεύεται, που μοιράζεται και αυτοοργανώνεται ζώντας διαφορετικά, γιόρτασε. Και κέρδισε το στοίχημα που είχε βάλει -αυτή τη φορά- να δηλώσει παρών στο κέντρο του κυρίαρχου τρόπου ζωής.

Στην 17η Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας συνανηθήκαμε οι ατομικές και συλλογικές πρωτοβουλίες οικολογικής γεωργίας, οικολογικής μεταποίησης και χειροτεχνίας, διατήρησης των ντόπιων ποικιλιών, της απαγόρευσης εισαγωγής των μεταλλαγμένων, τα εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας, εναλλακτικού τρόπου κατανάλωσης και δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών και προϊόντων. Πρόθεσή μας ήταν να αναδείξουμε έναν τρόπο ζωής που βασίζεται στις αξίες της αυτάρκειας, της αλληλεγγύης, του μοιράσματος, του κοινοτισμού, του σεβασμού προς την φύση.
Και σε μεγάλο βαθμό το καταφέραμε, αν αναλογισθούμε τα σχόλια που ακούγαμε αυτές τις μέρες από τους ίδιους τους επισκέπτες της γιορτής, είτε μπροστά στους πάγκους μας, είτε στα διάφορα εργαστήρια και συζητήσεις που οργανώσαμε.

Παρακάτω παραθέτω το κείμενο του Φ. Καϊτατζή στην Ελευθεροτυπία της Δευτέρας 4/10:


Οι Σπόροι της ζωής
Σκοπός τους δεν είναι μόνο η προώθηση της βιολογικής γεωργίας αλλά συνάμα η παρουσίαση μιας αυτοοργανωμένης οικολογικής ζωής, όπως λέει ο «Σπόρος», η οργάνωση για ένα εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο.
Μια γεωργία χωρίς δηλητήρια, με αυτοοργανωμένη οικολογική ζωή, ήταν ο στόχος των οργανωτών Στο τετραήμερο της πανελλαδικής γιορτής οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας (30/9-3/10) στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον, με τίτλο «Ενας άλλος κόσμος είναι εδώ», οι συμμετέχοντες προσπάθησαν να αναδείξουν και να προωθήσουν τις ντόπιες ποικιλίες και τα δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών και αγαθών.
Επιλέγουμε μια γεωργία χωρίς δηλητήρια και προσπαθούμε να προάγουμε ένα μοντέλο παραγωγής που βασίζεται στην ποιότητα και τοπικότητα των προϊόντων και όχι στο χρηματικό κέρδος, λένε οι οργανωτές της «Σπορογιορτής». Μαζί τους παρουσίασαν την πραμάτειά τους μεταποιητές αλλά και χειροτέχνες, οι οποίοι επιλέγουν φυσικά υλικά και ήπιες μεθόδους κατεργασίας.
Η έκθεση των προϊόντων τους δεν γίνεται για αναζήτηση πελατών αλλά για να σπάσει το ανταγωνιστικό δίπολο παραγωγού-καταναλωτή που ευνοεί τη διαμεσολάβηση και την εκμετάλλευση.
Ακόμη, στις «Σπορογιορτές» συμμετέχουν ομάδες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στην επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση αντικειμένων και προωθούν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.
Είναι ένας άλλος κόσμος αυτός που συμμετέχει στις γιορτές οικολογικής γεωργίας και χειροτεχνίας, που επιδιώκει ουσιαστικά «την προώθηση μιας αυτοοργανωμένης οικολογικής ζωής».
ΦΙΛΗΣ ΚΑΪΤΑΤΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου